Zobacz pe?n? wersj? : Fx37 wypadanie zapłonu na 5 cylindrze :(
Maxior
5th-September-2019, 23:04
Cześć Wszystkim.
Jestem nowy i od razu proszę o pomoc bo już mi się pomysły kończą. Mam fx37 z 2013 r z lpg.. przejechane ok 80000 km.. no i coraz częściej mam wypadanie zapłonu na 5 cyl. cHECK engine wyskakuje mi zawsze rano.. pierwsy raz check wyskoczył mi ze 3 miesiące temu.. ale po skasowaniu błędu miałem 5000 km spokoju.. teraz znowu wyskoczył na tym samym cylindrze.. wymieniłem świece na NGK.. dalej check wyskakiwał... jeździłem tylko na benzynie - wyskakiwał.. zamieniliśmy z moim mechanikiem cewkę - dalej wyskakiwał na 5.. posprawdzał mi jakieś lewe powietrze - brak... Ogólnie jak błąd wyskoczy pojeżdżę ze 200 km i sam gaśnie... później za jakiś czas znowu rano się pojawi... i za kilkadziesiąt kilometrów znowu zgaśnie... co można jeszcze sprawdzić..wymienić..?? Bo szkoda mi samochód męczyć z CHECKIem...:(
instalacje lpg mam BRC..
no i jeszcze muszę dodać ze zimny po odpaleniu delikatnie drży.. ale za chwile chodzi równiutko...
z góry dzięki za jakieś pomysły...
Radek.
candy81
6th-September-2019, 07:43
Sprawdzcie kompresje szczegolnie na 5 cylindrze
Zamiencie jeszcze wtryskiwacz Pb i generalnie wiazka do sprawdzenia
Maxior
6th-September-2019, 18:38
Sprawdzcie kompresje szczegolnie na 5 cylindrze
Zamiencie jeszcze wtryskiwacz Pb i generalnie wiazka do sprawdzenia
Przewodow jeszcze się nie czepiałam... a dziś znowu check wyskoczył.. tak jak zwykle.. odpaliłem samochód i postał chwile „bez jazdy i przyspieszania” na wolnych obrotach i cyk swieci :( ręce opadają..
Ta kompresja mnie stresuje.. ale chyba gdyby było coś nie tak to dawałby znaki cały czas... a to wyraźnym drżeniem.. nierówna praca silnika.. tarpanem.. a u mnie gdyby nie ten check to nie wiedziałbym ze coś nie tak.. no poza tym delikatnym telepatię po odpaleniu na wolnych obrotach...
Mateusz ex37
6th-September-2019, 21:10
Sprawdził bym też cewkę. W Mazdzie tak miałem zamieniłem cewki miejscami i wywalał na innym cylindrze.
Loras
9th-September-2019, 14:45
Mam dokładnie tą samą sytuacje co Ty w tej samej jednostce na LPG, 3,7 w Q50, tez wypadanie na 5 cylindrze.
Wymienialem juz cewke, nie pomoglo,
Instalacja STAG,
Bede wymieniał świece, dam znac jezeli pomoze ( bo zalozylem jednoiskrowe do LPG )
PS. nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie dolegliwosci sa znacznie mniej odczuwalne na benzynie.
sirtrojan
9th-September-2019, 18:05
kompresja do sprawdzenia.
Maxior
9th-September-2019, 22:02
To u mnie świece wymieniłem - nie pomogło...cewkę miejscami zamienialiśmy dalej na 5 wypada...
ja w sumie jak nie swieci CHECK to nie czuje w ogóle dolegliwości..może tylko zaraz po odpaleniu delikatnie drży przez chwile..po chwili się normuje i chodzi równiutko..
CHeCk mi wyrzuca prawie zawsze rano przy drugim odpaleniu. Tzn wyjeżdżam z garażu przez 10 sekund żeby żona wyjechała to jest ok..ale jak go zgasze i za pare minut jak do pracy jadę to wyskakuje CHECk... zawsze na wolnych obrotach..:( później sobie gaśnie po parunastu kilometrach...albo po kilkudziesięciu ;) i dopóki odpalę i jadę normalnie gdzieś od razu to nie wyrzuca...i tak sobie mogę przejechać czasem nawet kilkaset kilometrów..ale np wczoraj mi zgasł.. a dziś rano odpaliłem na chwile i zgasiłem to mi znowu wywaliło:( jutro wyjeżdżam na 3 dni.. oddałem go na klocki i na sprawdzenie kompresji... czekam jak na wyrok....:(
Loras
10th-September-2019, 09:15
To co mnie najbardziej ciekawi, to ta przypadkowosc, ze w obu przypadkach wypadanie jest na 5 a nie innym cylindrze oraz fakt ze oboje mamy LPG.
Nie jest czasem tak, ze instalacje gazowa wpina sie do jednego z wtryskiwaczy ( moze wlasnie 5-tego ) aby emulować pracę wtrysków Pb i moze wlasnie to "sieje" ?
PS. umówiłem się na przyszły tydzień na sprawdzenie wtryskiwacza na 5 cylindrze.
holdek
10th-September-2019, 20:35
Chłopaki zapytam głupio a co gazownik na to? Byliście?
Ja od sprawdzenia instalacji zawsze zaczynam i np padł mi jeden wtrysk po 2 latach ...
Pozdrawiam
Piotr
Sent from my SM-G973F using Tapatalk
Loras
11th-September-2019, 10:48
Gazownika oczywiscie meczylem jako pierwszego, nawet 2 razy odstawialem auto,
Na poczatku okazalo sie, ze jeden wtrskiwacz padl - ucieszylem sie, bo pomyslalem ze trafilem w problem, jednak po naprawie usterka nie ustapila...
powiedzieli ze nie ma to związku z LPG, jako ze usterka objawia sie i na gazie i na benzynie.
Sugerowali, ze sa takie usterki, ktore nasilaja sie przy gazie, a sa mniej odczuwalne na benzynie ( z reszta tak wlasnie jest, znacznie mocniej telepie na gazie ale na benzynie tez czuc )
lukasz32
11th-September-2019, 23:33
Dłubią, dłubią, ale kompresji nie sprawdzili ;) Urządzonko do sprawdzenia tego 40zł na allegro. Stówka na gazie się zbliża, wiec pewnie gniazdo wypalone ;)
Loras
12th-September-2019, 11:04
to tu update - nadworny mechanik powiedział mi wczoraj, ze sprawdzal te gniazda podczas kombinowania z cewkami i świecami, nie sa wypalone
Loras
19th-September-2019, 22:12
Tak jak pisałem oddałem dzisiaj auto:
1) wtrysków nie przekładał - uwaza, ze skoro auto bez check-engine ma piekne obroty oraz fakt ze bardzo szarpie na wstecznym, wtryski nie beda tutaj prawdodpobonie dobrym strzałem,
2) sprawdzilismy kamera cylindry w poszukiwaniu jakis niespodzianek - wszystko pieknie,
3) to co jest niepokojące, jednak nie wiem w jaki sposob moze sie przekladac na falowanie obrotow - dziwny szew na kolektorze 5 cylindra, zdjecie ponizej, jakby jakies zeszlifowane dziwne cuś jakny smark
4) gniazda niewypalone - cytat "są piękne" :)
12949
Kudlaty_80
30th-August-2020, 14:47
Cześć,
Mam podobny problem jak Ty, wiem, że odgrzewany kotlet, ale nie będę zakładał nowego tematu z tym samym.
Proszę napisz czy uporałeś się z tym?
Mateusz ex37
30th-August-2020, 15:10
W Mazdzie CX9 miałem wypadanie zapłonu na 5 cylindrze zaraz po zamontowaniu LPG. Silnik pracował równo ale błąd wywalało zaraz po odpaleniu. Do końca służby czyli jeszcze jakieś 250 000Km tak miał i nic mu było.
W QX60 po przejechaniu około 60 000na LPG też pojawił się ten błąd. Ale tu trzeba było naregulować zawory wymieniając podkładki zaworowe ( niektórzy mówią szklanki. Obecnie pracuje elegancko.
levis
30th-August-2020, 21:52
Cześć,
Mam podobny problem jak Ty, wiem, że odgrzewany kotlet, ale nie będę zakładał nowego tematu z tym samym.
Proszę napisz czy uporałeś się z tym?
Podaj jakie masz komponenty LPG, szczegolnie wtryskiwacze.
Odepnij akumulator na noc, zrob ze 100km na samej benzynie bez lpg i sprawdz czy blad sie pojawi.
To najwazniejsza rzecz, zeby odroznic blad z powodu lpg na taki, ktory wystepuje rowniez na pb95