Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Zakup Infiniti FX37 - pytania do właścicieli

Radoslav
8th-September-2019, 21:19
Cześć

Tydzień temu sprzedałem swoje auto (MB CLK500) i jestem na etapie wyboru nowego.
Do tej pory jeździłem tylko niemieckimi samochodami z mocnymi benzyniakami, ale wygląda na to, że niemiecka motoryzacja ma już niestety najlepsze czasy za sobą..
Zaintrygowało mnie Infiniti FX37: piękny i oryginalny wygląd, mocny silnik z dobrym brzmieniem, świetne wyposażenie. No i nigdy nie miałem SUV-a :D

Trochę już czytałem o tym modelu i wydaje się być naprawdę ciekawy.
Znacie te samochody najlepiej, więc mam do Was kilka pytań, aby rozwiać przedzakupowe wątpliwości:

1. Czy zawieszenie jest komfortowe? W kilku recenzjach na Youtube spotkałem się z opinią, że jest twarde, sztywne i czuć każdą dziurę na drodze. Szczerze mówiąc tego obawiam się najbardziej. Po przesiadce z coupe chciałbym coś wygodniejszego. Drogi na Śląsku nie należą do najlepszych.. Mam cichą nadzieję, że ta opinia wzięła się stąd, że recenzowane auta jeździły na 21" felgach. Czy ktoś z Was ma w swoim FX-ie np. 18" felgi ?
2. Jak wygląda sprawa z jazdą na LPG? Wiem, że silnik ma wtrysk pośredni i bez problemu można założyć instalację. Niestety przeczytałem kilka opinii, że LPG po prostu psuje ten silnik (wypalone gniazda zaworowe, jakieś problemy z luzami zaworowymi - o co chodzi?). Miałem 3 samochody z LPG i zawsze wszystko było OK, ale nigdy nie żałowałem funduszy na instalację i odpowiedni serwis.
3. Co możecie napisać o ogólnej awaryjności tego modelu? Z tego co na razie czytam to wygląda to naprawdę nieźle, szczególnie na tle niemieckiej konkurencji. Silnik i skrzynia to chyba sprawdzone, trwałe konstrukcje? Czy psują się jakieś drobne, ale irytujące rzeczy (elektryka itp)?
4. Jak wygląda dostęp do części? Przy poprzednich samochodach nie miałem z tym najmniejszego problemu, a teraz trochę obawiam się japońskiej marki.
5. No i na koniec: na co Waszym zdaniem należy szczególnie zwrócić uwagę przy oględzinach/zakupie FX37?

lukasz32
8th-September-2019, 23:47
Cześć. Infi to dobry wybór ;) Zawieszenie jest sprężyste, uważam że bardziej twarde niż komfortowe, aczkolwiek możesz założyć mniejsze felgi i większy balon. Gaz tu się zwróci powiedzmy po 20.000km , zastanów się czy dużo jeździsz i czy warto, da się, ze 100kkm wytrzyma. Jednym dłużej, innym krócej. Albo kup fx35 2-gen, lżejszy, napęd tył to i mniej spali. Zasadniczo nic się nie psuje, może jakiś czujnik w silniku (np zmiennych faz, stukowy), słyszałem raz o kamerze, raz o wahaczu, raz o piaście, dwa razy o "maglownicy" tylnej osi skrętnej ale to nie w tym silniku, raz o blokadzie kierownicy ale to można wcześniej wyłaczyć bezpiecznikiem. Jak będzie z dobrych rąk, szanowany, na dobrym oleju, to nic się nie powinno stać. Nawet żarówki się nie przepalają ;) Części sa na allegro, zamienniki całkiem dobre, np wydech brałem kiedyś używany oem, wyglądał idealnie, y-pipe był jak prosto z fabryki.

Należy zwracać uwagę, aby nie był z komisu, chyba że cena jest tak niska, że wystarczy na ewentualny remont silnika ;) Myślę, że zakup od forumowicza byłby wskazany. I najlepiej bez gazu, jak coś założyć samemu. W zasadzie sprawdzić luzy na zawieszeniu, ewentualną korozję podwozia, zużycie wnętrza i posłuchać jak pracuje silnik, jak zmienia biegi skrzynia, czy na dachu szpachli nie ma i brać.

Radoslav
10th-September-2019, 19:58
Dzięki Łukasz.
Dzisiaj oglądałem FX50S. Szczerze mówiąc nie myślałem nad jego zakupem, po prostu chciałem zobaczyć na żywo jakieś FX, a 50-tka była najbliżej.
Auto zrobiło na mnie pozytywne wrażenie. Komfort jazdy na 21" felgach jest do przyjęcia. Jest znacznie lepiej niż myślałem.
ALE namieszało mi te auto w głowie :D
Zastanawiam się nad tym czy go nie kupić :D (tego FX50S).
Łukasz masz taki samochód. Napisz proszę jak wygląda sprawa jego awaryjności? Nie brałem tego motoru pod uwagę tylko 3.7 i teraz mam mętlik w głowie.
Czy 5.0 dobrze znosi LPG? Czy są duże różnice pomiędzy tymi dwoma silnikami w eksploatacji?
Testowany egzemplarz ma przejechanie 110tys km.
Z tego co się orientuję wersja 50S ma dodatkowo tylną oś skrętną. Czy poza tym i silnikiem czymś różni się od FX37?
No i czy ten bajer z tylną skrętną osią nie jest awaryjny/drogi/trudny w naprawie?
Myślę nad tym aby zabrać te auto do ASO w Sosnowcu, aby je dodatkowo prześwietlili.

crazyPro
3rd-November-2019, 23:29
Radoslav, jeśli chodzi o tylnia oś skrętną, to kwestia wyposażenia. W wersji GT, GT premium tylnia oś nie jest skrętna ale już w wersji s premium, nie wiem jak w s, ta oś jest skrętna, bez względu na czy jest to fx37 czy fx50.

Co jeszcze różni wersję s premium od pozostałych (nie wiem czy s też) ale jest coś takiego jak system kontroli tłumienia CDC.

Przeswietlic w ASO jak najbardziej, mało tego jeśli ktoś się mocniej troszczy o swoje auto i robił przeglądy w ASO (tak jak robię to ja) to wszystko mają w systemie.

Pozdrawiam
Zadowolony właściciel FX37

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

Ologt
4th-November-2019, 19:17
W wersji GT, GT premium tylnia oś nie jest skrętna ale już w wersji s premium, nie wiem jak w s, ta oś jest skrętna, bez względu na czy jest to fx37 czy fx50.

w 3.7 nigdy nie występowała tylna oś skrętna ,nie wiem dlaczego ale to było tylko zarezerwowane dla 3.0d ( ten znów nie miał "SNOW" ) I 5.0

crazyPro
4th-November-2019, 19:39
w 3.7 nigdy nie występowała tylna oś skrętna ,nie wiem dlaczego ale to było tylko zarezerwowane dla 3.0d ( ten znów nie miał "SNOW" ) I 5.0Mam instrukcje obsługi do Fx37 i tam między innymi jest dla opcji s premium opisana os skrętna tylnia. Inna sprawa że jak zaswiecila mi się kontrolka AWD na kokpicie i zadzwoniłem do serwisu do człowieka, który zawsze moje auto obsługuje, to jego pierwsze pytanie było czy to z osią skrętna wersja. Także nie wiem w takim razie.

PawelInfi
4th-November-2019, 20:34
Z tylną osią skrętną i jej uszkodzeniem masz do czynienia jak zapala się RAS, IBA i kontrolka trakcji.
Można czasem pomylić z niskim poziomem płynu hamulcowego, bo objaw jest identyczny, co świadczy o kończących się klockach hamulcowych :D

Ale tak z tego co pamiętam to 3.7 nie miały tylnej ośki skrętnej.

slepy62
5th-November-2019, 09:32
Mam instrukcje obsługi do Fx37 i tam między innymi jest dla opcji s premium opisana os skrętna tylnia. Inna sprawa że jak zaswiecila mi się kontrolka AWD na kokpicie i zadzwoniłem do serwisu do człowieka, który zawsze moje auto obsługuje, to jego pierwsze pytanie było czy to z osią skrętna wersja. Także nie wiem w takim razie.

Instrukcje EU chyba podobnie jak i te z US z tego co pamiętam są uniwersalne, w opisach masz "if equipped..."
Jak pisze Krzychu i Paweł w FX37 / FX37S nigdy nie występowała tylna oś skrętna (na pewno na rynku EU i USA)

Hubert
3rd-January-2020, 15:14
Cześć.
Podpinam się pod pytaniem.
Równiez jestem na etapie poszukiwania FX/QX.
Radoslav - zdecydowałeś się ostatecznie na zakup jakiegoś modelu ??? Pytam - ponieważ poruszyłeś fajny wątek, a odpowiedzi zaczęły krążyć wokół systemu RAS w tylnej skrętnej osi.
Zastanawiałem się również nad dieslem, ale obawy o dpf i skrętną ośkę jakoś zniechęcają mnie do tej wersji.C
pozdrawiam