Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Olej - wiem było chodzi mi o specyfikacje.

thefi
18th-September-2019, 23:31
Mogę mam ciężką niezależnie czym jeżdżę :) czyt to BMW (świeć panie nad jego duszą) - VW czy Infiniti :) dlatego chcę zalać coś takiego. https://allegro.pl/oferta/liqui-moly-molygen-5w50-4l-nr-2543-syntetyk-8436795432?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_chemia_samoc hodowa&ev_adgr=Main_adgroup&gclid=CjwKCAjwq4fsBRBnEiwANTahcMNjTVg4_nKjN3OKkHmh mPV9ZvfQzQKXJpUjDZHd2fNrn1QCFuZfvhoC-_4QAvD_BwE specyfikacja podejdzie do FX I?

Kazik_R52
19th-September-2019, 16:34
Tak olej podejdzie , ale pamietaj, ze takie geste oleje nie sa dobre w jezdzie miejskiej czy na krotszych odcinkach. Jesli dobrze nie rozgrzejesz oleju lub w zime bedziesz cisnał szybko zajeb**** ten silnik .Dzisiaj optymalnym olejem nawet przy ciezkiej nodze do serii vq wydaje sie 0/5W40. Do jazdy ekonomicznej wystarcza 5w30, a 50tki czy 60tki, to juz raczej konkretne zastosowanie jak upalanie , czy tor .

maruss84
19th-September-2019, 19:27
Mogę mam ciężką niezależnie czym jeżdżę :) czyt to BMW (świeć panie nad jego duszą) - VW czy Infiniti :) dlatego chcę zalać coś takiego. https://allegro.pl/oferta/liqui-moly-molygen-5w50-4l-nr-2543-syntetyk-8436795432?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_chemia_samoc hodowa&ev_adgr=Main_adgroup&gclid=CjwKCAjwq4fsBRBnEiwANTahcMNjTVg4_nKjN3OKkHmh mPV9ZvfQzQKXJpUjDZHd2fNrn1QCFuZfvhoC-_4QAvD_BwE specyfikacja podejdzie do FX I?

Ja leje PetroCanada 5W40, i wszystko jest elegancko. Spalanie oleju nie wzrosło od początku jak posiadam auto nic, a nic. Wynosi max 1L na 10k km. Auta nie pałuje jak miłośnicy starych BMW, po nocy odpalam i zanim ruszczę zawsze doczekam z 20 sek. Paktycznie bez dodawania gazu wyjeżdżam se na około z garażu w bloku. Do 90C delikatn przyspieszanie na do grzanie silnika i skrzyni. Jak dbram, tak mam :eyebrows:

thefi
20th-September-2019, 01:04
Tak olej podejdzie , ale pamietaj, ze takie geste oleje nie sa dobre w jezdzie miejskiej czy na krotszych odcinkach. Jesli dobrze nie rozgrzejesz oleju lub w zime bedziesz cisnał szybko zajeb**** ten silnik .Dzisiaj optymalnym olejem nawet przy ciezkiej nodze do serii vq wydaje sie 0/5W40. Do jazdy ekonomicznej wystarcza 5w30, a 50tki czy 60tki, to juz raczej konkretne zastosowanie jak upalanie , czy tor . Nie no na tor raczej nie pojadę :) a i wiem, że silnik niedogrzany to też nie dobrze pałować. Po mieście jeżdzę normalnie czyli tak aby nie być zawalidrogą (ze spalaniem dawno się pogodziłem) ale i nie cisnę jak Kubica :). Ogólnie lubię szybko jeżdzić a kupując 3,5l nie będę się bujał jak stara pierdoła :)

Kazik_R52
20th-September-2019, 01:38
wiesz no bo Polska jest jeszcze 100lat za murzynami, zalałbyś swój olej, po 10tyś km zlał i dał 80zł za badanie tkz. analiza zużytego oleju i byś wiedział czy na twoim W50 dalej jeździć. Spojrzał byś na wyniki, o ku*** ile mam żelaza w oleju, ile siarki i tego i tamtego, dlaczego olej 5W50 zrobił się 10W40, przecież ten olej miał chronić silnik a on zajeżdża mi serducho, na koniec pokazał by Ci gość swoją analizę zużytego oleju np. amsoil 5W30 (niektórzy tą klasę nazywają woda i że silnik przelata max, 5tyś km) i byś zdębiał, jego olej miał popsuć silnik, a ma się doskonale a to mój super hiper sport psuje

thefi
17th-April-2021, 13:47
Odgrzewamy kotlet :). Jak widać co jest dobre do jednego nie jest dobre do drugiego a czytanie ton publikacji....też nie zawsze pomaga. Na początek lałem to co w BMW sprawdzało się WYŚMIENICIE czyli LM 5w40 - tan nie było grama ubytku w mojej niuni dolewałem ok 200-300ml na 1tyś (jazda głównie miejska - noga ciężka...na rozgrzanym) co mnie troszkę irytowało, przy kolejnej zmianie posłuchałem i zalałem w50 no bo lubię sobie przyłożyć i....znowu pobór ale już 400ml. No nie....czytanie etykiet dobieranie po kolorze korka, zapachu, smaku i Bóg wie czym jeszcze i....znowu pobór300ml na 1tyś. Trudno czytam japońce lubią olej trzeba się pogodzić...Przyszedł czas zmiany oleju, myślę znowu zakup według encyklopedii PWN...na co mechanik (zaufany od lat) ZALESZ COŚ NORMALNEGO CZY ZNOWU JAKIŚ WYMYSŁ Z INTERNETU.....na co ja..zdaję się na ciebie...OK...zalał STAREGO poczciwego Motula 5w40 X-cess. Jak do tej pory zrobiłem 2tyś kilometrów z tą samą dynamiką jazdy i ZERO DOSŁOWNIE ZERO ubytku na bagnecie, może jakieś 50ml ale mogę się mylić bo odebrałem z miarką na 3/4 poziomu i tak jakoś ok tego jest...Doleję 100ml i zobaczę czy się podniesie na miarce. Tak więc nie zapłaciłem setek złotych a jedyne 139zł z przesyłką a silnik nagle stracił apetyt na oleum...na starym poczciwym Motulu...ps olej wymieniam co 8tyś.

Gdanio
17th-April-2021, 14:43
zadzwoń do Tomka Czarne Paliwo on dobierze ci olej do twojego stylu jazdy oraz konsumpcji oleju .

thefi
17th-April-2021, 23:48
zadzwoń do Tomka Czarne Paliwo on dobierze ci olej do twojego stylu jazdy oraz konsumpcji oleju .
Olej był dobrany niestety...pobierał, nie takie ilości jak LM ale jednak. Na razie na Motulu mam spokój.

sirtrojan
18th-April-2021, 00:28
zrób mu płukankę - może a raczej na pewno pierścionki stoją.

thefi
18th-April-2021, 10:41
zrób mu płukankę - może a raczej na pewno pierścionki stoją.
Płukanki robiłem już w autach kiedy inni pytali CO TO i PO CO TO :) . Robię po dziś dzień co 2gą wymianę oleju w każdym aucie. W poście chodziło mi o to, że po przeczytaniu tony specyfikacji, lania polecanych bo dedykowanych olejów i tak pobierał +- 300ml na 1tyś. Mechanik zalał starego poczciwego Motula i od 2tyś km stan oleju jak wryty... nogę mam raczej ciężką a jazda głównie miejska...

wlaziu
18th-April-2021, 12:50
Jak Ci brał tyle oleju, to też bym zerknął w tłoki. Obejrzeć świece, wetknąć endoskop w każdy cylinder i obejrzeć zawory wydechowe pod kątem nagaru. Co do samych oleii zobacz na jakiej bazie były, może tu jest problem, ale wydaje mi się coś jednak z motorem nie tak.

Shimomura
18th-April-2021, 13:33
Płukanki robiłem już w autach kiedy inni pytali CO TO i PO CO TO :) . Robię po dziś dzień co 2gą wymianę oleju w każdym aucie. W poście chodziło mi o to, że po przeczytaniu tony specyfikacji, lania polecanych bo dedykowanych olejów i tak pobierał +- 300ml na 1tyś. Mechanik zalał starego poczciwego Motula i od 2tyś km stan oleju jak wryty... nogę mam raczej ciężką a jazda głównie miejska...

Miałem podobnie, choć zużycie oleju było w normie 1l na 10.000km wystarczał spokojnie na dolewki i też wcześniej był płukany i zalany Penrite 0w40 . Natomiast od pół roku całkowite zero zużycia po płukance i AMS Oil 0w40 też nie wiem jak to rozumować.