Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Infiniti po odpaleniu przy -3 stopniach ospałe ( słabo reaguje na dodanie gazu )

karrrol
8th-October-2019, 12:20
Witam,
Mam pytanie ponieważ nastały pierwsze chłody od kiedy mam Infiniti,
Mój stoi na zewnątrz i wczoraj oraz przedwczoraj temp w nocy byla -3 / - 4,5 i rano jak odpalałem go przy ujemnej temperaturze troszkę się zdziwiłem,

Normanie przy dodatnich temperaturach jak silnik odpali to obrotomierz idzie na 2 tys obr/min i sobie po chwili spada do około 1 tys obr/min .

Teraz przy ujemnej po odpaleniu idzie tak na 1,5 tys obr/min i tak dłużej stoi . Ponadto zauważyłem ze jak po 2-5 minutach ruszę to reakcja na dodanie gazu przyspieszenie jest bardzo słaba ( auto jest ospałe ). Kiedy uzyska temperaturę normalna ( wskazówka temp. silnika podejdzie do połowy ) (przejadę 2 - 2,5km ) to wygląda tak jak by coś się programowo zmieniało i zaczyna reagować od razu na delikatne naciśnięcie gazu , obroty są wyższe etc...

Czy to normalne w Infach ? czy czegoś powinienem się obawiać . Po odpaleniu po nocy nigdy nie ruszam od razu zawsze czekam 2minuty -5 minut aż pochodzi sobie wolnych obrotach.

Z góry dzięki za pomoc.

lukasz32
8th-October-2019, 23:47
Mój nawet przy -25 odpalał od pierwszego, skakał w okolice 2000 i powoli zjezdżał, po czyszczeniu przepustnicy (ekstrakcyjna + miękki pędzel) obroty skakały już tylko powiedzmy do 1700-1800. Następnie po pół minuty około spadał na 1400-1500. Spróbowałbym przeczyścić przepustnice i zdjął klemy na noc.

maruss84
9th-October-2019, 01:19
Tylko, jeżeli odlaczysz przepustnice bez wczesniejszego odlaczenia akumulatora sa bardzo duze szanse, ze bedziesz musial robic adaptacje przepustnicy. Ja tak mialem bo oczywisci wszechwiedzacy mechanik jak mu o tym powiedzialsm wysmial mnie i poradzil nie czytac internetow. Spec od aut japońskich.

lukasz32
9th-October-2019, 10:33
Tylko, jeżeli odlaczysz przepustnice bez wczesniejszego odlaczenia akumulatora sa bardzo duze szanse, ze bedziesz musial robic adaptacje przepustnicy.

Ale po co ją odłączać ? ;) Pędzlujesz pod maską.

Gdanio
9th-October-2019, 20:11
Jak nie odłączysz akumulatora a odłączysz przepustnicę występuje RYZYKO spalenia komputera. Poczytać na forum były posty na ten temat.