PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Kasowanie SERVICE ENGINE SOON - w końcu prawidłowy przepis

thefi
23rd-October-2019, 22:26
Szukałem ale to co znajdywałem niestety nie działało a teraz wiem dlaczego. Czasy były błędne (12s ma być a nie 7) i wszędzie brakowało jednej sekwencji. Mi umiera jeden kat i raz na 3-4 miesiące kiedy zatankuję na jakiejś dziwnej stacji zapala kontrolkę. Zawsze jeżdziłem do kumpla na kompa ale teraz już wiem co i jak.
A więc RESET ECU czas zacząć
1. Włączamy zapłon i liczymy do 3
2. Po policzeniu Szybko do oporu wciskamy pedał gazu 5 razy (musimu się zmieścić poniżej 5s)
3.Liczymy do 10 (w większości opisów jest 7 i to jest BŁAD!!!)
4. Następnie wciskamy do oporu pedał gazu i liczymy do 12 (napis powinien zacząć migać)
W tym momencie 99% porad na forach każe puścić pedał wyłączyć stacyjkę i....piszą, że nie zawsze się uda - NIGDY SIĘ NIE UDA BO TO NIE KONIEC
5.Puszczamy pedał i liczymy do 10
6.Ponownie wciskamy pedał i liczymy do 10 (u mnie zaczeła migac jak szalona kontrolka)
7. Puszczamy pedał i wyłączamy zapłon.
8.Odpalamy samochód i...KONTROLKI NIE MA :)

Mam nadzieję, że pomogłem. Moje auto to FX 35 I-gen po lifcie

lukasz32
23rd-October-2019, 23:02
Można również kupić "elm327 bluetooth" z aliexpress i jakiś program na telefon, ja w mojej niezniszczalnej, starej nokii 1020 na windowsie mam "car scaner elm obd2". Dwa interfejsy kupisz w promocji jako nowy użytkownik za ~3$ (przewalutowanie z Twojego banku).

Podłączasz, sprawdzisz kod błędu, kasujesz. Wcześniej miałem elm na kablu do laptopa, również działał, ale więcej kłopotu z laptopem.

Mateusz ex37
24th-October-2019, 17:37
Również polecam OBD2 na bluetooth. Apka na telefon i i działa. Przynajmniej wiesz co skasowałeś.

Ologt
24th-October-2019, 22:21
Też korzystam z obd na BT i torque ale tym skasuje się tylko błedy silnikowe i skrzyni ,zastanawia mnie tylko czy w/w sposób kasuje błedy z wszystkich modułów ?

inverso9
25th-October-2019, 07:54
Ja natomiast mogę polecić Viakena V-Scan OBD2 ITS. Cena fajna a nie trzeba jeździć za każdym razem na diagnostykę. Do użytku „domowego” w sam raz

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ologt
25th-October-2019, 10:46
Ja natomiast mogę polecić Viakena V-Scan OBD2 ITS. Cena fajna a nie trzeba jeździć za każdym razem na diagnostykę. Do użytku „domowego” w sam raz

odczytuje wszystkie moduły ? cena viakena to około 300zł a nasze obd na bt to 10zł na ali :)

maruss84
25th-October-2019, 12:50
a i ja se właśnie taki zamówiłem

https://allegro.pl/oferta/elm327-icar2-vgate-obd2-interfejs-bluetooth-polski-8272781374?snapshot=MjAxOS0xMC0yNVQwOTo0OTo0Mi4yMD NaO2J1eWVyOzJlMDU0ZjViYzk0MzA2YWU4NTQzOWJlODUwMGVi N2YxYmVhMzBjMTQwZWUyNzY5ZDRiMmUxNTY4ZjM1YTc2ZjQ%3D

thefi
27th-October-2019, 14:32
Zapomniałem dodać. To jest RESET ECU a więc jak radzi pan z Video należy po nim przejechać ok 70-100km. Kto miał BMW i robił reset wie dlaczego �� więc nie dziwię się i w INFINITI takiej operacji. Pan z Video ma chyba warsztat a przed nim same 350z i INFINITI.

Mati92
25th-January-2020, 00:28
Panowie,jakiś sprawdzony link do zakupienia tego sprzeciku w dobrych pieniazkach?

sured
2nd-March-2020, 18:12
No wszystko super tylko czemu na filmikach da się skasować inspekcję oleju z poziomu kierownicy multifunkcyjnej a w moim qx30 z 2016 r-nie !
Myślałem o takim skanerze Viaken OBDII tylko czy to kasuje inspekcje oleju czy inne błędy.
Za wszelkie porady bardzo dziękuję i szukam złotego środka.

slepy62
2nd-March-2020, 19:16
No wszystko super tylko czemu na filmikach da się skasować inspekcję oleju z poziomu kierownicy multifunkcyjnej a w moim qx30 z 2016 r-nie !
Myślałem o takim skanerze Viaken OBDII tylko czy to kasuje inspekcje oleju czy inne błędy.
Za wszelkie porady bardzo dziękuję i szukam złotego środka.

Masz QX30 i oprogramowanie Menu-Setup oraz InTouch podobne jak w Q50 więc powinieneś mieć to
1. w menu SETUP
2. w menu InToch - GARAGE APP