Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Głupiejąca Skrzynia Biegów

neonblue
1st-November-2019, 14:43
W zwiazku, ze jestem od niedawna nowym posiadaczem FX (wczesniej nalezal do milo222) chcialbym zasiegnac porady u znawcow marki oraz uzytkownikow.
Mianowicie, od tygodnia zaczela mi wariowac skrzynia w fx35 z 2005r. Wczesniej przez okres letni, uzytkowania od pol roku nie bylo z nia zadnych problemow. Problem jest nastepujacy, i wystepuje w dwoch postaciach:

-przestaje jakby ciagnac na pierwszym biegu, po chwili jest przerzut na 2 i mocny tzw strzal, nastepnie zapala sie kontrolka serwis i mruga A/T. Czasami zgaszenie i ponowne odpalenie pomaga.

-kompletnie jakby skrzynia umarla jest tylko jeden bieg, i ledwo co jedzie, wrecz toczy sie a ze skrzyni slychac jakies dziwne brzeczenie przy mocniejszym dodawaniu gazu, predkosc max 5km/h. Czasami zgaszenie i ponowne odpalenie pomaga.

Bledy jakie wystepuja to :
P1762 i P1764

Wymiana oleju niestety nie pomogla, stan jest ok - jest bez zmian (problem wystepuje losowo, ale ostatnio zdaza sie coraz czesciej).

Od czego zaczac koledzy, bo tak nie mozna jezdzic i czekac az w koncu stanie :(

lukasz32
1st-November-2019, 20:24
Kolego na szybko google podpowiada, że to możliwe awarie elementów skrzyni. Myślę że opcję są dwie - szukasz na usa forach i grzebiesz sam na kanale, coś tam piszą o połączeniach elektrycznych lub elektrozaworach, albo oddajesz w ręce specjalisty, w zależności od czasu i zdolności manualnych. Ja bym grzebał ;) Jeśli ledwo co jedzie to nie wiem na co czekasz. Ile przebiegu ma Twoje I ?

tiger456
1st-November-2019, 20:26
Prawdopodobnie sciezka na plycie skrzyni albo elektrozawor do wymiany. Zmiana oleju nie pomoze.

neonblue
1st-November-2019, 20:38
Tez czytalem o tych sciezkach w skrzyni. Dam na spokojnie rade sam to rozebrac i zdiagnozowac. Plus taki ze nie tezeba calej sjrzyni nawet odkrecac tylko miske zwalic i juz mamy caly element widoczny. Nalatane ma 230tysia.

neonblue
6th-November-2019, 12:19
A wiec skrzynia rozebrana...
Plytka lezy na stole i wyglada bdb, brak uszkodzen, nie jest nawet zmeczona.
Sciezki wszystkie cale, sprawdzone fizycznie i miernikiem na przewodnosc.
Wtyczki i piny sprawdzone, wszystko ok. Grzebane wczesniej nie byla, brak sladow, wszedzie oryginalny uszczelniacz plytki.

Pozostaja jedynie elektrozawory, ale jak je sprawdzic??
Poki co sprawdzilem tlko ich rezystancje i 6sztuk ma po 6.2ohm a jedna sztuka ma23ohm ( ni jak to sie ma do opisu jaki znalazlem).
Panowie jak szukac uszkodzonego elektrozaworu-macie jakies pomysly bo mi juz sie skonczyly :(
Ktos pomoze??

neonblue
6th-November-2019, 12:21
Plytka

sirtrojan
6th-November-2019, 16:44
przy obu błedach sugerują wymianę głównego elektrozaworu sprzęgła : Replace direct clutch solenoid valve

tu jest rozpiska :
https://www.fivestartransmissionparts.com/shop/transgo/nissan-infiniti/22185828014/re5r05a-transmission-valve-body-infinity-fx35-g35-with-all-solenoids-and-tcm-wow/

drugi od prawej

tu masz sklepik z gratami:
https://akpp.pl/nissan_infiniti/re5r05a

neonblue
7th-November-2019, 12:39
Ooo super rozpiska, dziekuje

neonblue
9th-November-2019, 22:41
Dzisiaj zlozylem wszystko w calosc, sprawna plytke, poczyszczone elektrozawory i styki, poczyszczone wszystkie wtyczki jakie tylko byly. Niestety chwilke bylo obrze i znowu problem powrocil - raz jest dobrze, raz jest zle...?

Wiec zostaje mi tylko to co napisales sirtrojan (http://www.ifans.pl/member.php?1-sirtrojan) , wymiana glownego elektrozaworu sprzegla.
Niestety mam problem w jego zakupie, w tym sklepie co podales (serdecznie dziekuje) jest niedostepny.
W Polsce ogolnie ciezko kupic sam taki elektrozawor, na ebay i alliexpress jest tego duzo i chyba nie mam wyjscia, no chyba ze masz moze jakies inne zrodlo na elektrozawory do tej skrzyni:
Nr boscha elektrozaworu to: 0 260 130 030

neonblue
11th-November-2019, 19:38
Ok kupilem cos z Alliexpress - zobaczymy co bedzie (do konca miesiaca ma przyjsc).