PDA

Zobacz pe?n? wersj? : montaż wydechu borla do v8

lukasz32
6th-November-2019, 01:07
Witam, będe montował taki kompletny wydech z H-pipe : https://www.wydechowe.pl/index.php?route=product/product&product_id=1375 i prosiłbym o opinie osoby, które to przerabiały.

Pytanie 1 - czy nic się nie stanie jak wydech będzie teraz bez łączników elastycznych (splotek) czyli na sztywno? Jakieś wibracje, zerwanie szpilek flanszy kolektora na głowicy, drgania karoserii?

Pytanie 2 - wg jednego istniejącego w PL testu sam wydech dał niewiele, ale wydech + usunięcie drugich katalizatorów spowodował już spory przyrost mocy górą, jakieś 25hp. Ktoś może potwierdzić że faktycznie katy trzeba usunąć by poczuć różnicę? Czy w ich miejsce zamontować np splotki jak wyżej? Czy na jednym końcowym tłumiku nie będzie po wycięciu katów znacznie głośniej?

lukasz32
6th-November-2019, 20:36
nikt nic .. ?

Grzesiek861208
7th-November-2019, 02:55
Trudno mi się odnieść do V8 bo u mnie siedzi tylko V6 jednak ostatnio przerabiałem u siebie temat wydechu i decatów i mogę się co nieco wypowiedzieć o odczuciach i informacjach które uzyskałem przed modyfikacjami. Oba silniki to jednostki wolnossące a zbytnie rozluźnienie wydechu w takim samochodzie może spowodować spadek mocy i osiągów.
W necie można znaleźć filmy np z zetkami gdzie po zamontowaniu markowych wydechów cat-back i zostawieniu katalizatorów mocy nie przybywało albo nawet ubywało. Po usunięciu katalizatorów bądź montażu sportowych katów sytuacja stawała się zupełnie inna i mocy rzeczywiście przybywało. Ile dawał wydech a ile katalizatory trudno powiedzieć.
To nie turbo gdzie im luźniej tym lepiej.
U mnie po założeniu decatów i Y-pipa dopasowanego do decatów samochód zdecydowanie się ożywił. Na hamowni nie byłem ale różnica jest odczuwalna, silnik lepiej reaguje na dodanie gazu i lepiej się wkręca.
Dźwięki się oczywiście zmienił i jest głośniej przy mocnym przyśpieszaniu. Mam zachowane oryginalne tłumiki ( środkowy i końcowy) Przy normalnej jeździe różnica jest niewielka ale jest i niektórym może to przeszkadzać a niektórym się podobać.
Po wywaleniu katów możesz się spotkać z problemem wyskakującej kontrolki ESS. U mnie tulejki 90 stopni dla sond wyeliminowały ten problem jednak nie wiem jak będzie reagował V8 po wywaleniu katów i czy błąd się pojawi. Myślę że raczej tak.
Co do montażu wydechu bez katalizatorów i z jednym tłumikiem to myślę że to będzie wersja hardcore i będzie głośno. Już V6 w zetkach i infi na jednym tłumiku i bez katów jest głośne a jakie będzie V8 - myślę że równie głośne ;)
Co do złącz elastycznych to ich brak powinien przenosić wibracje na budę ale nie musi. Chyba zależy od samochodu. Ja bym spróbował bez i ewentualnie wspawał je jak będzie coś nie tak. Koszt niewielki i w zasadzie w każdym warsztacie zajmującym się wydechami takie złącza wspawają bez problemu. Cena przyzwoitych to około 100 zł sztuka plus robota.

lukasz32
7th-November-2019, 10:33
Dzięki Grzesiek, przypomniało mi się, że w V6 usunięcie katów powoduje swego rodzaju szeleszczenie splotek na wydechu, słychać to przy obrotach 2000-2500 zarówno w 3,5 jak i 3,7. Mnie to strasznie irytowało. Może dlatego borla robi wydech bez splotek? O rozluźnienie wydechu bym się nie martwił, w 5,0 jest wydech z 3,7, czyli mocno restrykcyjny.
Łatwo Ci poszło wykręcenie sond pod tulejki?

Grzesiek861208
7th-November-2019, 11:07
U mnie owe szeleszczenie pojawia się tylko przy schodzeniu z obrotów po odjęciu gazu. W dość wąskim zakresie obrotów ale zawsze :( Coś będę chciał na to poradzić ale rzeczywiście też obstawiamy łącza elastyczne jako winowajce. Być może borla dlatego nie montuje ich do swojego wydechu. Producent markowy, znany z naprawdę dobrych wydechów więc na pewno wie co robi.
Wykręcenie sond poszło o dziwo bardzo łatwo a trochę się tego bałem natomiast bardzo ciężko poszło odkręcenie katalizatorów od strony kolektora. Nie wiem jak to jest u ciebie ale u mnie podejścia od dołu nie ma. Z palnikiem też nie podejdziesz bo są niedaleko przewody z tego co pamiętam paliwowe :shocked: Dobrze mieć indukcje przy takich zabiegach bo śruby przy wydechach o ile się w ogóle odkręcają to bardzo ciężko. U mnie pozostało odkręcanie od góry przez maskę na przedłużkach i naprawdę mieliśmy z tym spory problem.
Zwróć uwagę tylko jaką masz wew. średnicę wejścia do borla od katalizatorów. U mnie wyjście z decatów było z tego co pamiętam 57 mm a wejście do seryjnego Y-pipe około 42-43 mm więc było duże przewężenie. Dlatego zamówiłem Y-pipe z wejściem 57 mm żeby nie było kolizji spalin.

Invicto
7th-November-2019, 20:57
Dlatego zamówiłem Y-pipe z wejściem 57 mm żeby nie było kolizji spalin.

Kolizja spalin przesuneła sie teraz na koniec Y. Tam masz przejscie z 3cali na 2.5

Maxx
7th-November-2019, 21:44
Już V6 w zetkach i infi na jednym tłumiku i bez katów jest głośne a jakie będzie V8 - myślę że równie głośne ;)

W mojej zetce poprzedni właściciel zdemontował tylko końcowy tłumik i wrzucił tam 2 "przelotki" . w środku mozna było ... oszaleć
zete słychać było w promieniu pól kilometra :eyebrows: , po zamontowaniu fabrycznego tłumika końcowego jest o wiele ciszej a osiagi te same

lukasz32
7th-November-2019, 21:50
W mojej zetce poprzedni właściciel zdemontował tylko końcowy tłumik i wrzucił tam 2 "przelotki" . w środku mozna było ... oszaleć
zete słychać było w promieniu pól kilometra :eyebrows: , po zamontowaniu fabrycznego tłumika końcowego jest o wiele ciszej a osiagi te same

No to ja mam w tej chwili tzw "rear muffler delete", po odpaleniu na zimnym jest huk, po rozgrzaniu jest miód, w przedziale 3-6tys obr to jest mustang 5.0 czyli tak jak miało być.
Wystarczy "" wpisać w youtube.

W zetkach norrmalnie się wycina środkowy ALBO robi decaty. Środkowy + decaty = dźwięk hondy R4, nieprzyjemny, świdrujacy.

W M56 mam "secondary cat delete" + przeróbka Y, i końcowe tłumiki "sportowe" infiniti ... i jest za cicho. W usa hamują to na 380-390 rwhp. Chyba na lato zrobię "rear muffler delete" :)

Michał_misiek
30th-January-2024, 23:19
Witam, poszukuję używanego, kompletnego wydechu borla.