PDA

Zobacz pe?n? wersj? : plenum spacer! Czy trzeba stroić auto?

Pawelgk
20th-November-2019, 12:02
Drodzy Forumowicze,

Zdecydowałem się założyć plenum spacer w moim Infiniti z silnikiem VQ35DE.

Blokuje mnie tylko jedna myśl, czy po jego założeniu trzeba stroić auto czy samo ono się zaadoptuje do zwiększonej ilości dostarczanego powietrza?
Info jest wyposażone w gaz stag qmax. Jak myślicie, czy instalacja gazowa też się dostroi do parametrów na benzynie?

Pozdrawiam!

djoneway
20th-November-2019, 16:54
Z tego co wiem to Qmax jest na tyle inteligentnym sterownikiem że na pewno się zaadaptuje do benzyny ale pytanie czy benzyna da radę z taką modyfikacją bez strojenia?[emoji848]

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

sirtrojan
20th-November-2019, 20:34
konieczne strojenie. wsadziłem do swojego plenum spacer i oprócz dźwięku nie było różnicy w porównaniu do fabrycznego zestawu.

inverso9
20th-November-2019, 21:29
Lekki off, wiecie czy u Kuby dalej można zakupić plenum? Ciężko się dodzwonić

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pawelgk
20th-November-2019, 22:08
Na facebooku coobcio opisuje poprawe po wykonaniu portingu dolnego kolektora ssącego i dołożeniu plenumspacera. Opisuje tam ze cała modyfikacja bez strojenia dodała 10 km w silniku DE. Pisałem do Coobcia o spacery ale jak na razie cisza :-)

sirtrojan
20th-November-2019, 23:21
jak by co mam namiar na innego typa co je ma :)

lukasz32
20th-November-2019, 23:41
Słuchaj, ja do REV-UPa czyli 2005 rok włożyłem przerobiony kolektor 2003/2004 tzw MREV2, różnica była niesamowita, wyjechaliśmy w dwóch sprawdzić jak jedzie z kamerą na kierownicy, to auto wykręciło wówczas najlepszy wynik. Fakt że było chłodno i wilgotno, co na moc miało wpływ. Przez piewsze dni/tygodnie czułem wyraźną poprawę momentu w okolicy 3500-4500obr, zmienił się też dźwięk, bo zamontowałem Z-tube, był też wkład pipercross. Wydech seria z wycietym tłumikiem "rezonatorem". Wówczas z tego samochodu wydobywały się najpiękniejsze dźwięki kiedykolwiek (A) ;)

I teraz fakt 1 - po czasie przestałem czuć już ten przyrost mocy, są opinie, że sterownik silnika adoptuje się do nowych warunków i wraca poprzednia moc, może się zwyczajnie przyzwyczaiłem, tego nie wiem.

Nie było mierzone na hamowni.

Następnie zmieniłem świece (ngk) i dołożyłem SPACER 5/16 i nie odczułem absolutnie żadnej różnicy. Nie warto moim zdaniem w revupie.

Kolejno zamieniłem katalizatory na "decat" i dźwięk stał się nieznośny, jak silnik R4, szybko wstawiłem środkowy tłumik, a w zasadzie kupiłem cały wydech z zetki z małym przebiegiem. dźwięk był przyjemny, ale i tak najlepszy był w punkcie (A). Nie odczułem żadnej różnicy podczas przyspieszania, aczkolwiek elastyczność samochodu 60-100 / 80-120, pomimo większych i cięższych kół niż w serii, była delikatnie lepsza niż podaje producent. Auto wciąż niestrojone, niehamowane.

Tak więc stroić na spacerze chyba trzeba, a bez strojenia najlepiej wpakować MREV2, z-tube, wyciąć środkowy tłumik, jeśli jeszcze nie masz tego. Tanio i czuć jakiś przyrost i dźwięk, jak dla mnie, jest wysmienity.

inverso9
20th-November-2019, 23:48
jak by co mam namiar na innego typa co je ma :)

Orientujesz się może w jakiej cenie to ma? [emoji6]

Pawelgk
21st-November-2019, 09:45
lukasz32,
jeśli chodzi o przeróbkę kolektora to rozumiem że zamieniłeś swój kolektor z krótkimi trąbkami na kolektor z silnika DE i sfrezowałeś dwie pierwsze trąbki? Na tym polegała przeróbka?

lukasz32
21st-November-2019, 10:14
lukasz32,
jeśli chodzi o przeróbkę kolektora to rozumiem że zamieniłeś swój kolektor z krótkimi trąbkami na kolektor z silnika DE i sfrezowałeś dwie pierwsze trąbki? Na tym polegała przeróbka?

Tak, i to jest operacja za 0zł ;) Miałem nadzieję, że spacer podniesie górę, bo tak mówią wykresy w internecie, ale nie dało się tego odczuć na drodze. Pewnie w tej cenie bardzie się będzie opłacało założyć decaty z 350z, jeśli masz już stare katalizatory.

inverso9
21st-November-2019, 10:18
Jeżeli chodzi o decaty, mam założone z turboworksa bez silencera + Y pipe megan racing polecam bo auto wyraźnie bardziej żwawe [emoji106]

inverso9
21st-November-2019, 10:24
Mam jeszcze takie nurtujące pytanie, żeby auto stroić potrzebny jest odblokowany sterownik czy po prostu się stroi? Ewentualnie czy np można wystroić zakładając ecumaster’a? Jak to jest chłopaki?

lukasz32
21st-November-2019, 10:50
O ile dobrze zrozumiałem kwestie strojenia, to wykupuje się licencję na jednorazowy dostęp do sterownika silnika, i to już koszt sięgający 1500-2000zł. Ewentualnie niech mnie ktoś poprawi ;) Napisz do coobcia w tej sprawie.

Kazik_R52
21st-November-2019, 17:45
Kiedys czytalem cos na forum zagraniczym ze plenum spacer nie przynosi korzysci w zwyklym vq, poza z350, gdzie ze wzgledow kontrukcyjnych zmieniono troche budowe kolektora. Bylo to dokladnie wytlumaczone z wymiarami. Bylo to forum maximy albo murano. Chcialem to u siebie wrzucic ze 2 lata temy i dokladnie temat zbadalem, ze w moim aucie zero korzysci. Obecnie juz definitywnie odpuscilem temat tuningu, przekroczylem juz 200tys km i zalezy mi glownie na utrzymaniu auta w jak najlepszej kondycji, bede zadwolony jak przelatam jeszcze 100tys km.