PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Zuzyta piasta ( przod) objawy

Jarek75
14th-January-2020, 18:31
Witam. Znalazlem kilka watkow w ktorych opisujecie wymiane piast, jakiej firmy itd. Mozecie podzielic sie uwagami np przy jakim przebiegu a co najbardziej mnie interesuje,jakie byly objawy, powody ich wymiany? U mnie jest cicho,na przegladzie nikt sie nie przyczepil ale meczy mnie drganie kierownicy. Raz to czuc, raz nie,raz bardziej,innym mniej. Nie lubie takich rebusow......

Gdanio
14th-January-2020, 18:58
to nie piasta ! PIASTA NIE BIJE jak biją to pewnie tarcze hamulcowe

Mateusz ex37
14th-January-2020, 19:07
Ja również nie spotkałem się z bijącą piastą. Piasta szumi/huczy. Czy to bicie masz cały czas czy tylko jak hamujesz? Czy jak przyśpieszasz to przypadkiem nie nasila się? Koła wyważałeś?
U mnie też było mrowienie do drżenia. ale bardziej na samochodzie niż na kierownicy. wyważyłem koła, wymieniłem opony sprawdzałem tarcze. Obstawiam obecnie któryś przegub choć żaden nie wydaje się być podejrzany, nie ma luzów i nic nie pyka.

Gdanio
14th-January-2020, 19:17
Przeguby też nie będą bić nie ma takiej możliwości
1-tarcze
2-koła /wyważenie/
3-opony
4-zapieczony cylinderek /rzadko/ ale się zdarza

Mateusz ex37
14th-January-2020, 19:23
Ale jak masz rozwalony przegub i będziesz dodawać gazu to będzie bił. Miałem tak w CX9 niby nie miał luzu ale jak się dodawało gazu to trzęsło autem jakby się dyfer oberwał.
Wymieniłem półoś i wszystko ustało.

Gdanio
14th-January-2020, 19:33
raczej zawsze przeguby strzelają /na skręconych kołach / a jak strzelają na prostych kołach to już jest ich koniec ! może pływać ale nie zawsze .Ale żeby kierownica od tego drżała to nigdy się nie spotkałem .\Ale może nie mówię nie :)

sirtrojan
14th-January-2020, 19:48
Przegub może bić - szczególnie przy obciążeniu np przyspieszaniu albo jeszcze lepiej przyspieszaniu pod górkę.
Nie musi strzelać.

Piasty szumią i nagrzewają felgę.

Jarek75
14th-January-2020, 19:56
Drzenie jezeli czuc to w czasie jazdy. Kola byly wywazane a tarcze wymieniane jakis czas temu i na sporo lepsze niz seria. Wyczytalem cos takiego :

Najczęstsze objawy zużycia lub uszkodzenia łożysk piasty koła:

wibracja kół jezdnych i drgania układu kierowniczego,
głośna praca kół,
stuki i szumy,
"wycie" obracającego się koła,
odgłosy tarcia metalicznego

Jarek75
14th-January-2020, 19:59
Nie upieram sie ze to piasty, chcialem raczej zapytac czy ktos z czyms takim sie moze spotkal.

Gdanio
14th-January-2020, 20:16
pierwsze co zrób to mianowicie

ściągasz przednie koła i czyścisz szczotą drucianą na szlifierce lub wiertarce
1-felgę miejsce styku z piastą /ale porządnie/
2-piastę miejsce styku z felgą /ale porządnie/

Gdanio
14th-January-2020, 20:20
ale wiesz to oczywiście z doświadczenia

Jarek75
14th-January-2020, 20:20
Dzieki. Bede wymienial klocki to to ogarne.