Zobacz pe?n? wersj? : Infiniti FX35 1 Gen Tesla Screen 9.7" Android - wrażenia, filmy, instrukcja
djoneway
17th-January-2020, 02:48
Witam, wszystkich.
Tak jak obiecałem będę wstawiał tutaj zdjęcia, filmy oraz instrukcje jak zamontować ekran Tesla Screen Style do Infa.
Jak na razie działa wszystko oprócz kamery cofania, którą trzeba dodatkowo podłączyć (jest dołączona do zestawu).
Niestety dowiedziałem się że nie da się uruchomić fabrycznej kamery cofania pod tym ekranem.
Do dopracowania jest jeszcze audio, słychać szumy w głośnikach, trochę irytujące jak leci cicho muzyka.
Ale dostałem już info od sprzedawcy, że trzeba zainstalować filtr napięcia, którego mi wysłali więc jak przyjdzie będę działać.
Na razie wstawiam filmiki jak się pracuje na tym sprzęcie...:cool:
https://www.youtube.com/watch?v=olVkyoQ3FdE
https://www.youtube.com/watch?v=NQrMe5SLcsc&t=2s
https://www.youtube.com/watch?v=wcy-bSTU2QQ
CDN....
djoneway
17th-January-2020, 14:28
Ogólnie jakby ktoś był zainteresowany to sprzęt zakupiłem na Ali za cenę ok 1300zł z różnymi kuponami.
https://pl.aliexpress.com/item/4000348408059.html?spm=2114.13010708.0.0.1e2b5c0fF MwJqW
Jest to wersja 4GB RAM/64GB pamięci wewnętrznej z 8 rdzeniowym prockiem.
Udało się bez cła i vatu przesyłką kurierską EMS.
Jak widać na filmikach sprzęt przychodzi z ramką w kolorze jasnego beżu, od razu kwalifikuje się do przemalowania jeśli ma się czarną deskę.
Być może pasuje do jasnego wnętrza tapicerki bo tam właśnie takie kolory występują.
Przed montażem zamówiłem sobie folię na wyświetlacz na wymiar Anti-Glare matową i się sprawdziła.
Zero odbić, refleksów i śladów palców na ekranie.
Sam montaż sprzętu nie jest skomplikowany aczkolwiek wymagał małego wsparcia ze strony sprzedawcy.
Trzeba sobie zdemontować panel klimatyzacji, wypiąć i wykręcić całą jednostkę z ekranem i zmieniarką CD.
Potem wyjmujemy wzmacniacz napięcia/sterownik klimatyzacji, który znajduje się na samym dole pod zmieniarką.
Podłączamy go luźno samego do fabrycznej wiązki i kładziemy na dole we wnęce.
Następnie łączymy wszystkie wtyczki z Tesla Screen do kostek w samochodzie.
Każda wtyczka ma inny kształt i jest tylko jedna możliwa kombinacja połączenia, więc nie da się pomylić.
Powinny nam zostać 2 luźne białe kostki i jedna czarna (idąca od Tesla Screen). Ich nigdzie nie podłączamy.
https://ibb.co/68cMTK7
13629 13630
Teraz czas na 2 podłużne wtyczki z których wychodzi kilka przewodów.
13631
Te wtyczki podłączamy do modułów znajdujących się nad schowkiem pasażera. Aby się do nich dostać musimy zdemontować schowek. Moduły znajdują się tuż nad nim ale nie wypniemy z nich wtyczek póki nie odkręcimy całego metalowego mocowania i nie wysuniemy go na dół.
13632 13633
Od modułu odłączamy dwie podłużne wtyczki z dużą ilością przewodów, jedna z czerwoną taśmą izolacyjną, druga z czarną. Są to bodajże 2 skrajne wtyczki od prawej strony (drzwi pasażera). Jedna na górze druga na dole.
13634
Następnie przepuszczamy 2 wiązki z podłużnymi wtyczkami przez tunel po lewej stronie schowka i łączymy je z fabrycznymi wtyczkami wypiętymi z modułów nad schowkiem w ten oto sposób:
13635 13636 13637
Gdy mamy rozebrany schowek możemy sobie od razu tą luką po lewej stronie przeciągnąć sobie podwójny kabel usb, który potem umieszczamy w schowku do podłączenia pendrive'a.
Kabel ten z podłączamy z tyłu modułu android do jednego z wolnych białych gniazd (nie da się pomylić bo każde ma inną ilość pinów)
Potem już tylko przykręcamy antenę GPS, którą swobodnie można umieścić w wolnym miejscu pod deską rozdzielczą za głośnikiem centralnym (dobrze zbiera zasięg)
Przykręcamy antenę 4G (może wisieć luźno przy wiązce) oraz podpinamy zasilanie wentylatora do jednej z wiązek którą wpinamy wcześniej do szerokiego białego gniazda z tyłu ekranu.
Pozostaje nam jeszcze za pomocą dołączonej przejściówki podpięcie anteny radiowej.
Instrukcja od Chińczyka w pdf (może się przydać)13639
djoneway
18th-January-2020, 00:07
Dalej pozostaje nam podpięcie kamery cofania i przeciągnięcia jej do tylnej klapy wg schematu:
13641
Kamerę podpinamy łącząc żółty chinch oraz czerwony przewód jak na obrazku powyżej. Nie trzeba nigdzie łączyć przewodów żółtych oraz czarnego GND (uziemienia). Działa sprawdzałem, testowałem :)
Na koniec wszystkie już pospinane wiązki łączymy z ekranem czarną wtyczką znajdującą się nad bezpiecznikiem. Żółte czerwone i białe chinche zostają luźno bez podpięcia.
Pozostaje jeszcze kwestia zainstalowania filtra napięcia (power filter), który ma usunąć zakłócenia z głośników. Tego nie ma go w zestawie. Ja zgłosiłem problem szumu z głośników i wysłali mi ten dodatkowy filtr. Jak przyjdzie to go podepnę i sprawdzę czy rozwiązał problem. A oto schemat:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200117/09afb0e971c491ec63b944934244fb80.jpg
Teraz gdy wszystko mamy podpięte można sprzęt poskładać do kupy, przekręcić kluczyk i przejść do konfiguracji:
1. Zmiana języka z rosyjskiego na polski:
13642 13643 1364413645
2. Konfiguracja protokołu komunikacyjnego z szyną Canbus:
13646 13647 13648
3. Konfiguracja przycisków na kierownicy
W wyborze aplikacji klikamy na ikonę z kierownicą i tam przypisujemy dane funkcje do konkretnych przełączników po lewej stronie kierownicy
Przytrzymujemy przycisk i klikamy na ekranie jaką funkcję ma pełnić
13649
Po tych etapach mamy już system gotowy do pracy oraz pełną funkcjonalność i kompatybilność z Infem:peace:
Gdanio
18th-January-2020, 00:34
w końcu jakiś konkret a nie bicie piany!!!!!!!!!!!!!!
djoneway
18th-January-2020, 13:32
w końcu jakiś konkret a nie bicie piany!!!!!!!!!!!!!!
Gdanio, uważasz że filmiki i instrukcja montażu to bicie piany?:sorry:
:blah:
Ok to na koniec podzielę się wrażeniami :director:
Sprzęcik jeśli chodzi o ten budżet jest na prawdę bardzo dobry. Za 1300 zł odmładzamy auto o jakąś dekadę. Jeśli chodzi o walory zewnętrzne to sama ramka jest dobrze spasowana, przyciski wiadomo nie są tak wykonane jak fabryczne, głośniej klikają ale to nie przeszkadza bo głównie będziemy sterować dotykiem na ekranie. Nie ma tragedii. Podświetlenie przycisków nie jest zbyt jasne i nie razi w oczy, wg. mojej opinii nie kontrastuje tak z pomarańczowym oświetleniem i nie ma konieczności wymiany LEDÓW na białe. Jasność ekranu jest bardzo duża, co najważniejsze da się ustawić by za dnia było jasno a po przekręceniu przełącznika świateł, bądź też na AUTO gdy zapadnie zmrok podświetlenie ekranu ściemnia się automatycznie do żądanej wartości (widać to na filmiku).
Jeśli chodzi o sam ekran to jest on dobrej jakości, jest to zwykły IPS, nie żaden amoled, więc nie ma co też wymagać za dużo. W zupełności wystarcza do takiego zastosowania. Ja od razu nałożyłem folię matową więc nie wiem jak on się prezentuje po uruchomieniu bez folii. Na pewno jest błyszczący. Dotyk bez zarzutów. Jest możliwość wyłączenia ekranu bądź też wprowadzenia w stan uśpienia, wtedy mamy wyświetloną godzinę na czarnym tle.
13659
AUDIO to wg mnie sztos jeśli chodzi o ustawienia. 32 bitowy korektor, możliwość kombinacji stworzenia przestrzeni dźwiękowej surround oraz ustawienia częstotliwości pracy głośników. Można np praktycznie odseparować tylni woofer aby był bardzo wyraźnie słyszalny i grał miękkim bassem a przednie głośniki grały bardziej średnimi niż głębokimi. Ten sprzęt daje możliwość w pełni wykorzystać nasz system Bose i uwierzcie, że na fabrycznym Radio gra to wszystko może na 70% możliwości. Pozostają tylko te szumy w głośnikach ale mam nadzieję że załatwi to ten filtr o którym wspominałem powyżej. Muzykę można ładować albo z pendrive'a albo z telefonu przez BT, YouTube lub też wgrać do wbudowanej pamięci 64GB. Interfejs odtwarzania bardzo przejrzysty z wyświetlaniem okładek albumów. Są dostępne wszelkie ustawienia głośności dla każdego ze źródeł, głośność początkowa przy włączaniu się sprzętu oraz regulacja czułości skali głośności (ważne, gdyż na początku skali grało mi za głośno, po zmianie ustawień-optymalnie).
13658
MEDIA:
1. Bluetooth, łączy się bez problemu, importuje kontakty, mikrofon wbudowany w tablet - średnia głośność jeśli chodzi o słyszalność dla rozmówcy. Można odtwarzać muzykę przez BT, nie znalazłem wybierania głosowego jak narazie.
2. Połączenie internetowe, albo poprzez kartę SIM albo zwyczajnie poprzez WiFi, włączamy HotSpota w telefonie i łączymy się z ekranem. Pełna dostępność do aplikacji za pomocą Google Play, YouTube - oglądanie filmów, teledysków. Google Chrom.
13650 13651 13652
3. Nawigacja, możemy sobie ustawić google maps i podpiąć pod główny przycisk nawigacji (ten fizyczny również), lub zainstalować każdą inną. Działa wybieranie głosowe Google. Navi prowadzi dokładnie bez żadnych lagów, wszystko płynnie jak w telefonie dobrej klasy. Nawigację można również zminimalizować i mieć w małym okienku z boku ekranu i słuchać np. tylko wskazówek głosowych.
13653 13654 13655
4. Radio, dobrze zbiera fale (dużo lepiej niż fabryczne, gdzie często miałem zakłócenia), częstotliwości oczywiście europejskie.
Generalnie ekran po wejściu do auta i przekręceniu kluczyka włącza się błyskawicznie, tak jakby został wybudzony.
Jest pełna kompatybilność z szyną CAN, tzn, Ekran jest dobrze skomunikowany z autem. Działają przyciski z kierownicy, po wrzuceniu wstecznego wyświetla się obraz z kamery cofania wraz z UWAGA: skrętnymi liniami pomocniczymi (moduł odczytuje dane z czujnika skrętu kierownicy)
Są bieżące informacje o pojeździe:
- prędkość auta
- temperatura płynu chłodniczego
- ilość obrotów silnika
- wartość ciśnienia w oponach TPMS
- temperatura zewnętrzna otoczenia widoczna na głównym ekranie na górnym pasku
Pozostały również wszystkie fabryczne ustawienia takie jak: odsuwania się fotela, kierownicy, otwieranie, zamykanie auta, prędkość wycieraczek, system doświetlania drogi do domu itp...
Sterowanie nawiewami oraz klimatyzacją możliwe jest z przycisków fizycznych pod ekranem lub też dotykowo poprzez interfejs na ekranie. Niestety nie ma na razie jeszcze możliwości wywołania wizualnych ustawień poprzez przyciski fizyczne. Tzn. trzeba sobie osobno kliknąć na ikonkę wiatraka na głównym ekranie i wtedy pojawia nam się menu sterowania nawiewami. Pisałem do nich i mają to usprawnić w kolejnej aktualizacji.
13656 13657
AKTUALIZACJE. Interfejs cały czas się rozwija, dodawane są nowe funkcje na podstawie zgłoszeń użytkowników. Np. ja po założeniu ekranu miałem wersję z 15.11.2019 a już była gotowa aktualizacja z 31.12.2019, która wprowadziła ważne zmiany dotyczące, optymalizacji skali głośności. Wcześniej na 1, 2 skali głośności było za głośno, po aktualizacji można było to zmienić i dostosować sobie do własnych potrzeb i teraz np na 10 mam głośno a na 20 bardzo głośno w ogólnej skali.:crazy:
Aktualizacje dostępne są tutaj: http://tpro.teyes.ru/down/index.htm (http://tpro.teyes.ru/down/index.html)
I to tyle z najważniejszych rzeczy jakie przyszły mi na myśl. Jakbym o czymś zapomniał to napiszę, jak coś to pytać śmiało... pozdroooo:)
djoneway
18th-January-2020, 17:51
Edit: teraz zauważyłem, że nie ma informacji które były we fabrycznym systemie czyli trip, spalanie, przypomnienia odnośnie serwisu oleju czy przekładki opon. Muszę zgłosić to do techników bo jest powenie tylko kwestia napisania odpowiedniej aplikacji, bo odczyt z czujników i połączenie z komputerem jest. Tak więc może wprowadzą te usprawnienia w kolejnych update'ach.
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Gdanio
18th-January-2020, 17:56
Gdanio, uważasz że filmiki i instrukcja montażu to bicie piany?:sorry:
:blah:
Ok to na koniec podzielę się wrażeniami :director:
Sprzęcik jeśli chodzi o ten budżet jest na prawdę bardzo dobry. Za 1300 zł odmładzamy auto o jakąś dekadę. Jeśli chodzi o walory zewnętrzne to sama ramka jest dobrze spasowana, przyciski wiadomo nie są tak wykonane jak fabryczne, głośniej klikają ale to nie przeszkadza bo głównie będziemy sterować dotykiem na ekranie. Nie ma tragedii. Podświetlenie przycisków nie jest zbyt jasne i nie razi w oczy, wg. mojej opinii nie kontrastuje tak z pomarańczowym oświetleniem i nie ma konieczności wymiany LEDÓW na białe. Jasność ekranu jest bardzo duża, co najważniejsze da się ustawić by za dnia było jasno a po przekręceniu przełącznika świateł, bądź też na AUTO gdy zapadnie zmrok podświetlenie ekranu ściemnia się automatycznie do żądanej wartości (widać to na filmiku).
Jeśli chodzi o sam ekran to jest on dobrej jakości, jest to zwykły IPS, nie żaden amoled, więc nie ma co też wymagać za dużo. W zupełności wystarcza do takiego zastosowania. Ja od razu nałożyłem folię matową więc nie wiem jak on się prezentuje po uruchomieniu bez folii. Na pewno jest błyszczący. Dotyk bez zarzutów. Jest możliwość wyłączenia ekranu bądź też wprowadzenia w stan uśpienia, wtedy mamy wyświetloną godzinę na czarnym tle.
13659
AUDIO to wg mnie sztos jeśli chodzi o ustawienia. 32 bitowy korektor, możliwość kombinacji stworzenia przestrzeni dźwiękowej surround oraz ustawienia częstotliwości pracy głośników. Można np praktycznie odseparować tylni woofer aby był bardzo wyraźnie słyszalny i grał miękkim bassem a przednie głośniki grały bardziej średnimi niż głębokimi. Ten sprzęt daje możliwość w pełni wykorzystać nasz system Bose i uwierzcie, że na fabrycznym Radio gra to wszystko może na 70% możliwości. Pozostają tylko te szumy w głośnikach ale mam nadzieję że załatwi to ten filtr o którym wspominałem powyżej. Muzykę można ładować albo z pendrive'a albo z telefonu przez BT, YouTube lub też wgrać do wbudowanej pamięci 64GB. Interfejs odtwarzania bardzo przejrzysty z wyświetlaniem okładek albumów. Są dostępne wszelkie ustawienia głośności dla każdego ze źródeł, głośność początkowa przy włączaniu się sprzętu oraz regulacja czułości skali głośności (ważne, gdyż na początku skali grało mi za głośno, po zmianie ustawień-optymalnie).
13658
MEDIA:
1. Bluetooth, łączy się bez problemu, importuje kontakty, mikrofon wbudowany w tablet - średnia głośność jeśli chodzi o słyszalność dla rozmówcy. Można odtwarzać muzykę przez BT, nie znalazłem wybierania głosowego jak narazie.
2. Połączenie internetowe, albo poprzez kartę SIM albo zwyczajnie poprzez WiFi, włączamy HotSpota w telefonie i łączymy się z ekranem. Pełna dostępność do aplikacji za pomocą Google Play, YouTube - oglądanie filmów, teledysków. Google Chrom.
13650 13651 13652
3. Nawigacja, możemy sobie ustawić google maps i podpiąć pod główny przycisk nawigacji (ten fizyczny również), lub zainstalować każdą inną. Działa wybieranie głosowe Google. Navi prowadzi dokładnie bez żadnych lagów, wszystko płynnie jak w telefonie dobrej klasy. Nawigację można również zminimalizować i mieć w małym okienku z boku ekranu i słuchać np. tylko wskazówek głosowych.
13653 13654 13655
4. Radio, dobrze zbiera fale (dużo lepiej niż fabryczne, gdzie często miałem zakłócenia), częstotliwości oczywiście europejskie.
Generalnie ekran po wejściu do auta i przekręceniu kluczyka włącza się błyskawicznie, tak jakby został wybudzony.
Jest pełna kompatybilność z szyną CAN, tzn, Ekran jest dobrze skomunikowany z autem. Działają przyciski z kierownicy, po wrzuceniu wstecznego wyświetla się obraz z kamery cofania wraz z UWAGA: skrętnymi liniami pomocniczymi (moduł odczytuje dane z czujnika skrętu kierownicy)
Są bieżące informacje o pojeździe:
- prędkość auta
- temperatura płynu chłodniczego
- ilość obrotów silnika
- wartość ciśnienia w oponach TPMS
- temperatura zewnętrzna otoczenia widoczna na głównym ekranie na górnym pasku
Pozostały również wszystkie fabryczne ustawienia takie jak: odsuwania się fotela, kierownicy, otwieranie, zamykanie auta, prędkość wycieraczek, system doświetlania drogi do domu itp...
Sterowanie nawiewami oraz klimatyzacją możliwe jest z przycisków fizycznych pod ekranem lub też dotykowo poprzez interfejs na ekranie. Niestety nie ma na razie jeszcze możliwości wywołania wizualnych ustawień poprzez przyciski fizyczne. Tzn. trzeba sobie osobno kliknąć na ikonkę wiatraka na głównym ekranie i wtedy pojawia nam się menu sterowania nawiewami. Pisałem do nich i mają to usprawnić w kolejnej aktualizacji.
13656 13657
AKTUALIZACJE. Interfejs cały czas się rozwija, dodawane są nowe funkcje na podstawie zgłoszeń użytkowników. Np. ja po założeniu ekranu miałem wersję z 15.11.2019 a już była gotowa aktualizacja z 31.12.2019, która wprowadziła ważne zmiany dotyczące, optymalizacji skali głośności. Wcześniej na 1, 2 skali głośności było za głośno, po aktualizacji można było to zmienić i dostosować sobie do własnych potrzeb i teraz np na 10 mam głośno a na 20 bardzo głośno w ogólnej skali.:crazy:
Aktualizacje dostępne są tutaj: http://tpro.teyes.ru/down/index.htm (http://tpro.teyes.ru/down/index.html)
I to tyle z najważniejszych rzeczy jakie przyszły mi na myśl. Jakbym o czymś zapomniał to napiszę, jak coś to pytać śmiało... pozdroooo:)
Nie tu spoko :) właśnie oto chodziło ,mówiłem o wcześniejszych .
djoneway
18th-January-2020, 20:20
Nie tu spoko :) właśnie oto chodziło ,mówiłem o wcześniejszych .Spoko, źle Cię zrozumiałem. Chodziło Ci o tego ledziarza[emoji2962][emoji1787][emoji23]
Gdanio
18th-January-2020, 20:24
Dokładnie [emoji1787][emoji1787][emoji1787]
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
Marcinmm
20th-January-2020, 09:17
WOW świetna robota. Wszystko pięknie opisane!
Czyli w przyszłym miesiącu po wypłacie zamawiam sobie takie "radyjko"
djoneway
22nd-January-2020, 23:41
UPDATE: Zainstalowałem filtr przeciwzakłóceniowy który mi dosłali i zlikwidował on tylko szumy z głośników powstałe przez alternator, silnik. To były takie gwizdy piski zwiększające się w miarę dodawania gazu. Pozostały jeszcze jednostajne szumy, słyszalne gdy nie gra muzyka, które podejrzewam są spowodowane zbyt mocnym sygnałem z jednostki Android do wzmacniacza Bose. To na pewno też da się naprawić, być może czeka mnie wizyta w jakimś warsztacie car-audio.
Odnośnie braku wyświetlanych informacji o spalaniu i dziennym przebiegu, pisałem z technikiem z Chin i twierdzi że nie da się tego zrobić, gdyż te informacje nie są dekodowane przez Canbus. Szkoda, bo przez to ten produkt nie jest w pełni kompatybilny z FXem i może to zniechęcić przyszłych klientów.
UPDATE 1: Po zainstalowaniu najnowszej aktualizacji z 02.12.2020 problem szumów z głośników został niemalże całkowicie naprawiony. Jest znacznie przyjemniej i nie drażni już nic ucha w tle.
Miller
21st-February-2020, 17:07
Wygląda super. Czy do przedlifta też coś się znajdzie? znalazłem coś z takim opisem ale raczej błąd po stronie sprzedawcy. https://www.aliexpress.com/item/4000571502397.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.60053 52e1RHcQK&algo_pvid=d7691cf7-fa65-45a1-950a-59ecbd2e505c&algo_expid=d7691cf7-fa65-45a1-950a-59ecbd2e505c-5&btsid=0b0a187915822968984784158e258e&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb 201603_
djoneway
21st-February-2020, 17:13
Wygląda super. Czy do przedlifta też coś się znajdzie? znalazłem coś z takim opisem ale raczej błąd po stronie sprzedawcy. https://www.aliexpress.com/item/4000571502397.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.60053 52e1RHcQK&algo_pvid=d7691cf7-fa65-45a1-950a-59ecbd2e505c&algo_expid=d7691cf7-fa65-45a1-950a-59ecbd2e505c-5&btsid=0b0a187915822968984784158e258e&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb 201603_W tym linku u tego sprzedawcy masz właśnie do wyboru wersję ramki do przedlifta. Także będzie pasować.
djoneway
13th-April-2020, 19:23
UPDATE:
Zainstalowałem dedykowaną kamerę cofania w miejsce starej oraz pomalowałem ramkę na czarny mat PlastiDipem. Efekt- teraz wygląda jak fabryka :infi:
14043 14044 14045 14046
https://www.youtube.com/watch?v=hO1r9NYHi04&lc=UgxcZSm7rhrLwbSA_L54AaABAg
djoneway
15th-September-2020, 13:25
Ja tak właśnie robię na swoim bo jest moduł WiFi. Włączam hotspota i mam neta[emoji106][emoji41] moduł 4g to dodatkowa opcja.
djoneway
15th-September-2020, 13:28
Nie jeszcze nie instalowałem, na Google maps jeżdżę.
djoneway
15th-September-2020, 14:09
Nie ma już tej funkcji jak Oil change. Ogólnie to mam teraz ustawiony tzw. Launcher czyli taką nakładkę, interfejs użytkownika, gdzie mam dzienne km ale liczone wg gpsa, oraz prędkość auta. Jest bardzo FAJNA, polecam - AGAMA, wygląda to tak:https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200915/ff84b987b3d4562da8b843767711d97f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200915/68537872b1c633a33f7cfdb1cb1b7207.jpg
djoneway
15th-September-2020, 14:24
Elektryk a wolnossące V6 to dwa inne światy a w szczególności porównując osiągi modelu S. Nie porównywałbym nawet że sobą tych segmentów. Nie wiem co tam Ci się musi dziać w tych teslach ze tak bardzo narzekasz. Ja jedynie słyszałem o kiepskiej jakości wykończenia i tyle[emoji16]
Gdanio
15th-September-2020, 19:54
Powiedz mi bo jesteś więcej zorientowany w tych radyjkach czy ?
czym się różni radio do polifta a przedlifta ?
co z radiem casetowym zostaje dziura ?
kupił byś jeszcze raz ?
jakich funkcji brakuje w wersji przed liftowej do poliftowej
rzuciło ci się w oczy na ali expres radio do przedlifta u kogoś zaufanego
djoneway
16th-September-2020, 10:34
Siema do przedlifta jest inna ramka zupełnie i firma T'eyes nie ma modeli do przedlifta z tego co widziałem. Za to jest sporo tego na Ali np ten jest spoko.
US $399.00 50%OFF | KiriNavi 10.4" Vertical Screen Tesla Style Android 10.0 Car Radio Automotivo For Infiniti FX FX35 FX45 Auto GPS Car DVD Player
https://a.aliexpress.com/_B0Xujp
Ogólnie to jest wszystko to samo co w polifcie, różni się interfejsem użytkownika i parametrami. No i myślę że w tym nie występują te szumy z głośników co u mnie. Poza tym wszystko plug n play.
TAK, zdecydowanie kupiłbym to jeszcze raz[emoji41][emoji106]
sebam
16th-September-2020, 10:52
Ja tak właśnie robię na swoim bo jest moduł WiFi. Włączam hotspota i mam neta[emoji106][emoji41] moduł 4g to dodatkowa opcja.
Ja mam tak zrobione ze jak telefon odłączy się do zestawu głośnomówiącego w aucie to hotspot sam się włącza.
Miller
25th-January-2021, 06:44
Hej,
W przedlifcie nie mogłem znaleźć tego modułu nad schowkiem. Do czego on może służyć i gdzie próbować go szukać?
Teraz czas na 2 podłużne wtyczki z których wychodzi kilka przewodów.
13631
Te wtyczki podłączamy do modułów znajdujących się nad schowkiem pasażera. Aby się do nich dostać musimy zdemontować schowek. Moduły znajdują się tuż nad nim ale nie wypniemy z nich wtyczek póki nie odkręcimy całego metalowego mocowania i nie wysuniemy go na dół.
13632 13633
Od modułu odłączamy dwie podłużne wtyczki z dużą ilością przewodów, jedna z czerwoną taśmą izolacyjną, druga z czarną. Są to bodajże 2 skrajne wtyczki od prawej strony (drzwi pasażera). Jedna na górze druga na dole.
13634
Następnie przepuszczamy 2 wiązki z podłużnymi wtyczkami przez tunel po lewej stronie schowka i łączymy je z fabrycznymi wtyczkami wypiętymi z modułów nad schowkiem w ten oto sposób:
13635 13636 13637
Znalazłem instrukcję do kirinavi i zdaje się że trzeba zrobić dodatkowe cięcie dla "słabiej wyposażonych wersji"
- jest to błędne. Wystarczy podmienić kostkę za radiem i wszystko hula.
15088
W dodatku chyba ktoś znalazł rozwiązanie na pozbycie się szumu:
"I connected a wire from RCAs to one screw on the back of the head unit. The static noise is gone."
-będę testować tą opcję gdy dostanę wideo rejestrator na przód. Wtedy dorzucę power filter i uziemienie do przewodów RCA.
Audio gra jak wściekłe na tym zestawie :)
djoneway
28th-January-2021, 18:09
Hej,
W przedlifcie nie mogłem znaleźć tego modułu nad schowkiem. Do czego on może służyć i gdzie próbować go szukać?
Znalazłem instrukcję do kirinavi i zdaje się że trzeba zrobić dodatkowe cięcie dla "słabiej wyposażonych wersji"
- jest to błędne. Wystarczy podmienić kostkę za radiem i wszystko hula.
15088
W dodatku chyba ktoś znalazł rozwiązanie na pozbycie się szumu:
"I connected a wire from RCAs to one screw on the back of the head unit. The static noise is gone."
-będę testować tą opcję gdy dostanę wideo rejestrator na przód. Wtedy dorzucę power filter i uziemienie do przewodów RCA.
Audio gra jak wściekłe na tym zestawie :)
Hejka, próbowałem już tą metodę i u mnie nie poskutkowało, daj znać jak Tobie się uda to naprawić...
Miller
8th-February-2021, 08:28
Niestety. Zrobiłem prowizoryczne uziemienie kabli RCA oraz zamontowałem filtr przeciwzakłóceniowy i nic to nie pomogło. Nadal słychać delikatny szum.
djoneway
8th-February-2021, 11:43
Niestety. Zrobiłem prowizoryczne uziemienie kabli RCA oraz zamontowałem filtr przeciwzakłóceniowy i nic to nie pomogło. Nadal słychać delikatny szum.Filtr przeciwzakłóceniowy ma za zadanie zakłócić te przebicia które są generowane przez silnik i alternator i są słyszalne w głośnikach podczas dodawania gazu. I te szumy mi usunęło natomiast z tym stałym szumem zmagałem się do ostatniej aktualizacji. Ostatnio znalazłem chwilę wolnego czasu i po zainstalowaniu najnowszej aktualizacji ze strony T'eyes szumy zniknęły. Tzn coś tam słychać w tle ale jest duża różnica na plus. Jak masz ten sprzęt co ja to polecam...
Shimomura
9th-February-2021, 11:31
Dominik, gratulacje - rozpykałeś temat do końca :) Elon Musk must see it :D
djoneway
9th-February-2021, 17:23
Dominik, gratulacje - rozpykałeś temat do końca :) Elon Musk must see it :DPo prostu trzeba było obserwować stronę producenta na której pojawia się info o aktualizacjach. Samo się nie zaktualizuje jak Android na telefonie[emoji3] Teraz to na pewno Tesla będzie zazdrościć chińczykom tak dopracowanej technologii[emoji1787]
mundo31
19th-March-2021, 17:54
Czy znacie jakiś warsztat co to montuje i jest godny polecenia?
djoneway
20th-March-2021, 15:19
Każda firma zajmująca się car-audio to ogarnie.
FX32
29th-April-2021, 12:46
Koledzy ,a jak zrobić update do najnowszej wersji?
FX32
29th-April-2021, 13:27
Po zamontowaniu zestawu wszystko działa idealnie tylko nie działa sterowanie klimatyzacją.U mnie nie ma takich szerokich kostek w radiu które mogę wpiąć w moduł nad schowkiem.1531115311
djoneway
29th-April-2021, 15:40
Wyjmij moduł sterowania klimatyzacją ze starego radia (ten biały box na dole) i wepnij go samego do fabrycznych wtyczek za radiem. Wtedy powinno zadziałać.
FX32
29th-April-2021, 16:21
Wyjmij moduł sterowania klimatyzacją ze starego radia (ten biały box na dole) i wepnij go samego do fabrycznych wtyczek za radiem. Wtedy powinno zadziałać.
Wielkie dzięki kolego DJONEWAY za szybką odpowiedz,bo właśnie siedzę przy radiu i nie moge dojść co jest problemem.Zacząłem kombinować już wcześniej z tym białym sterownikiem klimatyzacji i jedyna opcja jaka jest to wyciągniecie pierwszej wtyczki i wpięcie jej do tej czarnej kostki od radia z dwoma zielonymi przewodami[can]po czym wsadzenie drugiej części tego przewodu z powrotem do białego boxa klimy.
Ta to wygląda.1531215313
Wtedy pojawia się temperatura na nowym radiu ,ale klima wariuje [sama się włącza ,zwiększa temperaturę,nie reaguje na wyłączenie itp]
Jak uda sie zrobić żeby wszystko działało zrobię przelew na "flaszkę" za pomoc w rozwiązaniu problemu.
Nie rozumiem do końca o co chodzi z tym modułem.Po wyjęciu fabrycznego radia ten moduł klimy był pod spodem podłączony do fabrycznych kostek z auta.Więc nie rozumiem co mam odłączyć/podłączyć.
djoneway
29th-April-2021, 16:26
No i ten moduł ma być dalej podłączony dwiema fabrycznymi kostkami inaczej nie będzie to w pełni działało. Nie pamiętam dokładnie jak jest u mnie ale na pewno nie miałem takiej przejściówki i mój Android wygląda trochę inaczej z tyłu.
FX32
29th-April-2021, 16:32
Jeszcze 2 pytania.
1.Jak zrobić update softu?
2.W Chińskiej instrukcji pdf którą dołączyłeś w punkcie nr 9 trzeba wybrac auto do jakiego jest on przypisany w tym wypadku Infinity>FX35.Gdzie to się robi w radiu?Bo nigdzie nie widzę takiej opcji?
Mam też możliwość update can ,ale jak wybieram którykolwiek z nich zero reakcji.15314
Ja mam 2006r, nie wiem czy to jest jakaś różnica.
djoneway
29th-April-2021, 16:42
U mnie update robi się wchodząc na stronę producenta T'eyes i tam są pliki do pobrania które ładuje się na pena i po podłączeniu go do radia automatycznie wykrywa instalację nowego oprogramowania.
Pavvel
8th-June-2021, 21:37
Super temat pozdrowienia dla autora! Jak sprawa w polifcie?Zna ktoś godny polecenia zestaw do 2009r ? może coś da się spasować kolorystycznie z tym wnętrzem : 15471
djoneway
8th-June-2021, 23:04
Super temat pozdrowienia dla autora! Jak sprawa w polifcie?Zna ktoś godny polecenia zestaw do 2009r ? może coś da się spasować kolorystycznie z tym wnętrzem : 15471Dzięki Pavvel, też będę się przymierzał za jakiś czas do androida do FXa 2 gen. więc sam chciałbym wiedzieć co jest godnego polecenia... Może ktoś ma i się wypowie.[emoji106][emoji3]
sirtrojan
9th-June-2021, 00:06
2009 to nie polift a II generacja :)
Pavvel
9th-June-2021, 18:16
2009 to nie polift a II generacja :)
Racja, no to właśnie co z tą II generacja i przeszczepem androida? ;) Napisałem na FB do Kirinavi jak cos odpiszą i zdecyduje się to dam znać, wolałbym jednak oprzeć się na czyimś doświadczeniu.
Norb
28th-July-2022, 19:57
Witam serdecznie. Temat z przed roku, ale wlsanie przyszło mi takue radyjko i mam maly problem. Rozebralem wszystko jak opisujecie ale w zestawie nie mam kostek do podlaczenia modulu ze schowka :/
Czy ktos mial taki przypadek?
Z gory dziękuję za pomoc.
djoneway
28th-July-2022, 20:37
Cześć, masz dokładnie ten model T'eyes TPro? To są takie wąskie wtyczki z małą ilością kabelków. Napisz do supportu aby Ci dosłali, chyba że to jakiś nowszy model i może nie są potrzebne.
Norb
28th-July-2022, 23:04
Po zamontowaniu zestawu wszystko działa idealnie tylko nie działa sterowanie klimatyzacją.U mnie nie ma takich szerokich kostek w radiu które mogę wpiąć w moduł nad schowkiem.1531115311
Dziękuję za bardzo szybka odpowiedz. Mam dokładnie takie kostki jak FX32 i brak u mnie tych do podlaczenia pod schowkiem. Te czarne pasuja do modulu klimatyzacji, ale z tego co czytalem to ten biały modul podlaczyc do oryginalnych kostek.
Ja mam taki model radia:
https://a.aliexpress.com/_uzWmpb
Kuchar
13th-January-2024, 12:54
Witajcie. Podpowiedzcie gdzie w ustawieniach jest opcja oduwania fotela i kierownicy.
Z gory dzieki