PDA

Zobacz pe?n? wersj? : FX45 problem z dynamicznym ruszaniem

Kamil307
19th-January-2020, 21:42
Witam, moje auto FX45 2005r przebieg 170tys mil, do tej pory auto spisywało sie rewelacyjnie, ale od jakiegoś czasu występuje problem tylko w momencie dynamicznego ruszania z miejsca. Auto zaczyna szarpać, obroty silnika skakać góra/dół i w przedniej osi czuć "stuki". Po odpuszczeniu gazu wszystko ustaje i później jedzie normalnie nawet z pedalem w podłodze. Nie świeca sie żadne kontrolki. Pierwsza myśl to skrzynia rozdzielcza lub przedni dyfer, oleje wymienione w obu i nadal to samo. Pytanie czy ktoś mial może podobne objawy, ewentualnie czy ma ktoś jakieś patenty żeby sprawdzić która część auta świruje? :confused:

sirtrojan
19th-January-2020, 23:12
Nagraj moze jakiś filmik jak to sie objawia.
Może skrzynia biegów pada ?

Kamil307
20th-January-2020, 00:49
Postaram sie nagrać moment ruszania. Co do skrzyni to nie wykluczam bo różnie może być, ale żadnych innych objawów nie ma, biegi zmienia płynnie, olej wporzadku. Mocy nie brakuje.Bardziej nastawiam sie na skrzynie rozdzielcza a dokładnie rozciągnięty łańcuch, albo uszkodzone przeguby. Przy normalnym ruszaniu wszytko jest Ok, problem dopiero pojawia sie tak jakby w momencie załączenia przedniego napedu

Kamil307
26th-January-2020, 15:50
Dwa filmy z momentu szybkiego ruszania
https://www.youtube.com/watch?v=3w-xzXFqHAY
https://www.youtube.com/watch?v=muRh5ncoLuk

sirtrojan
26th-January-2020, 17:16
nie zerwało ci jakiś poduszek?. Jest masakra. Podjedź z tym do jakiegoś mechanika bo rozwalisz coś poważniej i będzie kłopot.
Przypomniało mi się jak jeden z forumowiczów miał niedokręcony wał - to mu rozwaliło obudowę skrzyni biegów!

Spróbujcie podnieść go na podnośniku kolumnowym i włączyć bieg żeby koła zamielily - może się uda namierzyć.

Mateusz ex37
26th-January-2020, 18:48
Również zaczął bym od poduszek silnika i skrzyni. pooglądał bym też przeguby dla zasady. Nawet jeśli to nie to, to warto sprawdzić czy nie zerwało gdzieś osłony.

borzej1
27th-June-2020, 16:56
a może zatankuj go trochę

Gdanio
27th-June-2020, 22:57
zerwane poduszki mogą być ,aż szkoda auta tam jest na pewno coś zerwane

omeniq
29th-June-2020, 10:26
W jednym z poprzednich samochodów miałem lekkie szarpanie przy ruszaniu przez zerwane poduszki. Natomiast u Ciebie to jest jakaś masakra! Bałbym sie jezdzić takim samochodem :O

PawelInfi
29th-June-2020, 11:10
O shit, ja bym tym nie mogl jechac :o