PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Jaki płyn hamulcowy?

Mati92
7th-February-2020, 00:58
Witam Was Szanowni Właściciele najwspanialszych aut jakimi są infiniti.
Chciałem Was zapytać jaki płyn hamulcowy lejecie do swoich FX i jak często go wymieniacie?
13762
Jak to znajomy mechanik powiedział w warunkach górskich przy wysokiej temp. otoczenia kiedy zjeżdża sie z góry przy takiej masie auta z dot3 hamulce się ugotują i nie zahamuje...

Co Wy o tym wszystkim sądzicie?

Pozdrawiam Was i życzę szerokości :infi: :car:

PawelInfi
7th-February-2020, 09:15
Zwykły DOT4

Kazik_R52
7th-February-2020, 18:17
Mechanik trochę przesądza, co prawda mam obecnie dot4, ale miałem cały czas dot3 i smigalem po górach po całym USA , mocne zjazdy po naście mil, aż w uszach strzela, ale z hamulcami zero problemow. Co prawdy dot4 ma wyzsza temperaturę wrzenia, a różnica w cenie żadna więc leje teraz Dot4 , ale to nie znaczy że zaraz Dot3 Ci się zagotuje. Ważniejsze od tego jest regularna zmiana płynu, ja zmieniam co 2 lata.

Kenio79
7th-February-2020, 18:39
Mam taki ATE Typ 200 DOT4

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

sirtrojan
7th-February-2020, 19:16
dot 5.1 też sie nada. Tyle że trzeba go częściej wymieniać. Pod akebono brałbym własne 5.1

Maxx
7th-February-2020, 20:01
dot 5.1 też sie nada. Tyle że trzeba go częściej wymieniać. Pod akebono brałbym własne 5.1

A dlaczego częściej ? doczytałem że klasa 5.1 miała sie wykazywać praktycznie brakiem absorpcji wody czyli przynajmniej w teorii oprócz wysokich temp wrzenia powinien wystarczyć na dłuzej ( nie mówimy tu oczywiscie o klasie 5 do zastosowań militarnych gdzie w załozeniu była to prawie dekada - ale te sa na bazie silikonu)

sirtrojan
7th-February-2020, 21:23
właśnie jest bardziej higroskopijny.