Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : FX II zmiana oświetlenia wnętrza na LED

Nero
21st-February-2020, 07:23
Hej, mam wrażenie, że oświetlenie wnętrza w FX II jest dość mizerne... (szczególnie bagażnik). Stwierdziłem, że warto coś z tym zrobić. Czy ktoś korzystał z takiego zestawu?
https://www.sklepledowy.pl/pl/p/Infiniti-FX-II-Zestaw-oswietlenie-kabiny-LED-Premium-14-zarowek/3829

ew. jaką barwę sugerujecie, zestaw STANDARD czy PREMIUM czyli plus 50% mocy? (biorę pod uwagę białą lub neutralną)???

milkor
21st-February-2020, 16:19
ten sam temat miałem na tapecie w zeszłym tygodniu, chciałem powymieniać przynajmniej część żarówek na ledowe. Mój mechanik zdecydowanie odradził mi to ze względu na większe nagrzewanie się płytki żarówki ledowej niż tradycyjnej włóknistej, co wiąże się z ryzykiem przegrzania, wypalenia oprawki, a w efekcie zwarciem czy nawet pożarem. Twierdził, że skoro producent nie uwzględnił w tym miejscu leda, to lepiej nie ryzykować. Ja mu uwierzyłem i odpuściłem temat.

Z Waszego doświadczenia jko użytkowników, faktycznie istnieje wyżej opisane ryzyko?

slepy62
21st-February-2020, 19:50
Mój mechanik zdecydowanie odradził mi to ze względu na większe nagrzewanie się płytki żarówki ledowej niż tradycyjnej włóknistej, co wiąże się z ryzykiem przegrzania, wypalenia oprawki, a w efekcie zwarciem czy nawet pożarem. Twierdził, że skoro producent nie uwzględnił w tym miejscu leda, to lepiej nie ryzykować. Ja mu uwierzyłem i odpuściłem temat.

Ciekawe podejście lol i wiedza...

Normalna żarówka włóknowa W5W - nagrzewa się bardzo mocno (można się poparzyć) , rozgrzewają się do tego stopnia że niektóre plastikowe oprawki po 3-4 latach - kruszą się jak domek z piasku. Tak w FX'ie jak i w Q50 wymieniałem obudowy lampek oświetleniowych tablicy po 2~3 latach a po założeniu LED'ów mam już spokój.
W wypadku żarówek LED'owych o małej mocy nie ma czegoś takiego jak mocne nagrzewanie się płytki...
LED'y zastępujące normalne żarówki oświetlenia wnętrz typu W5W itp. można brać bez problemu w palce bez obawy o poparzenie się.

LED'y o dużej mocy, to już inna bajka ale takie mają radiatory odprowadzające ciepło (np. w Q50 w lampach przednich)

Tak że moim zdaniem, żarówki oświetlenia wnętrza, tablicy itd można wymieniać bez żadnego problemu na LED'y, większym problemem jest kupić LED'y wysokiej jakości które nie będą mrugać / kończyć się po 2~3 latach...

sirtrojan
21st-February-2020, 20:28
Również polecam ledy do środka.
Mechanik może po prostu odradzać ten manewr bo jest ryzykowny (jeśli się nie wie jak demontować lampki) i słabo płatny.

Dodatkowy plus to mały pobór prądu - można zostawić otwarte auto z zapalonymi lampeczkami na kilka h i auto odpali. Przy tradycyjnej żarówce W5W lub rurkowej , nie jest to takie pewne.

Jedyny minus Ledów - jak dla mnie- to trupio blade podświetlenie wnetrza. Tradycyjna żółta żaróweczka jest przyjemniejsza dla oka.

Nero
21st-February-2020, 21:42
Dlatego myśle nad barwą 4500K - światło neutralne :-)

maruss84
21st-February-2020, 21:54
Dlatego myśle nad barwą 4500K - światło neutralne :-)

Kurde, ta biała naturalna całkiem fajna. Może skuszę sie na taki zestaw.