Zobacz pe?n? wersj? : Coś puka w przednim zawieszeniu Infiniti Q50 S
adam8203
27th-February-2020, 09:09
Witam
Każde swoje auto staram się doprowadzić do perfekcji i tak jest i tym razem :)
Pacjent to Infiniti Q50 S 3,7 2015 R
Autko jak dla mnie genialne :infi: jedyny problem to nie mogę zlokalizować stuków w przednim zawieszeniu :crazy:
Można pokonać 2000 km i nic a po wjeździe na kocie łby i małe dziurki coś puka z prawej i lewej strony .
Na szarpakach zero luzów , łączniki zmieniłem dla proformy i nic 0 zmian .
Nie wiem może amorki ? ale przy 62 tyś ? nie sądzę .
Macie jakieś pomysły ?
Albo dobrego mechanika w Łódzkim ?
Pozdrawiam Adam
maruss84
27th-February-2020, 10:19
Witam
Każde swoje auto staram się doprowadzić do perfekcji i tak jest i tym razem :)
Pacjent to Infiniti Q50 S 3,7 2015 R
Autko jak dla mnie genialne :infi: jedyny problem to nie mogę zlokalizować stuków w przednim zawieszeniu :crazy:
Można pokonać 2000 km i nic a po wjeździe na kocie łby i małe dziurki coś puka z prawej i lewej strony .
Na szarpakach zero luzów , łączniki zmieniłem dla proformy i nic 0 zmian .
Nie wiem może amorki ? ale przy 62 tyś ? nie sądzę .
Macie jakieś pomysły ?
Albo dobrego mechanika w Łódzkim ?
Pozdrawiam Adam
Też przerabiałem tajemnicze stuki w dwóch Infiniti, których wyeliminowanie wymagało wizyty u kilku mehcnaików.
-FX35, no kurde coś mi stukało od czasu do czsu. Jeden mechanik i nic, kolejny mechanik, i nic, stacja diagnostyczna - tu po ścieżce nic nie wykryli dopiero po małej przejażdźce diagnosta raz usłyszał stuknięcie, ale nei wiedział skąd dochodzi. Kolejny mechanik od razu powiedizał, że w tych autach jedynie co może stukać to łączniki. Wymieniłem oba i spokój.
-QX70, podobna sytuacja, Lekkie stuki które nie zawsze pojawiały się w jeździe, ale na postoju kręcąc kierownicą były troche wyczuwalne (też nei zawsze). Dopiero z tego co pamiętam 3 lub 4 mechanik stwierdził, że to drążek kierowniczy ma luzy na tulei. Diagnoza okazała się trafna. Naprawione i jest cacy
adam8203
27th-February-2020, 10:30
Też przerabiałem tajemnicze stuki w dwóch Infiniti, których wyeliminowanie wymagało wizyty u kilku mehcnaików.
-FX35, no kurde coś mi stukało od czasu do czsu. Jeden mechanik i nic, kolejny mechanik, i nic, stacja diagnostyczna - tu po ścieżce nic nie wykryli dopiero po małej przejażdźce diagnosta raz usłyszał stuknięcie, ale nei wiedział skąd dochodzi. Kolejny mechanik od razu powiedizał, że w tych autach jedynie co może stukać to łączniki. Wymieniłem oba i spokój.
-QX70, podobna sytuacja, Lekkie stuki które nie zawsze pojawiały się w jeździe, ale na postoju kręcąc kierownicą były troche wyczuwalne (też nei zawsze). Dopiero z tego co pamiętam 3 lub 4 mechanik stwierdził, że to drążek kierowniczy ma luzy na tulei. Diagnoza okazała się trafna. Naprawione i jest cacy
Wydaje mi się że też chodzi o drążek bo podczas postoju jak szybko szarpię prawo lewo to puka .
Amory 85 % ścieżka 2 razy i nic tylko to pozostało
adam8203
27th-February-2020, 11:32
Właśnie wróciłem od mechanika i rzeczywiście jak złapał za kolumnę kierowniczą to pukała .
maruss84
27th-February-2020, 11:39
Czyli objawy praktycznie takie same jak u mnie w QX70.
Końcówki drążków nie mają luzów? Bo przy zwykłej eksploatacji to one prędzej będą stukać. Ja mam auto USA. Mój miał małą przygodę z Fordem i dlatego ucierpiała tuleja ( sam drązek w sumie mógł być ok, ale dla pewnosci kupiłem nowy OEM)
Diagnoza bardzo prosta. Jedna osoba siedzi w aucie i kręci kierownicą, a druga siedzi pod autem i łapie za drązki lub końcówki. Jeżeli stukot ustaje to trzeba się skupic na tym elemencie. No tak, niby bardzo prosta jest ta diagnoza, ale dopiero 3 lub 4 mechanik to wykrył. Inni słuchali, łapali za wszystko w zawieszeniu i nic. Ten ostatni usterkę znalazł w minutę. Stwierdził, że koncówki są ok więc zaczą mocno trzymac drązek przy tym jak kręcilem kierowńcą i wyszło gdzie jest problem.
Inną przyczyną mogą być jeszcze mocowania amorów, łożyska. Ale po jeździe na wertepach niby od razy mi to wyeliminowali.
maruss84
27th-February-2020, 11:46
Właśnie wróciłem od mechanika i rzeczywiście jak złapał za kolumnę kierowniczą to pukała .
Ja nie bawiłem się w wymianę na aucie tylko maglownicaa w dół, pojechała do speca od przekładni, tam dorobili nową tuleję, skręcili nowy drążek, zamówiłem też nową końcówkę drążka bo stara miła delitatnie pękniętą gumę. Auto teraz smiga elegancko.
adam8203
27th-February-2020, 11:47
Jakie koszta ?
maruss84
27th-February-2020, 20:03
Jakie koszta ?
Drążek orginał z Emiratow niecałe 250 z opłatami, końcówka 140 z Intercars, 300 tuleja do maglownicy i chyba uszczelniacze wymienili, i 350 robocizna, wyjęcie i włożenie wszystkiego + nowy płyn do wspomagania (w cenie robocizny)
adam8203
28th-February-2020, 08:49
Będę miał to samo
Chodź auto nie dostało przodem to już jest luz na tulei i krzyżaku .
Wyraźnie tam puka .
Pozdrawiam