Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : O co zadbać po zakupie FX35

PAjTEK
16th-March-2020, 01:39
Cześć,

po kilku miesiącach poszukiwań stałem się szczęśliwym posiadaczem FX 35 z 2005 roku.
Wkrótce wrzucę foty i się pochwalę :)

Jest to moje pierwsze auto marki Infiniti.

Jeżdżę nim już około 3 miesięcy i jestem zachwycony.
Chodzi jak marzenie, wszystko działa jak należy i chciałbym, żeby tak zostało.

Mam pytanie do doświadczonych użytkowników:

Co wymienić lub o co zadbać w aucie?

Oczywiście olej w silniku - to zrobiłem od razu.
Oraz pozostałe płyny.

Auto po zakupie oddałem też na większy przegląd u mechanika.
Nie ma żadnej usterki, którą należy naprawić.

Zastanawiam się teraz nad olejem w skrzyni.
Auto ma przejechane 70 000 mil.

Warto wymienić ten olej?

Czy powinienem zwrócić uwagę na coś jeszcze?

Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam,
Krzysiek

sirtrojan
16th-March-2020, 02:37
Nie ma takiej marki samochodowej InfinitY :becky:

PAjTEK
16th-March-2020, 11:00
Najmocniej przepraszam.

Już poprawione :peace:

Gdanio
16th-March-2020, 20:30
Cześć,

po kilku miesiącach poszukiwań stałem się szczęśliwym posiadaczem FX 35 z 2005 roku.
Wkrótce wrzucę foty i się pochwalę :)

Jest to moje pierwsze auto marki Infiniti.

Jeżdżę nim już około 3 miesięcy i jestem zachwycony.
Chodzi jak marzenie, wszystko działa jak należy i chciałbym, żeby tak zostało.

Mam pytanie do doświadczonych użytkowników:

Co wymienić lub o co zadbać w aucie?

Oczywiście olej w silniku - to zrobiłem od razu.
Oraz pozostałe płyny.

Auto po zakupie oddałem też na większy przegląd u mechanika.
Nie ma żadnej usterki, którą należy naprawić.

Warto wymienić ten olej?

Czy powinienem zwrócić uwagę na coś jeszcze?

Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam,
Krzysiek

Olej w silniku filtry powietrza ,kabinowy ,olej w skrzyni,olej w dyfrach ,świece,paski,itd.

grabba
20th-March-2020, 22:47

Warto wymienić ten olej?

Warto - poczytaj, ostatnio dużo pisaliśmy o wymianie oleju. Koszt, wbrew pozorom nie jest duży. 12 litrów oleju to 500 zł + wymiana - prosta sprawa (można zrobić samemu, jak się ma kanał). W FX35 łatwo się wlewa olej przez wejście bagnetu (!NIE SILNIKOWEGO!).

Gdanio
20th-March-2020, 23:12
Warto - poczytaj, ostatnio dużo pisaliśmy o wymianie oleju. Koszt, wbrew pozorom nie jest duży. 12 litrów oleju to 500 zł + wymiana - prosta sprawa (można zrobić samemu, jak się ma kanał). W FX35 łatwo się wlewa olej przez wejście bagnetu (!NIE SILNIKOWEGO!).

a jak ty kolego chcesz wlać 12 litrów oleju przy wymianie statycznej .OŚWIEĆ MNIE BO PISZESZ BZDURY

grabba
20th-March-2020, 23:25
a jak ty kolego chcesz wlać 12 litrów oleju przy wymianie statycznej .OŚWIEĆ MNIE BO PISZESZ BZDURYW skrzyni 7 biegowej na wymianę statyczną, zgodnie z procedurą opisaną w serwisówce, potrzeba 12 litrów. Jeżeli w skrzyni 5 biegowej potrzeba mniej, to proszę mnie sprostować.

ps. na tym forum zawsze zwracaliśmy się do siebie kulturalnie ... proszę nie zaniżać poziomu.

sirtrojan
21st-March-2020, 21:03
Pany, proszę o spokój. Dorośli jesteście prosiłbym o minimum szacunku przy zwracaniu się do siebie. Nie zgadzasz się z przedmówcą - trudno ale po co od razu naskakiwać na siebie.

Dobrze grabba napisał, na statyczną 12 litrów oleju albo nawet 20. Nie chodzi przecież o to żeby odkręcić korek - zmierzyć co zeszło , wlać tyle samo i odnotować w notatniczku że olej "zmieniony" statycznie..
Chodzi o to żeby go finalnie zmienić - więc po wyrównaniu poziomu, przejechałbym znowu z 500 km i powtórzył zabieg aż do momentu kiedy spuszczany olej będzie miał kolor możliwe zbliżony do nowego. Więc i 20 litrów może nie starczyć. W ten sposób wymienia się olej w starszych samochodach - aby nie poddawać sterownikow/elektrozaworów terapii szokowej gdzie powoli mechatronika ma czas "przyzwyczaić się" do właściwości nowego oleju.

Dynamiczna wymiana polega na jednoczesnym spuszczaniu i wpompowywaniu całkowicie nowego oleju - jak dodamy do tego lekkie przepłukanie to i 20 litrów może nie starczyć.

Nie teoretyzuje bo robiłem obie metody chociaż akurat w Volvo w skrzyni AW55-50/sn i obie dawały poprawę działania skrzyni. Finalnie wyjąłem tę skrzynię i wymieniłem wszystkie elektrozawory na Rostra tym samym problemy z szarpaniem zostały usunięte.

Gdanio
21st-March-2020, 21:31
Pany, proszę o spokój. Dorośli jesteście prosiłbym o minimum szacunku przy zwracaniu się do siebie. Nie zgadzasz się z przedmówcą - trudno ale po co od razu naskakiwać na siebie.

Dobrze grabba napisał, na statyczną 12 litrów oleju albo nawet 20. Nie chodzi przecież o to żeby odkręcić korek - zmierzyć co zeszło , wlać tyle samo i odnotować w notatniczku że olej "zmieniony" statycznie..
Chodzi o to żeby go finalnie zmienić - więc po wyrównaniu poziomu, przejechałbym znowu z 500 km i powtórzył zabieg aż do momentu kiedy spuszczany olej będzie miał kolor możliwe zbliżony do nowego. Więc i 20 litrów może nie starczyć. W ten sposób wymienia się olej w starszych samochodach - aby nie poddawać sterownikow/elektrozaworów terapii szokowej gdzie powoli mechatronika ma czas "przyzwyczaić się" do właściwości nowego oleju.

Dynamiczna wymiana polega na jednoczesnym spuszczaniu i wpompowywaniu całkowicie nowego oleju - jak dodamy do tego lekkie przepłukanie to i 20 litrów może nie starczyć.

Nie teoretyzuje bo robiłem obie metody chociaż akurat w Volvo w skrzyni AW55-50/sn i obie dawały poprawę działania skrzyni. Finalnie wyjąłem tę skrzynię i wymieniłem wszystkie elektrozawory na Rostra tym samym problemy z szarpaniem zostały usunięte.

Nic dobrze nie napisał ! Chłop może się nie znać na samochodach i zostaje wprowadzony w błąd ,gdzie napisał o sposobie wymiany,koszt 500 zł za 12 litrów (chyba oleju z biedronki) z wymianą (niech napisze żę mechanik go 4 razy skasuje ) system wymiany jaki opisujesz to i 30 litrów nie wiem czy starczy .Jak się czegoś nie wie to się nie pisze. Temat zamknięty.

grabba
21st-March-2020, 21:57
Olej w skrzyni w moich Infiniti wymieniałem już 3 razy - za każdym razem statycznie. Zawsze zgodnie z procedurą, która jest opisana w oryginalnej serwisówce. Za każdym razem zużywałem ok 12 litrów, przy ostatnim zlaniu olej był już prawie koloru nowego. Sama wymiana statyczna jest czynnością prostą, tylko trzeba mieć kanał i jakieś 2 godziny czasu.

Oryginalny Nissan MaticS w ASO kosztuje 100 zł za litr, ściągnięty ze stanów - wychodził ok 50 zł za litr. Ja ostatnio wlewałem Mitasu, za który zapłaciłem ok. 500 zł za 12 litrów - nie pamiętam dokładnie. W FX35 olej nie musi spełniać normy MaticS, tylko MaticJ, więc może będzie nawet tańszy.

Z mojej strony temat też jest zamknięty - nie mam ochoty na dyskusję na takim poziomie.

Gdanio
21st-March-2020, 22:04
Powiedz mi o jaki Poziom ci chodzi ?

Maxx
22nd-March-2020, 13:38
Z mojej strony temat też jest zamknięty - nie mam ochoty na dyskusję na takim poziomie.

Szkoda dla forum że osoby merytoryczne jak Ty się wycofuja , jestem za tym aby w ważnych tematach admin chetniej stosował "kwarantanne" by oczyścić watki z "szumu informacyjnego"

PAjTEK
23rd-March-2020, 11:06
Dziękuję za informacje.

Nie wiedziałem, że można go wymieniać statycznie.
Do tej pory słyszałem tylko jakieś pogłoski, że musi być dynamicznie, ale nie były to sprawdzone informacje - nigdy tego nie robiłem.

Czyli rozumiem, że przy 70 000 mil warto już zmienić ten olej w skrzyni?