Zobacz pe?n? wersj? : 3.0 Diesel po chipie, a chmura dymu - co zrobić?
milkor
22nd-March-2020, 23:56
Heja,
Moje auto kopci przy silnym obciążeniu, tak od 3200 obrotów, dymu jest dużo, tylna szyba obkopcona.
7 miesięcy temu kupiłem FX30dS, krajowe, z przebiegiem 145 tkm, od tamtego momentu przejechałem 22 tkm i wydałem już pokaźną sumkę żeby zlikwidować zadymienie - bez rezultatu.
Poprzedni właściciel wykonał chiptuning oraz usunął filtr dpf w kreatorze mocy w wawie. Auto jeździ bardzo dobrze, dynamicznie i płynnie, obroty jałowe stabilne, żadnych błędów.
Z chipem jeździł 4 lata.
Jestem pedantem, więc zaraz po zakupie ruszyłem z usunięciem usterki...
1. Wymiana zaworu EGR na nowy - brak efektu
2. sprawdzenie szczelności dolotu- szczelny
3. wymiana membrany odmy ( była wyraźnie uszkodzona) - częściowy efekt, dymu mniej ale nadal...
4. skoro odma puściła olej, to do sprawdzenia poszła turbosprężarka - sucha, działa bez zarzutu
5. wtryski zdemontowane poszły do sprawdzenia -jest ok, trzymają parametry
6. próba remapu silnika i przywrócenia oryginału. Bez kopi oryginalnej mapy nikt nie podjął się strojenia. Powrót do kreatora mocy celem przywrócenia mapy fabrycznej lub chociaż jej udostępnienia. Kreator znał temat, ale mapy archiwizuje tylko 2 lata, moja już przepadła. Usłyszałem że ten typ tak ma i musi dymić ?!
Kończą mi się pomysły :( mój mechanik mimo że ambitny, też rozkłada ręce.
Myślałem nawet żeby kupić już ten używany dpf na giełdzie za 2k, nie wiem czy da się go z powrotem zaprogramować, no i czy wogóle to coś da...
aaa jeszcze jedno, spaliny mojego auta są mocno duszące, śmierdzące, nie spotkałem sie z czymś takim, nie wiem czy to maznaczenie.
Macie jakieś pomysły?
Slayer
23rd-March-2020, 00:50
Jak ma taki przebieg to nie powinien aż tak mocno dymić, jeśli powymieniales elementy i doprowadziles go do oryginału to pozostaje strojenie mapy u kogoś kto się na t zna nie musi być 100 % oryginał ale zbliżony na tyle aby zachować wszystkie parametry i pozbyć się kopcenia.
Osobiście myślę że ma dużo więcej przejechane i po tuningu ktoś musiał mocno ganiać.
milkor
23rd-March-2020, 01:27
filtra dpf wciąż nie zakładałem, koszt jest spory a obawiam sie, że raz nie wiem w jakiej kondycji dostanę używkę, a dwa czy to wogóle pomoże :(
co do przebiegu pojazdu również mam wątpliwości, po zakupie okazało się że kawałek siedzenia fotela miałem wtórenie lakierowany, a dpf poprzedniemu właścicielowi stanął, i zamiast do ASO to pojechał do kreatora. DPF nie stanął by przy przebiegu poniżej 100 tkm
przyczaiłem chyba z 10 innych 3.0d na mieście i każdemu kominy świeciły się, a ja swoje myje co tydzień i wiecznie uwalone :(
sirtrojan
23rd-March-2020, 02:02
IC sprawdzony? Najczęściej chmura przy bucie to nieszczelność we wspomnianym dolocie albo lejące wtryski.
candy81
23rd-March-2020, 06:23
Albo zwyczajnie jest przelany. Trzeba skopiowac ori soft i wgrac
Maxx
23rd-March-2020, 13:43
Albo zwyczajnie jest przelany. Trzeba skopiowac ori soft i wgrac
Dokładnie ! Lub zlecić korekte map profesjonaliście z odpowiednim sprzetem
http://www.godula.pl/?page=&newsid=44
gdyby link się nie otwierał to nalezy szukac: Godula.pl Pomiar dymienia w silnikach diesla
milkor
24th-March-2020, 14:13
intercoler dzisiaj ponownie sprawdzony, chodzi bez zazurzu. Wtryski w zeszłym miesiącu poszły do sprawdzenia odrębnie i na aucie, zaden nie przelewa :(
Bardzo chcętnie pójdę w ori soft, ino go nie posiadam :( teraz mam mape zmodyfikowaną, a oryginalnej nie mam. Czy jest możliwe zastosowanie softu z innego egzemplarza?
candy81
24th-March-2020, 16:02
Jak masz te same graty pod maska(turbo, IC, wtryski. ect.) co dawca to mozna. Podzwon po tunerach moze ktos ma na dysku. Najprostszym rozwiazaniem jednak to wycieczka do kreatora mocy. Dla nich to powinna byc pestka. Auto na hamownie i weryfikacja jakie egt w calym zakresie predkosci obrotowej, doladowanie, dawka paliwa, temp. w dolocie ect....
sirtrojan
24th-March-2020, 17:06
albo wystroją na nowo tak żeby dobrze jechał i nie dymił.
Leman79
25th-March-2020, 11:49
Szukalbym dziury w dolocie
butrym81
25th-March-2020, 12:25
Wystarczy założyć na swoje miejsce ponownie filtr DPF. Jest on odpowiedzialny za dopalanie sadzy. Przy obrotach powyżej jak piszesz 3200 spalanie wynosi około 30l a diesel nie spala się jak LPG więc nadmiar paliwa w formie czarnej chmury idzie w komin.
Wysłane z mojego Moto Z3 Play przy użyciu Tapatalka
yak
25th-March-2020, 14:03
Szukalbym dziury w dolocie
Kolega pisał w pierwszym poście, że sprawdzili szczelność dolotu.
Moim zdaniem również motor jest przelany.
Dobrze zrobiony diesel może puścić "bąka" ale nie walić całkiem na czarno.
Nota bene, nie wiem nawet czy wrzucenie teraz DPFa nie wymagałoby aktualizacji programu.
Ja bym zrobił tak:
Umówił się z Kreatorem Mocy żeby poprawili soft (niezależnie czy przyjedziesz z DPFem czy bez).
Wtedy powinni Ci zmniejszyć dawki paliwa (i powietrza, żeby nie miał zbyt ubogo).
Minusem takiej wizyty będzie mniejsza moc ale problem powinien przynajmniej zostać poprawiony, jeśli nie całkowicie naprawiony.
Leman79
25th-March-2020, 22:38
Szukałbym do skutku...
a później pojechał wszędzie tylko nie do kreatora mocy bo to chyba oni zrobili tą "mapę"...
milkor
28th-March-2020, 17:32
u tunera który robił chipa czyli w kreatorze mocy to ja już byłem Panowie! nawet własciciel pamiętał to auto jak je robili. Przywrócenia fabrycznej mapy niedało się zrobić, bo wyrzucili ją do śmietnika po 2 latach od modyfikacji- to usłyszałem. Mieli na nowo zając sie programowaniem, przy aucie grzebali 3-4h i nie zrobili absolutnie nic, stwierdzili że nic nie da sie zrobić i po usunięcia dpfa musi dymić, a tak wogóle to te silniki tak mają że kopca :D dostałem zalecenie żeby na wszelki wypadek sprawdzić wtyryski u ich ziomka za jedyne 200 zł za sztukę :D To mi wystarczyło aby pożegnać się ijuż więcej nie wracać do tej firmy :)
wtryski sprawdziłem - są ok
Ponowny montaż dpfa to nie tylko jego ponowne wspawanie, ale i zaprogramowanie, do tego znowu trzeba magika od programowania :(
Aktualnie jest koncepcja aby podmienić przepływomierz, niby obecny jest ok, ale mojemu mechanikowi intuicja tak podpowiada:) jestem też umówiony z cżłowiekiem od programowania, nie wiem jeszcze na kieidy bo w obecnej sytuacji trudno o wolny i bezpieczny termin.
Jedno jest pewne, nie odpuszcze tego tematu, diesel wcale nie musi dymić ;)
slepy62
28th-March-2020, 21:00
... a tak wogóle to te silniki tak mają że kopca :dupa:
CH... je i tyle, ten silnik TAK nie ma i nie powinien dymić... Jeździłem FX30dS cztery lata i jedyny moment dymienia to był jak odma "poleciała" się j... bać
yak
28th-March-2020, 23:31
u tunera który robił chipa czyli w kreatorze mocy to ja już byłem Panowie! nawet własciciel pamiętał to auto jak je robili. Przywrócenia fabrycznej mapy niedało się zrobić, bo wyrzucili ją do śmietnika po 2 latach od modyfikacji- to usłyszałem. Mieli na nowo zając sie programowaniem, przy aucie grzebali 3-4h i nie zrobili absolutnie nic, stwierdzili że nic nie da sie zrobić i po usunięcia dpfa musi dymić, a tak wogóle to te silniki tak mają że kopca :D dostałem zalecenie żeby na wszelki wypadek sprawdzić wtyryski u ich ziomka za jedyne 200 zł za sztukę :D To mi wystarczyło aby pożegnać się ijuż więcej nie wracać do tej firmy :)
wtryski sprawdziłem - są ok
Ponowny montaż dpfa to nie tylko jego ponowne wspawanie, ale i zaprogramowanie, do tego znowu trzeba magika od programowania :(
Aktualnie jest koncepcja aby podmienić przepływomierz, niby obecny jest ok, ale mojemu mechanikowi intuicja tak podpowiada:) jestem też umówiony z cżłowiekiem od programowania, nie wiem jeszcze na kieidy bo w obecnej sytuacji trudno o wolny i bezpieczny termin.
A to widzisz, nie wiedziałem że Kreator się na Ciebie wypiął ("diesle musi dymić" i inne mądrości).
Tak sobie myślę...może Coobcio by Cię przyjął?
Albo przynajmniej polecił kogoś, kto to może ogarnąć?
Na pewno korekta mapy poprawi sytuację, tylko musi to zrobić ktoś, kto się na tym zna (a nie dorypie po prostu paliwa i doładowania).
Leman79
29th-March-2020, 15:49
Jeśli auto ma moc i jeździ odpowiednio dynamicznie to nie jest to przepływomierz
Slayer
29th-March-2020, 22:35
Jak czytam o tym kreatorze który nie ma oryginału to ręce opadają .
Ktoś kto robi takie rzeczy profesjonalne nigdy ale to nigdy nie wywala oryginału zgranego że sterownika, tylko jakiś domorosły który kupił sprzęt ryzowy poczytał na forum jak się to robi bierze się za coś co nie ma zielonego pojęcia.
Walcz kolego dalej można poszukać na forach może ktoś ma oryginał trzeba tylko znać numery sterownika.
candy81
30th-March-2020, 05:22
Przeplywomierz zawsze można odpiąć i zobaczyć różnice. Najwyżej wyskoczy błąd do skasowania ale wcześniej można zobaczyć pomiar masy i zerknąć na wzorcowy. Jak Kuba nie ogarnie to przecież jest obok Kivi, który moduje diesle
Zresztą Kuba pożycza hamowanie od niego
pansobiepan
1st-April-2020, 12:36
Mocno zastanawiałem się nad chipem w swojej M-ce ale jak czytam o problemach, które kolega @milkor napotkał dochodzę do wniosku, że chyba lepiej sobie darować.. Mam nadzieję, że uda się to naprawić!
Nero
22nd-March-2021, 18:23
podbijam temat - minął rok, odpuściłeś czy nadal walczysz?
milkor
6th-April-2021, 23:37
podbijam temat - minął rok, odpuściłeś czy nadal walczysz?
walka była mozolna, a problem bardziej złożony... poprzedni właściciel trochę nie ogarnął auta.
Domniemam, bo dowodów nie posiadam.
Mojemu poprzednikowi wywalił check silnika, pomyślał zawalony DPF i pojechał do kreatora. W kreatorze założyli że błąd robi dpf. Wycięli filtr i go wykasowali. Rzecz jasna wgrali nową mapę silnika, no bo kreator w końcu, no ale check nie chciał zgasnąć. Komp wyrzucał błąd przepływki no ale ta sprawna, no to co zrobili...wykasowali przepływomierz z komputera i gotowe, błąd silnika zniknął. Tyle że kłęby dymu za autem, no ale przecież diesel musi dymić.
Teraz już wiemy, że winowajcą był uszkodzony kabel przy przepływomierzu, raz działał raz nie, komputer odczytywał to jako uszkodzoną część i ta pracowała w trybie "awaryjnym" (cokolwiek to znaczy). Pojawiło się nadmierne dymienie, zapchał się czujnik wylotu spalin i może stąd werdykt na skończony dpf.
Po mapie błędu nie było, silnik miął 270 KM, auto jeździło jak wściekłe, tyle że dupa czarna.
Prawda wyszła na jaw po wgraniu oryginalnej mapy w której nie było ingerencji w przepływomierz, od razu wyrzuciło checka.
Naprawa przewodu przy przepływce i wymiana czujnika spalin spowodowały że błędy same pogasły.
Niestety pokonanie dystansu rzędu 80 tys km w takim układzie, miało swoje konsekwencje dla silnika, bo na oryginalnej mapie auto wykręca już tylko 219 KM zamiast 238.
Co prawda nie mam już 270 KM, ale za to auto przestało dymić, SUKCES!
Nero
6th-April-2021, 23:48
czyli przyczyną czarnej chmury nie był sam chiptuning... dobrze, że udało Ci się finalnie ogarnąć temat. Robiłeś pomiary gdzieś w okolicy?
sirtrojan
7th-April-2021, 00:22
teraz mozesz podjechać do kreatora i wydmuchać trochę wiecej.
Z dieslem jak ma paliwo i powietrze (+kompresja) to bedzie zasuwał. Sprawdz wtryskiwacze jeszcze i ewenturalnie doładowanie z turbiny. Może tu jest problem.
Przy takim przelewaniu mogło też zawalić w srodku silnik i wydech ale na takie problemy panaceum jest poupalać go mocniej przy wyższych obrotach - można tez spróbować jakiś środków typu np Seafoam
wlaziu
7th-April-2021, 09:03
Też bym obstawiał przytkane wtryski lub nagromadzenie sadzy w wydechu (najprędzej na turbinie). Jeśli nie miałeś zaślepionego to EGR też będzie do czyszczenia i tam bym zaczął, aby ocenić stan "zasadzenia" wydechu. Dobra chemia i wsio.
azman
21st-October-2021, 15:26
Możesz powiedzieć kto ci ogarnął ten temat,
mam identyczny problem, niemal kopiuj i wklei i też kreator mocy dołożył swoje 3 grosze.
walka była mozolna, a problem bardziej złożony... poprzedni właściciel trochę nie ogarnął auta.
Domniemam, bo dowodów nie posiadam.
Mojemu poprzednikowi wywalił check silnika, pomyślał zawalony DPF i pojechał do kreatora. W kreatorze założyli że błąd robi dpf. Wycięli filtr i go wykasowali. Rzecz jasna wgrali nową mapę silnika, no bo kreator w końcu, no ale check nie chciał zgasnąć. Komp wyrzucał błąd przepływki no ale ta sprawna, no to co zrobili...wykasowali przepływomierz z komputera i gotowe, błąd silnika zniknął. Tyle że kłęby dymu za autem, no ale przecież diesel musi dymić.
Teraz już wiemy, że winowajcą był uszkodzony kabel przy przepływomierzu, raz działał raz nie, komputer odczytywał to jako uszkodzoną część i ta pracowała w trybie "awaryjnym" (cokolwiek to znaczy). Pojawiło się nadmierne dymienie, zapchał się czujnik wylotu spalin i może stąd werdykt na skończony dpf.
Po mapie błędu nie było, silnik miął 270 KM, auto jeździło jak wściekłe, tyle że dupa czarna.
Prawda wyszła na jaw po wgraniu oryginalnej mapy w której nie było ingerencji w przepływomierz, od razu wyrzuciło checka.
Naprawa przewodu przy przepływce i wymiana czujnika spalin spowodowały że błędy same pogasły.
Niestety pokonanie dystansu rzędu 80 tys km w takim układzie, miało swoje konsekwencje dla silnika, bo na oryginalnej mapie auto wykręca już tylko 219 KM zamiast 238.
Co prawda nie mam już 270 KM, ale za to auto przestało dymić, SUKCES!
tytusin
21st-October-2021, 16:04
Możesz powiedzieć kto ci ogarnął ten temat,
mam identyczny problem, niemal kopiuj i wklei i też kreator mocy dołożył swoje 3 grosze.
Jak dobrze, że zrezygnowałem z ich usługi.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
milkor
8th-November-2021, 17:10
niestety od maja nie mam już auta, uległo wypadkowi... teraz jego części krążą gdzies po allegro..
Do sedna problemu związanego z dymieniem doszedł mój dobry kolega, mechanik który ambitnie stwierdził że infiniti nie będzie tym pierwszym autem w karierze przy którym się poddał :)
Walczył z autem w sumie grubo ponad miesiąc.
W trakcie diagnostyki naprawdę dużo scenariuszy było brane pod uwagę, pół silnika było rozebrane, turbina na stole, wtryski na aparaturze i to dwukrotnie, egr i nowy i zaślepiony, śilniki "dmuchany" był tak ze zbiornik paliwa na 400 km nie starczał, i nic.
pózniej to już metoda prób i błędów...
Jak już ręce opadały to programista właczył się do tematu, napisał mi 9 map, każda pudło. Dopiero jak w sumie nikt nie wie po co, mapę oryginalną wgrali, to od razu wyrzucił check. Komputer wskazał przyepływomierz, wymiana na nowy nic nie pomogła. Czujnik wylotu spalin był już ślepy nawet na oko więc też wleciał nowy. Check wciąż na blacie. Podczas diagnostyki w ruchu komputer raz wskazywał błąd przepływki raz nie, stąd sugetia, probówka i jedziemy pokolei..
Zwarcie robił kabel od przepływki i to daaaaleko, gdzieś na ścianie grodziowej, jeszcze nie widziałem żeby mechanik tak wyzywał auto które robi :D
Po naprawie przewodu wszystko jak ręką odjął, bez dymu, bez checka, kulturalnie ino powoli. Kolejne mapy silnika powodowały że uwidaczniała się nieszczelność silnika. Moc auto krzesało okrutną bo w maxie tam było chyba 282 KM, ale niestety już z delikatnym dymkiem. Stwierdziłem że dymu nie chce już więcej widzieć i wgraliśmy 100% oryginalną mapę silnika, po tym auto pracowało idealnie i nawet obłoczka nie puszczało, ale na hamowni wykręciło już tylko 219 KM
I tak zadowolony połykałem kolejne tys km i nie było tragedii, konie miechanicze w infiniti należą jeszcze do tych starych, prawdziwych koni, które jadą... bo te dzisiejsze biturbinki to udają mocniejszych niż są w rzeczywistości.
Jestem kierowcą który ma ciężką nogę i robi dużo kilometrów, dlatego nie bedę wiecej korzystał z chipowania silnika
BTW. zostały mi po aucie 2 nowe amorki na przód, monroea, specjalnie sprowadzałem z USA, niestety auto nie doczekało przesyłki... jeśli ktoś chętny ;)
milkor
8th-November-2021, 17:16
kreator nie umiał pomóc, bo oni nie archiwizują oryginalnych map.... a zdobycie ori mapy okazało się nielada wyczynem. Żeby pochyliś się nad nową mapą, chcieli najpierw usunąć usterkę, czyli w ich mniemaniu, wymienić 6 wtryskiwaczy na nowe :) podziekowałem ;)