Zobacz pe?n? wersj? : Urwana antena radiowa
Manrian
8th-April-2020, 23:14
Panowie,
Mam problem, nie wiem co mnie podkusiło, ale pojechałem na automatyczną myjnie, która oderwała mi antenę radiową w Fx-ie.
Na chwilę obecną wygląda to tak:
Jak w związku z tym wymienić tą antenę? Z tego, co widziałem na zdjęciach w internecie, to jest ona montowana na śrubę od środka auta.
Czy wystarczy zdjąć panel oświetlenia ze schowkiem na okulary? Mam nadzieję, że nie trzeba zdejmować całej podsufitki...
A może ktoś z Was już wymieniał u siebie antenę radiową?
W sumie nie słucham radia, ale z estetycznego punktu widzenia szlag mnie trafia.
Z góry dzięki za rady.
Marcin
Gdanio
9th-April-2020, 20:07
może to co teraz powiem będzie dziwnie odebrane i nie pochwalam tego bo to jest straszne ale możesz założyć antenę radiową typu REKIN /podłączasz kabelek przyklejasz rekina i po sprawie
slepy62
9th-April-2020, 22:40
może to co teraz powiem będzie dziwnie odebrane i nie pochwalam tego bo to jest straszne ale możesz założyć antenę radiową typu REKIN /podłączasz kabelek przyklejasz rekina i po sprawie
... i nie będziesz miał na dachu wystającego druta / patyka...
Manrian
10th-April-2020, 00:18
Całkiem dobra opcja, aczkolwiek chciałem zostawić wszystko możliwie jak najbardziej "w oryginale". Nie mam nic przeciwko rekinom, więc jeśli montaż będzie uciążliwy (a chciałbym to zrobić sam), to wezmę to pod uwagę.
Najważniejsze to wiedzieć, jak zdemontować stary uchwyt. Jakieś podpowiedzi? :)
Manrian
10th-April-2020, 00:19
... i nie będziesz miał na dachu wystającego druta / patyka...
Tak, to raczej na plus.
Gdanio
10th-April-2020, 22:25
Całkiem dobra opcja, aczkolwiek chciałem zostawić wszystko możliwie jak najbardziej "w oryginale". Nie mam nic przeciwko rekinom, więc jeśli montaż będzie uciążliwy (a chciałbym to zrobić sam), to wezmę to pod uwagę.
Najważniejsze to wiedzieć, jak zdemontować stary uchwyt. Jakieś podpowiedzi? :)
nie rozbierałem nie wiem, ale na logikę trzeba dojść do śruby która trzyma antenę ,bez rozbierania podsuwitówki
raczej się nie obędzie ,sorry ....:sorry:
maruss84
11th-April-2020, 01:25
nie rozbierałem nie wiem, ale na logikę trzeba dojść do śruby która trzyma antenę ,bez rozbierania podsuwitówki
raczej się nie obędzie ,sorry ....:sorry:
ja bym zaczął od zdemontowania shcowka na okulary z ośwwietleniem, pod nim powinna pojawić się śruba mocująca antenę. Może nie trzea będzie nic robić z podsufitką
maruss84
11th-April-2020, 01:27
Takie roziwązaniejest spoko w II generacji, nawet sam zamówiłem takiego rekina ale niestety okazał się za mały.
W FX Igen będzie to wyglądało chyba nie za fajnie bo antena jest z przodu. z hipopotana zrobi się unicorn : )
Manrian
20th-May-2020, 01:32
Job done! Prosta sprawa, zdjąć zaślepkę z obudowy świateł, pod którą jest śruba na śrubokręt krzyżakowy a sama śruba będzie chyba na klucz 10. Odkręcić tą śrubę i zdjąć obudowę świateł ze schowkiem na okulary, trzeba podważać delikatnie zkażdej strony, żeby wyskoczyło ze spinek, których jest bodajże 8. Następnie odkręcić śrubę anteny od środka auta (klucz 20 jeśli dobrze pamiętam), rozpiąć przewody anteny, wybić starą antenę do góry i zamocować nową i wykonać resztę czynności do początku :)
14159 14160 14161
Shimomura
28th-January-2021, 15:14
Mnie przegnił gwint od bata i tak na razie latam. Połowa została wkręcona, a druga połowa w ręku z batem więc wszystko na miejscu tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Same kombinerki nie dają rady, co by wykręcić tą resztkę gwintu. O dziwo radio odbiera bdb :P