PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Jak to jest w końcu z tymi tarczami....

thefi
9th-June-2020, 20:19
Mam pytanie, od jakiegoś czasu czyli z 7 miesięcy :) bije mi kierownica. Padło na tarcze i miejmy nadzieję, że to będzie przyczyna (na 100% zwichrowane). Rozpocząłem szukanie i tutaj niespodzianka. Jedni piszą 2003-2008 inni 2003-2005 i 2005-2008r (te trudniej namierzyć). Jak to w końcu jest. Mam FX-35 POLIFT

slepy62
10th-June-2020, 00:10
Mam pytanie, od jakiegoś czasu czyli z 7 miesięcy :) bije mi kierownica. Padło na tarcze i miejmy nadzieję, że to będzie przyczyna (na 100% zwichrowane). Rozpocząłem szukanie i tutaj niespodzianka. Jedni piszą 2003-2008 inni 2003-2005 i 2005-2008r (te trudniej namierzyć). Jak to w końcu jest. Mam FX-35 POLIFT

Do 11/2005 przednie są 319/28 mm (jak w MURANO)
od 11/2005 są już do dziś takie same 320/34 mm
Klocki też są inne
Z tyłu jest cały czas to samo 308/16 klocki też takie same

thefi
10th-June-2020, 00:32
Dzięki czyli pasują też od innych infiniti?? do FX I po lifcie. Jeżeli mógłbyś to poproszę od czego mogę jeszcze szukać bo widzę obcykany jesteś w temacie.

Kenio79
10th-June-2020, 19:23
Jeżeli nie tarcze to piasty mogą być krzywe

slepy62
10th-June-2020, 20:38
Wszystko z wyjatkiem
- modeli z AKEBONO SPORT
- G/Q40 ; EX/ QX50
- Q50 w wersji EU
- Q56/QX80
pozostałe powinny pasować
Gdybyś chciał - za tydzień będę miał kpl.
kierunkowe nacinano-nawiercane POWER STOP EVOLUTION z klockami POWER STOP Z23 CARBON FIBER CERAMIC

smarc
13th-April-2023, 01:09
Jest problem, a mianowicie trasa W-wa Poznań w dniu dzisiejszym drgania i szarpanie kierownicą podczas hamowania tz; przy hamowaniu z prędkości ok 120-130 wszystko Ok, problem powstawał podczas hamowania z prędkości w przedziale 160 - 250 km - pojawiało się bardzo mocne bicie i szarpanie kierownicą. Odniosłem wrażenie, że podczas dohamowywania większe a przy mocnym hamowaniu znacznie mniejsze. Opony Michelin Primacy 4 nowe i felgi nowe założone i wyważone dokładnie wczoraj (małe ciężarki), piasty przednie nowe wymienione we wrześniu ub. roku na oryginalne. Podczas jazdy nawet z prędkością 270 km/h i każdą inną zero drgań na kierownicy, bez tendencji ściągania na którąkolwiek stronę. Problem pojawia się tylko przy hamowaniu. Tarcze i klocki, nowe zaciski, tarcze kotwiczne, przód i tył (POWERSTOP EVOLUTION) oraz klocki hamulcowe (Powerstop extreme ceramic Z26-888 i Z26-905), .... gdzie problem???

Maxx
14th-April-2023, 00:58
Jeśli to było hamowanie "awaryjne" a wcześniej wszystko było ok to być możne przegrzałeś tarcze i się pokrzywiły , choć to praktycznie nie powinno sie zdarzyć na nowych tarczach
Aby potwierdzić/wykluczyć trzeba zrobić pomiar bicia bocznego tarczy
A "pulsował" pedał hamulca ? kiedyś przegrzałem tarcze i było to wyraźnie odczuwalne

PS
ile km przejechałeś na tych tarczach ?
czy wykonałeś procedure BREAK-IN tak jak opisano na pudełku ?

smarc
16th-April-2023, 11:22
[QUOTE=PS. ile km przejechałeś na tych tarczach ?
czy wykonałeś procedure BREAK-IN tak jak opisano na pudełku ?[/QUOTE]

Przejechałem ok 12000 km, w większości długie trasy, sporo po autostradach z dużymi prędkościami. Zdarzyło się też ostre hamowanie, gdy pędzisz ok 200 km/h a tu zajeżdza ci drogę TIR, który wyprzedza drugiego. Oczywiście procedurę BVREAK-IN wykonałem starannie i zgodnie z instrukcją.
Poprzedni właściciel wspominał coś o sprawdzaniu geometrii po każdorazowej wymianie kół / opon - takie miał informacje z ASO. Jakoś nie wziąłem sobie tego serca, bo wydawało mi się to nonsensem (po zakupie oczywiście sprawdziłem geometrię i wszystko było Ok - to był jedyny raz, 4 lata temu). Luzy w zawieszeniu wykluczone podczas przeglądu wiosną.

Maxx
16th-April-2023, 17:06
Pozostaje tylko zmierzyć grubość tarcz i ich bicie boczne aby całkowicie wykluczyć je z kregu podejrzanych

smarc
16th-April-2023, 17:43
Jutro wracam do stolicy, jeszcze raz przetestuje wszystko w trasie, ...a jak się powtórzy to zamówię u Irka komplet tarcz i klocków.
Dziękuję Wszystkim za uwagi i sugestie.

smarc
21st-April-2023, 10:30
Wszystkie cztery zaciski rozebrane na części pierwsze, tarcze OK - bez bicia bocznego, zużycie klocków niewielkie (z tendencją większego zużycia wewnętrznych).
Okazało się, że stoi dolna prowadnica (ślizg - ten z gumą)) zacisku hamulcowego przedniego i tylnego prawego. Tłoczki i inne elementy w porządku.
Wszystkie prowadnice oczyszczone, przesmarowane i zaciski złożone -"teraz chodzą lekko".
Pozostało się przejechać i sprawdzić czy to było problemem owego bicia kierownicą.
Może ktoś z Was ma wiedzę; gdzie nabyć nowe komplety prowadnic do każdego zacisku hamulcowego.