PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Poprawa fabrycznych hamulców w EX 30d

W Torun
23rd-June-2020, 00:31
Szanowni Forumowicze,

Chciałbym poprosić Was o podpowiedź jak można poprawić skuteczność fabrycznych hamulców w moim Infiniti EX 30d.
Zmieniłem już tarcze na wiercone i nacinane. Zastanawiam się nad regeneracją zacisków (choć moim nic nie dolega) i wymianie przewodów na "w oplocie".
Czy istnieje jakiś set, aby poprawić skuteczność hamowania.
Przeglądałem forum, jest trochę o FX ale nie jestem pewien czy do mniejszego Ex będzie również pasować.
Za cenne uwagi z góry dziękuję.
pozdr
Wojtek

slepy62
23rd-June-2020, 11:22
Napisz na PRIV do GRABBY - swego czasu przymierzał się chyba do wsadzenia AKEBONO SPORT do EX37...

djoneway
23rd-June-2020, 12:55
A tak z ciekawości jakie nawiercane i nacinane tarcze wsadziłeś oraz jakie klocki do tego? Nastąpiła odczuwalna poprawa hamowania?

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

W Torun
23rd-June-2020, 16:13
Tarcze przód firmy Rotinger klocki texaco, tył tarcze Bozarto klocki texaco,
Mam wrażenie że jest poprawa, ale do ideału daleko.
Kombinuję dalej.
pozdr
Wj

Dziękuje za podpowiedź
pozdr

djoneway
23rd-June-2020, 21:01
Dzięki też mam zamiar włożyć do siebie Rotinger GT nawiercane i nacinane z klockami Textar. Poprzednie TRW po 2 latach pokrzywiły się[emoji53]

slepy62
23rd-June-2020, 22:06
Spróbujcie POWER STOP'y

djoneway
24th-June-2020, 12:20
Spróbujcie POWER STOP'yZastanawiałem się nad nimi ale to jest ceramika a ona podobno nie idzie w parze z tarczami nawiercanymi i frezowanymi. [emoji848]

slepy62
24th-June-2020, 14:09
Zastanawiałem się nad nimi ale to jest ceramika a ona podobno nie idzie w parze z tarczami nawiercanymi i frezowanymi. [emoji848]

Zabobony... to dlaczego we wszystkich topowych speed-markach masz tarcze nawiercano-nacinane i klocki ceramiczne
Problemem jest odpowiednia technologia wykonania tarcz z nawierceniami i nacięciami
- żeby nie niszczyły klocków
- same tarcze żeby nie pękały

djoneway
24th-June-2020, 17:01
No tak, zgadza się Irek, tylko tam zastosowane tarcze są z odpowiednich stopów, przystosowane do ceramiki a te co ja kupiłem...hmm producent nie zaleca stosowania ceramiki, pewnie co innego jest w przypadku całego zestawu od Power Stop, ale to już zupełnie inny przedział cenowy[emoji765][emoji857][emoji41]

W Torun
7th-July-2020, 00:27
Jeszcze raz ja, Witam

Bedę realizował mój projekt poprawy hamulców w następujący sposób:
Tarcze zostawiam swoje
Regeneracja zacisków przód tył
Wymiana przewodów na przewody w oplocie
Klocki firmy ebc czerwone Redstaff
Płyn hamulcowy wymiana na 5.1
zobaczymy co z tego będzie
pozdr