Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Po wymianie tarcz, piast zapaliło VDC OFF SLIP.

thefi
31st-July-2020, 18:19
Wszystko było ok na starych tarczach choć te biły niemiłosiernie. Kupiłem nowe oddałem do mechanika ale doszły jeszcze piasty. Wyjeżdżając z mechaniki zauważyłem, że nie znika VDC OFF i SLIP jak zwykle. Jutro jedę z powrotem na kompa, co ewentualnie można podpowiedzieć mechanikowi?? 2 rzeczy które zauważyłem, niski stan płynu od wspomagania, od hamulców ponad max i jakiś czas temu umarły mi przyciski od głośności w kierze, te od tempomatu chodzą - na starych tarczach nie było problemu z ABS-em pomimo niedziałających przycisków. Jakiś reset?? odpiąć aku na 20min?? w BMW pomagało na wszystkie błędy :).

lukasz32
31st-July-2020, 18:41
A ten mechanik to wie w ogóle co robi?

Załóż sobie kamerę na stałe i kartę o dużej pojemności najlepiej z własnym zasilaniem. Może nim ciorali po bezdrożach, może coś upie**lili, błędy trzeba sprawdzić. Kiedyś byłem robić wydech, stało jedno fx35, zimny motor, od ręki pokazali mi jak zrobili wydech, odpalenie i po garach aż czarne chmury puszczał. Zaufany mechanik to był.

Jak to dobrze mieć swój kanał i narzędzia ... ;)

slepy62
31st-July-2020, 19:39
Tarcze nie mają nic do tego.
Przy wymianie piast bardzo często dochodzi do uszkodzenia czujnika ABS...

thefi
31st-July-2020, 20:09
Odpada kamera. Mechanik w BMW czynił mi CUDA - to co w ASO miało trwać 2 dni i pół przodu rozebrane u niego 5 godzin i silnik i przód nawet nie ruszone z poduszek o cenie za naprawę już nawet nie wspomnę. Poza tym zawsze idzie sprawdzić licznik :) a ten u niego przesuwa się o 1km max. Mam zaufanie do niego i w sumie tylko do niego u mnie w mieście. Ale dziękuję za troskę o moje Infiniti :).

thefi
31st-July-2020, 20:10
Dziękuję za info. Podłączymy kompa skasujemy błąd i zobaczymy co dalej. Pytanie nr 2 - czy taśma skod kierownicy też może wywołać taki błąd?? poduszka się nie pali ale jest w niej czujnik skrętu i pytam czy też może go powodować bo ze 3 dni temu przed wymianą zniknął klakson oprócz sterowania mediami (tempomat działa).

Gdanio
31st-July-2020, 22:42
czujniki są zajebane syfem i ciężko je wyciągnąć , pozatym on zrobił babola niech naprawia , okienka w nowych piastach mogą być za małe bo nie wchodzi czujnik . ewidentny błąd mechanika

thefi
1st-August-2020, 15:28
Czujnik kąta skrętu kierownicy....czyli do znikajacych przycisków na kierownicy zbiegiem okolicznosci dołączyła reszta jak widać. Taśma jest pług and lay czy trzeba coś kalibrować

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

wlaziu
2nd-August-2020, 00:10
Podejrzewam że masz dwa problemy. Vsp i slip to pewnie padł czujnik (zwłaszcza jak były ruszane piasty). Pierwszy lepszy skaner z obsługą ABS ci powie co go boli. Wymiana tylko na oem. Jak kupisz chiński to za rok znowu będziesz robił.

Co do klaksonu i guzików to na 99% taśma. Czujnik kąta skrętu jest przed taśmą, ale montowany "do taśmy". Kalibruje się tylko położenie zero. Prosty skaner z obsługą ABS powinien udostępniać taką funkcję.

Tylko jak masz zamiar samemu to zmieniać to koniecznie serwisówka. Taśmę można łatwo uszkodzić, przez niepoprawny montaż. Ostrożnie również z używkami z rozbitków. Po wystrzale poduchy taśma na ogół jest dead.

thefi
2nd-August-2020, 01:06
Nie widzi błedów oprócz tego jednego. Najpierw taśma, zakłada będzie mój mechanik, wyjął ją jednak dziś, jest pęknięta jedna część plus taśma przerwana....