Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Kupiłem auto z silnikiem do remontu.

Adi
31st-July-2020, 21:55
Zakupiłem Infiniti EX35,Jazda próbna powrót do domu wszystko ok.Po kilku dniach chmura na rozgrzanym silniku-wiadomo pali olej :(.Wstawiłem autko do warsztatu, diagnoza potwierdzona-olej w spalinach.Generalnie remont-sam koszt pierśoeni dla jednego cylindra to 900 pln, więc jeśli dojdą uszczelniacze zaworowe plus robocizna to cóż -możliwe że i do 10 k dojdzie.
Przebieg auta to 105 tys km,Żeby było ciekawie to jeszcze zauważono drobne wycieki przy maglownicy, więc niedługo trzeba się spodziewać potrzeby regeneracji-koszt całkowity dochodzący do 2k.
Zadzwoniłem do sprzedającego, który twierdził,że mieliśmy jazdę próbną i nie wykryłem,żadnej usterki, więc on umywa ręce.Nie chce zgodzić się na odstąpienie od umowy, ani poniesienie kosztów, no bo "auto mogliśmy sprawdzać choćby cały dzień".Moje tłumaczenie,że nie byłem w stanie stwierdzić takiej wady silnika na jeżdzie próbnej go nie obchodzi.Mechanik twierdzi,że jest to wada ukryta i jeśli nie było dymienia przy jeżdzie próbnej, to nie miałem możliwości wykryć tej wady.
Czy ktoś miał podobną historię?Jakieś rady jak rozwiązać tą sprawę?
P.S Sprzedający to osoba prywatna.

Marco
31st-July-2020, 22:18
Kurde Adi. Przykra sprawa. Dokladnie tego sie obawiałem gdy szukałem swojego Fx'a i właśnie żeby uniknac takiej sytuacji kupiłem swojego fifi z padniętym silnikiem i zrobiłem mu kapitalny remont. Wyszedł kilka tysięcy taniej niż cena rynkowa i wiem ze nie powinien mnie niczym zaskoczyć.

Co do Twojego pytania to jak wiadomo bylaby firma to i rekojmia i po sprawie wtedy, a tak najlepiej wydaj pare groszy i idz do radcy prawnego jakiegos niezłego. Jak pojdziesz do sądu to powołają biegłego i określi czy poprzedni wlasciciel wiedzial o wadzie (bo jesli jest permanentna to na bank wiedzial bo musial sam dolewac oleju). A jesli wiedzial to jest oszustwo i sprawa cywilna. Mozesz tez sprzedajacego sprobowac w ten sposob postraszyc ze mu zalozysz sprawe o oszustwo. Ale mysle ze wiecej wlasnie radca Ci podpowie czy to ma racje bytu. Inaczej ciężko będzie sprawe odkręcić o ile wogóle sie da.

sirtrojan
31st-July-2020, 22:24
sprawa dla prawnika.
może sprzedający się zastanowi czy chce się wozić po sądach.

Adi
31st-July-2020, 22:27
Powiedziałem sprzedawcy,że skoro nie poczuwa się do odpowiedzialności, ani nie proponuje żadnego rozwiązania jak i również nie chce zgodzić się na odstąpienie umowy to zamówię ekspertyzę u rzeczoznawcy i skieruję sprawę do sądu.Sprzedający powiedział,żebym go nie straszył sądem bo "On się na takich sprawach zna i skoro sprzedał mi sprawny samochód, to sobie mogę robić co chcę".Zero jakiejkolwiek chęci do rozwiązania sporu, dlatego po kilku rozmowach oznajmiłem,że skieruję sprawę do sądu.

sebam
31st-July-2020, 22:29
Koniecznie jakaś kancelaria, poradź się. Niech prawnik wyśle odpowiednie pismo do sprzedawcy, za potwierdzeniem odbioru, z pieczątkami kancelarii.

Adi
31st-July-2020, 22:31
Koniecznie jakaś kancelaria, poradź się. Niech prawnik wyśle odpowiednie pismo do sprzedawcy, za potwierdzeniem odbioru, z pieczątkami kancelarii.
A jak nie będzie odbierał, gdyż już wie,że zamierzam skierować sprawę do sądu?

Gdanio
31st-July-2020, 22:51
nic nie zrobisz sprawdziłeś ,kupiłeś , teraz się możesz kopać sprawa kilka lat .wygrasz on nie będzie płacił komornik ty bez kasy auta bo ci zabiorą i tak dupa z tyłu . twój błąd jako kupującego

sebam
31st-July-2020, 22:53
dobre pytanie.... tarcza antykryzysowa znowelizowała przepisy...

lukasz32
1st-August-2020, 00:32
Powiedz mi ale te kilka dni było dobrze? To od handlarza? Ile lat go miał? Raczej prawnie się załatwia, remont to myśle ze 15k a nie 10, bo przy okazji zawsze coś wyjdzie. Nie był kręcony przebieg aby?
A z maglem to spokojnie, ostatnio o to pytałem, nie spiesz się z naprawą. Koledze się wylał u mechanika to dał chyba 1.5k.

Adi
1st-August-2020, 05:57
Powiedz mi ale te kilka dni było dobrze? To od handlarza? Ile lat go miał? Raczej prawnie się załatwia, remont to myśle ze 15k a nie 10, bo przy okazji zawsze coś wyjdzie. Nie był kręcony przebieg aby?
A z maglem to spokojnie, ostatnio o to pytałem, nie spiesz się z naprawą. Koledze się wylał u mechanika to dał chyba 1.5k.

Powrót do domu 300km ,oraz jakieś 20 km na miejscu nic się nie działo.Auto zakupione od osoby prywatnej.Ile je posiadała?Hmmm, nie wiem, nie miałem do wglądu wcześniejszej umowy kupna.Auto było sprowadzone do Polski w 2016 roku i w tym roku też miało założoną instalację gazową.Mam wszystkie papiery od gazu (homologacje atesty itp) i okazało się,że nie ma żadnych pieczątek dokumetujących przegląd lub regulacje od 2016 roku właśnie.W książeczce napraw jest adnotacja,że rok temu były przeprowadzane jakieś naprawy związane ze ściaganiem głowicy, jakiś wpis o katalizatorze itp.O to pytałem przy zakupie to właściciel odpowiedział,że auto brało olej więc była naprawa u specjalisty od Infiniti, ale teraz jest już w porzadku.
Sprawdzałem auto po Vinie na gov.pl oraz Carfax-wynika z tego,że przebieg nie był kręcony, nie odnotowano wypadku, wybuchu poduszek,zalania itp.

Adi
1st-August-2020, 06:06
nic nie zrobisz sprawdziłeś ,kupiłeś , teraz się możesz kopać sprawa kilka lat .wygrasz on nie będzie płacił komornik ty bez kasy auta bo ci zabiorą i tak dupa z tyłu . twój błąd jako kupującego

Niby tak.Na jeżdzie próbnej nic się nie działo, auta nie dymiło po przejażdzce, ani na przygazówce, ale to nie oznacza przecież braku brak ukrytych.

lukasz32
1st-August-2020, 11:00
Powrót do domu 300km ,oraz jakieś 20 km na miejscu nic się nie działo.Auto zakupione od osoby prywatnej.Ile je posiadała?Hmmm, nie wiem, nie miałem do wglądu wcześniejszej umowy kupna.Auto było sprowadzone do Polski w 2016 roku i w tym roku też miało założoną instalację gazową.Mam wszystkie papiery od gazu (homologacje atesty itp) i okazało się,że nie ma żadnych pieczątek dokumetujących przegląd lub regulacje od 2016 roku właśnie.W książeczce napraw jest adnotacja,że rok temu były przeprowadzane jakieś naprawy związane ze ściaganiem głowicy, jakiś wpis o katalizatorze itp.O to pytałem przy zakupie to właściciel odpowiedział,że auto brało olej więc była naprawa u specjalisty od Infiniti, ale teraz jest już w porzadku.
Sprawdzałem auto po Vinie na gov.pl oraz Carfax-wynika z tego,że przebieg nie był kręcony, nie odnotowano wypadku, wybuchu poduszek,zalania itp.

Jeśli była wykonywana naprawa to czy nie powinna być na nią 2-letnia gwarancja? Może tędy spróbuj. Ktoś u nas pisał, że ekspertyza oleju jakieś 100-150zł, może coś do neigo dodał, żęby te 300km wytrzymał? jeśli Cię oszukał to spróbuj to jakoś koniecznie udowodnić. Prawnik napisze lub podpisze pismo za .. 200zł (?) wzywając do zwrotu pieniędzy lub pokryciu kosztów naprawy.

sirtrojan
1st-August-2020, 11:12
Mieliśmy jeden przypadek na forum ze auto które dobrze znałem trafiło do nowego właściciela i kilka dni później ( i pewnie to 300 km) - poszła uszczelka pod głowicą.

czy to wina sprzedającego? raczej nie
nowy właściciel cieszył się sportowymi właściwościami auta.

Marco
1st-August-2020, 13:41
dlatego potrzebna ekspertyza. Bo jesli Adi mial pecha to nic nie zrobi, ale jesli właściciel wiedzial o problemach i je ukrył świadomie np przed jakiegos moto doktora czy inny dodatek do oleju to już nie pech, a oszustwo. Na razie mozna tylko zgadywac.

robertoyoo
3rd-August-2020, 21:52
Takie sprawy są trudne, i ciągną się latami, ale kolega z pracy jednak wygrał. Brałbym rzeczoznawcę, i wg. jego opinii ciągnął lub nie ten temat.
Zdawaj sprawę na bieżąco - trzymam kciuki.
Ah te instalacje gazowe.

Adi
4th-August-2020, 20:45
Takie sprawy są trudne, i ciągną się latami, ale kolega z pracy jednak wygrał. Brałbym rzeczoznawcę, i wg. jego opinii ciągnął lub nie ten temat.
Zdawaj sprawę na bieżąco - trzymam kciuki.
Ah te instalacje gazowe.

Jutro poradzę się prawnika jak taka sprawa wyglada ile trwa, czy jest sens itd.
Szkoda,że tak zaczęła się moja przygoda z Infiniti, bo autko same w sobie genialne.

Adi
22nd-August-2020, 07:56
Po zasięgnięciu opinii prawnika, rzeczoznawcy okazuje się że sprawa jest jak najbardziej do wygrania, a zwrot auta jest bezdyskusyjny. Niestety, jak to u Nas bywa trzeba się liczyć z procesem ciagnacym się nawet kilka lat bez gwarancji zwrotu pieniędzy nawet w przypadku wygranej!!! Także cóż-będę naprawial na własną rękę. Tutaj pytanie do szanownego forum co robić? Wymiana silnika, czy remont ?

lukasz32
22nd-August-2020, 12:32
Ja bym obstawiał remont plus jakieś podstawowe mody przy okazji. Myślę że wartość auta wzrosnie i finalnie będziesz z niego bardziej zadowolony. Wówczas będziesz miał pewniaka na lata.

Gdanio
22nd-August-2020, 20:11
Po zasięgnięciu opinii prawnika, rzeczoznawcy okazuje się że sprawa jest jak najbardziej do wygrania, a zwrot auta jest bezdyskusyjny. Niestety, jak to u Nas bywa trzeba się liczyć z procesem ciagnacym się nawet kilka lat bez gwarancji zwrotu pieniędzy nawet w przypadku wygranej!!! Także cóż-będę naprawial na własną rękę. Tutaj pytanie do szanownego forum co robić? Wymiana silnika, czy remont ?

Tylko remont nic więcej

Adi
22nd-August-2020, 20:23
To decyduję się na remont.Mam nadzieję,że zamknę się w jakiejś sensownej kwocie ;)Wstępnie umówiony jestem za tydzień.

lukasz32
22nd-August-2020, 23:31
To decyduję się na remont.Mam nadzieję,że zamknę się w jakiejś sensownej kwocie ;)Wstępnie umówiony jestem za tydzień.

A masz kogoś sprawdzonego? Poczytaj na forum nissanzone (370z) jakie przeboje z remontami się zdarzają i bezwzględnie nie rób tanio.

Adi
23rd-August-2020, 09:47
A masz kogoś sprawdzonego? Poczytaj na forum nissanzone (370z) jakie przeboje z remontami się zdarzają i bezwzględnie nie rób tanio.

Mechanik który ma to robić jest polecany w kwesti remontów, podobnież najlepszy w Radomiu.Infiniti jak przyznał jeszcze nie robił, ale robił inne V6.Ma opinię faceta, który lubi się tym "bawić".Z tego co rozmawiałem sprawia wrażenie poważnie pochodzącego do sprawy, ma zrobić inspekcję, pomierzyć najpierw wszystko, wpuścić kamerkę itp.

Gdanio
23rd-August-2020, 12:55

Pooglądaj filmiki na youTube jak remont przeprowadza /Coobcio garage / tam jest wszystko . I nie wież mechanikom że remont można zrobić za 5 tyś tu koszt porządnego remontu będzie wyższy .

Adi
23rd-August-2020, 19:08
Pooglądaj filmiki na youTube jak remont przeprowadza /Coobcio garage / tam jest wszystko . I nie wież mechanikom że remont można zrobić za 5 tyś tu koszt porządnego remontu będzie wyższy .

No wiadomo,że albo dobrze, albo tanio ;)Biorąc pod uwagę mały przebieg liczę,że zamknę się w 10 K.

Gdanio
23rd-August-2020, 19:12
No wiadomo,że albo dobrze, albo tanio ;)Biorąc pod uwagę mały przebieg liczę,że zamknę się w 10 K.

same śruby dobrej jakości do głowicy kosztują 2000 tysie

lukasz32
23rd-August-2020, 19:56

Powiadają, że raczej 15 powinno wyjść. Zapytaj jeszcze na forum nissana, tam chyba częściej remontują niż u nas.

sirtrojan
23rd-August-2020, 21:53
Kup silnik z gwarancją rozruchową.

Adi
23rd-August-2020, 22:54
Kup silnik z gwarancją rozruchową.

A czy zakup plus przekładka nie wyjdą w podobnych pieniądzach co remont, a jednak przy remoncie większa pewność?

Pollack
24th-August-2020, 11:16
Adi,jeden z najbardziej słabych scenariuszy po zakupie samochodu Ci się trafił.Szczerze współczuję.
W Twojej budzie siedzi VQ35HR-koszt samego słupka silnika na alledroggo waha się w granicach 10K,plus przekładka koło 2k min,plus zrobienie magistrali,sprawdzenie rozrządu(też coś może wyjść) to na moje chamskie oko wyjdzie podobnie jak remont.Spróbuje znaleźć kosztorys remontu który ostatnio przeglądałem na forum (wyszło coś koło 13,5k)nie dam sobie ręki uciąć czy to był HR czy DE.Na Twoim miejscu ładowałbym EX na lawetę i do Coobcia do Warszawy(wiem,że terminy są jakie są). Z Radomia nie ma daleko.Po drodze zahaczyłbym Polski Związek Motorowy(jest na Bemowie koło Coobcia)i umówiłbym rzeczoznawcę na oględziny wyjętego motoru.Jak po wyjęciu serducha i oględzinach wyjdzie,że remont jest nieopłacalny to szukanie używki.Może warto zaryzykować zrobienia oględzin padniętego silnika(wiem,że łączy się to z dodatkowimi $$) ale w tej sytuacji nie ma złotego środka.W sytuacji gdy Twój padnięty silnik wyląduje w fajansie to i tak koszt wrzucenia nowego(używanego) będzie niższy niż na "początku"

Marco
27th-August-2020, 02:41
Tutaj pytanie do szanownego forum co robić? Wymiana silnika, czy remont ?

remont zdecydowanie. Ja robilem u siebie wiec polecam to samo rozwiazanie. Bedziesz wiedział co masz. Z uzywanym silnikiem moze byc roznie - nie przeswietlisz

Adi
27th-August-2020, 06:43
Jaki olej wlać po remoncie?W odpowiednim temacie widzę,że większość leje 5W30.Jak jest w przypadku spokojnej jazdy, po mieście-często krótkie odcinki?

wlaziu
27th-August-2020, 15:40
O ile się orientuję problemy z za rzadkim olejem ma tylko 3,7. Jak planujesz długotrwałą jazdę z obrotami powyżej 3000 rpm to można się pochylić nad 5w-40, acz wątpię by zrobiło to różnice.

Gdanio
27th-August-2020, 19:49
Jaki olej wlać po remoncie?W odpowiednim temacie widzę,że większość leje 5W30.Jak jest w przypadku spokojnej jazdy, po mieście-często krótkie odcinki?
zadzwoń do kolegi Czarne Paliwo on ci dobierze olej do silnika .

Maxx
28th-August-2020, 12:38

najważniejsze to zlać go po max 1tys km bo silnik musisz potraktowac jak prawie nowy , dlaczego ?
https://www.youtube.com/watch?v=nhxYLPvTQOo
Łysy łowi skarby pływające w oleju nowego samochodu ... trochę się "obłowił" :)

5w30 będzie ok w przypadku rekreacyjnej jazdy , krótkie odcinki niestety wymagają częstszego interwału wymiany oleju bo podczas jazdy na zimnym silniku do oleju przedostaja się nieznaczne ilosci niespalonej benzyny

Marco
31st-August-2020, 03:43

ja na dotarcie mialem zalany Mobil 5W-30 bo tak chciał mechanik, który odpowiadał za remont, a po 1500km przy pierwszej wymianie zalał mi zgodnie z tym co planowałem Motul 5W-40 i tak zostało. Kultura pracy, dzwiek silnika na 5W-40 jak dla mnie Niebo, a Ziemia w stosunku do 5W-30.

Adi
2nd-September-2020, 20:32
W piątek auto zostanie zaprowadzone do Coobcia ;)
Przewidywany czas odbiou -za miesiąc :(

Mati92
2nd-September-2020, 23:01
W piątek auto zostanie zaprowadzone do Coobcia ;)
Przewidywany czas odbiou -za miesiąc :(

A koszta jakie za taka imprezę?

docent
2nd-September-2020, 23:55
Mechanik który ma to robić jest polecany w kwesti remontów, podobnież najlepszy w Radomiu.Infiniti jak przyznał jeszcze nie robił, ale robił inne V6.Ma opinię faceta, który lubi się tym "bawić".Z tego co rozmawiałem sprawia wrażenie poważnie pochodzącego do sprawy, ma zrobić inspekcję, pomierzyć najpierw wszystko, wpuścić kamerkę itp.

Ten fachman z Radomia nie dał rady ? Przecież tu sami "mistrze" :noidea:

Nawiasem mówiąc, na wymianę oleju w skrzyni, muszę się wybrać do stolicy bo miejscowy za samą robociznę zażyczył sobie 850 zł.

Adi
3rd-September-2020, 13:07
Ten fachman z Radomia nie dał rady ? Przecież tu sami "mistrze" :noidea:

Nawiasem mówiąc, na wymianę oleju w skrzyni, muszę się wybrać do stolicy bo miejscowy za samą robociznę zażyczył sobie 850 zł.

Nie zaprowadzałem do niego auta, także nie ma co ironizować.Skoro Coobcio ma opinię najbardziej kompetentnej osoby do remontu tego silnika , więc wolałem zlecić to jego firmie.

Adi
3rd-September-2020, 13:08
A koszta jakie za taka imprezę?
Mam być przygotowany na około 15 tys.Z tym,że oczywiście wszystko będzie wiadomo po obejrzeniu silnika, gdyż może to być np. sprawa samych pierścieni, lub uszczelniaczy.

lukasz32
4th-September-2020, 01:32
Mam być przygotowany na około 15 tys.Z tym,że oczywiście wszystko będzie wiadomo po obejrzeniu silnika, gdyż może to być np. sprawa samych pierścieni, lub uszczelniaczy.

Robisz jakieś mody, wydech strojenie, odcinka, wydech, przepustnica? Fajnie byłoby mieć 350-360hp w EX ;)

Adi
4th-September-2020, 20:43
Robisz jakieś mody, wydech strojenie, odcinka, wydech, przepustnica? Fajnie byłoby mieć 350-360hp w EX ;)

Nie.Autko jest typowo odprężające w którym mam sobie wygodnie jeżdzić.Do emocji na zakrętach mam starą Alfę z Busso pod maską ;)

lukasz32
4th-September-2020, 23:05
Nie.Autko jest typowo odprężające w którym mam sobie wygodnie jeżdzić.Do emocji na zakrętach mam starą Alfę z Busso pod maską ;)

Poka foto ;) 3,2?

Adi
5th-September-2020, 14:18
144843.0 Mimo przedniego napędu ,mniejszej mocy i dłuższej budy autko prowadzi się fenomenalnie.

Mati92
5th-September-2020, 18:40
Współczuję Ci Adi z tym remontem,ale jak juz zrobisz to będziesz miał autko jak nowe i pewnie dlugo sie nie rozstaniecie...
Wloszka piękna w znakomitym kolorze. Czy to prawda,że Alfy to krolowe lawet? Mi chodziła po glowie alfa gt albo brerra.

Adi
5th-September-2020, 21:44
Współczuję Ci Adi z tym remontem,ale jak juz zrobisz to będziesz miał autko jak nowe i pewnie dlugo sie nie rozstaniecie...
Wloszka piękna w znakomitym kolorze. Czy to prawda,że Alfy to krolowe lawet? Mi chodziła po glowie alfa gt albo brerra.

To nie jest tak do końca.W Alfie bardzo mszczą się wszelkie błędy w serwisowaniu i tanie naprawy.Auta używane są tanie i jeśli przychodzi do wymiany jakiś elementów to często ludzie są zaskoczeni,że skompikowane wielowachaczowe zawieszenie na tulejach pływających kosztuje więcej niż wymiana sworzni w Golfie 4 i zaczyna się oszczędzanie na naprawach ;)Swoją drogą zawieszenie jest sztywno zestrojone i wykonane z aluminium, więc takie wachacze zamioast 100 tys km wytrzymują 60-70 tys km.
Alfe GT posiadałem i cóż-troszkę jakbyś jeżdził gokartem-sztywno, przyklejona do ziemi, na zakrętach jeżdzi pewnie jak po szynach,precyzyjna skrzynia biegów,bezpośredni i ostry układ kierowniczy ale wykonanie....no przesiadając się z Infiniti trzeba przymknąć oczy.I to nawet bardzo ;)
Brera jest zjawiskowa,zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz, ale ma poważną wadę-nadwagę,przez co nie jeżdzi tak jakbyś oczekiwał po jej wyglądzie.Jeżdzi po prostu poprawnie.No i miejsce z tyłu raczej w kategoriach żartu.Z tym,że Brera i 159 to już Alfy, które zrywają z wizerunkiem awaryjnych aut-niezawodność na poziomie innych aut.Wykonanie i materiały w tych autach też jest już na wysokim poziomie(oczywiście pomijając "biedawersje", których jest większość w ogłoszeniach )

Adi
13th-September-2020, 19:57
14518Zdjęcie od Coobcia.Stare uszczelki naprawiane silikonem,z jednej strony śmieszne, z drugie dla mnie tak już trochę mniej.Pocieszenie jest takie,że po oględzinach wychodzi,że reszta mechaniki oraz buda jest w zaskakująco dobrym stanie.

lukasz32
13th-September-2020, 21:49
14518Zdjęcie od Coobcia.Stare uszczelki naprawiane silikonem,z jednej strony śmieszne, z drugie dla mnie tak już trochę mniej.Pocieszenie jest takie,że po oględzinach wychodzi,że reszta mechaniki oraz buda jest w zaskakująco dobrym stanie.

Silikon czerwony świadczy o solidnym zapleczu technicznym owego mechanika, partactwem byłby biały lub bezbarwny ;)

Adi
14th-September-2020, 06:03
Silikon czerwony świadczy o solidnym zapleczu technicznym owego mechanika, partactwem byłby biały lub bezbarwny ;)

Kto bogatemu zabroni :)