PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Wibracje na R i D w EX35

tomek_cze
13th-August-2020, 23:02
Witam

Wibracje występują na R i D oczywiście na wolnych obrotach ( na rozgrzanym silniku).
Nie ma różnicy pomiędzy benzyną i LPG.
Dzisiaj wymieniłem dynamicznie olej w skrzyni i dalej drży.
Wibruje tak, że na światłach łokciem opieram się na schowku bo klapka hałasuje.
Nie drży na P i N.
Mają koledzy jakieś sugestie?

pozdrawiam.

Bartos
14th-August-2020, 08:35
konwerter lub pompa oleju. Ale też sprawdź przepustnice czy dobrze pracuje

wlaziu
14th-August-2020, 09:31
Ja bym w pierwszej kolejności obstawiał poduszki silnika (jeśli wibruje tak samo na d i r) lub skrzyni/wału (jeśli da się zauważyć różnicę). Odpalić, zaciągnąć ręczny, wrzucić na d i trzonkiem młotka po dotykaj mocowania :)

sirtrojan
14th-August-2020, 11:41
poduszki do sprawdzenia, poziom oleju w skrzyni i w końcu konwerter.

tomek_cze
17th-August-2020, 08:46
Ale też sprawdź przepustnice czy dobrze pracuje

Silnik był "podłączany " do komputera i był i jest wszystko porządku i bez błędów.

tomek_cze
17th-August-2020, 08:49
poduszki do sprawdzenia, poziom oleju w skrzyni i w końcu konwerter.
Mam nadziej że to poduszki, poziom oleju prawidłowy, dwa dni temu wymieniałem dynamicznie olej.

tomek_cze
3rd-July-2021, 09:49
Witam rok później.
Nic się nie zmieniło w temacie wibracji.
Dokonałem „odkrycia” że na rozgrzanym silniku na P mam średnio 650 obr/min a na R lub D obroty są mniejsze o 50-70.
Czy to jest w porządku?

tomek_cze
5th-September-2021, 11:42
Witam
Uf i po sprawie :). Zupełnie inny samochód. Po prostu już nie drży. Teraz wiem ze drżał zawsze i wszędzie. Jak znalazłem warsztat godny zaufania, to diagnoza brzmiała naderwana poduszka, jednak w trakcie naprawy okazało się że to pęknięta lewa( rozerwana ) łapa, która oparła się na poduszce i w ciągu roku przetarła gumę.15774 Najpewniej pękła w wyniku uderzenie w wyniku uderzania w tył( zdj.)15775.
To tyle w temacie.:car: