Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Turbo

mandrejk
17th-August-2020, 13:52
Szukam części do turbiny (załączona fotka) mojego FX 3.0DS 2010r.
Proszę o pomoc, gdzie mogę zakupić taki czujnik?

PawelInfi
17th-August-2020, 14:04
:D

Problem jest z odkręceniem tego gówna, a zazwyczaj się ukręca i trzeba motor w dół spuszczać..

Zatkana rurka?

mandrejk
17th-August-2020, 14:11
Też taką informację dostałem w serwisie Infiniti, uważać na śrubę bo łatwo można ją ukręcić.

Czy zatkana tego nie wiem, serwis powiedział, że trzeba tą część wymienić!

A może być tylko zatkana?

PawelInfi
17th-August-2020, 14:47
Może być. Ale żeby ją wyczyścić, rozgrzać palnikiem resztki sadzy czy innego gówna to i tak musisz to zdemontować.

I tak, bardzo często się ukręcają, a wtedy nie ma dupy, trzeba silnik rwać w dół.

W dieslach się zdarzało.

Co, auto nie ma mocy pewnie?

mandrejk
17th-August-2020, 14:56
Dokładnie...auto traci moc po wciśnięciu pedału gazu do "dechy" albo przy prędkości 120-140 max km.

Jeśli się uda wyjąć, to jak to wyczyścić? palnikiem?

Czyli nie musi to być problem z czujnikiem tylko z zapchaną rurką?

PawelInfi
17th-August-2020, 15:02
Si.
Ale rurka występuje w całości z czujnikiem, nie dostaniesz jej osobno.
W zależności jak mocno jest zapierdzielona, jak uda Ci się wyjąć, to możesz spróbować ją wyczyścić, podgrzać do czerwoności i pistoletem ze sprężonym powietrzem spróbować oczyścić. Nie jest łatwo, bo rurka jest powyginana dosyć mocno ale pamiętam, że nam się kiedyś udało. Na pewno bezpieczniej będzie wymienić całość na nową, jeżeli chcesz efekt długoterminowy.

mandrejk
17th-August-2020, 15:16
Dziękuję Tobie za info, spróbuję to jakoś ogarnąć...problem w tym, że nigdzie nie mogę dostać tego czujnika, dlatego trzeba kombinować z przepychaniem, pod warunkiem, że faktycznie czujnik jest dobry a sama rurka zapchana...

P.S a Wiesz może gdzie szukać tego czujnika? w sensie kupić?

butrym81
17th-August-2020, 21:19
Chodzi o turbocharger oil feed 1519200q0p ?
Czy o czujnik temperatury spalin?
Wysłane z mojego Moto Z3 Play przy użyciu Tapatalka

mandrejk
17th-August-2020, 21:33
Dobre pytanie...nie wiem, część, o którą mi chodzi, jest zaznaczona na na zdjęciu w pierwszym poście...

butrym81
17th-August-2020, 21:42
Nie mogę rozczytać numerów części. Za małe zdjęcie.
Na innych schematach są dwie podobne części

mandrejk
17th-August-2020, 21:46
Wysłałem na priv prośbę o podanie maila, to wyślę większą fotkę.

mandrejk
20th-August-2020, 11:28
Czujnik wymieniony, rurka przepchana (udało się odkręcić bez większych problemów)...Nadal jest ten sam problem, odcina moc po wciśnięciu pedału gazu "do dechy".
Proszę o pomoc! co może jeszcze takiego być? dodam, że DPF również wyprany, obecnie ma 6% zanieczyszczeń!

candy81
20th-August-2020, 17:11
Podpiąć laptopa i w drogę. Zobacz co się dzieje z turbina przy obciążeniu. Może nie ładować prawidłowo albo przeladowywac

PawelInfi
20th-August-2020, 17:20
Si, zdarzało się, że zawory sterujące turbiną padały.

mandrejk
20th-August-2020, 22:07
Dzięki Panowie, dam znać co i jak, jutro jestem umówiony u Pana Patryka z Łomianek, podobno najlepszy diagnosta w Europie jeśli chodzi o Infiniti :)

PawelInfi
21st-August-2020, 10:57
:D Były pracownik ASO Warszawskiego, działał od początku marki w Polsce i potwierdzam, dobry z niego diagnostyk ;-)

docent
22nd-August-2020, 23:28
Dzięki Panowie, dam znać co i jak, jutro jestem umówiony u Pana Patryka z Łomianek, podobno najlepszy diagnosta w Europie jeśli chodzi o Infiniti :)

I jaka diagnoza ?

mandrejk
23rd-August-2020, 02:58
Auto zostawiam na tydzień, bo wyjeżdżam na urlop, na pewno dam znać!

mandrejk
1st-September-2020, 12:45
Auto zdiagnozowane - turbo do regeneracji :(... polecam Pana Patryka z łomianek, gość konkretny z olbrzymią wiedzą!!! Serwis infiniti w Warszawie to już tylko sama nazwa, nie polecam!!! dwa razy byłem i dwa razy błędnie dokonali diagnozy, tylko naciągnęli mnie na koszty :(

P.S Możecie polecić jakiś warsztat regenerujący turbiny w okolicach Warszawy?

sirtrojan
1st-September-2020, 13:48
może poczekaj z penami pochwalnymi i krytyką aż zregenerujesz turbo i będzie wszystko OK.

mandrejk
1st-September-2020, 14:04
może poczekaj z penami pochwalnymi i krytyką aż zregenerujesz turbo i będzie wszystko OK.

W sumie Masz rację...dam znać po regeneracji turbo...

docent
1st-September-2020, 14:25
Poproszę o jakiś namiar na tego superbohatera z Łomianek.

butrym81
1st-September-2020, 16:47
Jeszcze znajdź kogoś kto dobrze to zrobi

docent
1st-September-2020, 23:19
Dokładnie...auto traci moc po wciśnięciu pedału gazu do "dechy" albo przy prędkości 120-140 max km.

Czy oprócz utraty mocy jakieś inne objawy ?
Pytam, bo u mnie chyba też turbina do naprawy.
Przy zimnym silniku wyraźnie wyje. Wycie nasila się od 1500 obr/min i rośnie wraz z obrotami, aż przestaje być słyszalne przy 2500 obr/min - praca silnika zagłusza wycie. Wycie jest również słyszalne w drugą stronę (natężenie maleje) - po zdjęciu nogi z gazu, przy zmniejszaniu obrotów. Po rozgrzaniu silnika wycie delikatnie słabnie.
Byłem w ASO i stwierdzili, że tak ma być, a różnica w odczuciach z jazdy (mniejsza moc) w stosunku do M30dS wynika z masy pojazdu i napędu 4x4.
Ponieważ w QX70 słyszę wycie (a jestem niedosłyszący, od 2 kHZ -70 dB) a w M'ce nie, to chyba coś jest nie tak.

mandrejk
2nd-September-2020, 09:10
Przy zimnym silniku wyraźnie wyje. Wycie nasila się od 1500 obr/min i rośnie wraz z obrotami, aż przestaje być słyszalne przy 2500 obr/min - praca silnika zagłusza wycie. Wycie jest również słyszalne w drugą stronę (natężenie maleje) - po zdjęciu nogi z gazu, przy zmniejszaniu obrotów. Po rozgrzaniu silnika wycie delikatnie słabnie.
Byłem w ASO i stwierdzili, że tak ma być, a różnica w odczuciach z jazdy (mniejsza moc) w stosunku do M30dS wynika z masy pojazdu i napędu 4x4.
Ponieważ w QX70 słyszę wycie (a jestem niedosłyszący, od 2 kHZ -70 dB) a M'ce nie, to chyba coś jest nie tak.

Na szczęście nie ma innych objaw, przynajmniej nie zauważyłem tego typu dziwnych zachowań, które Opisujesz...

pansobiepan
2nd-September-2020, 12:33
Ponieważ w QX70 słyszę wycie (a jestem niedosłyszący, od 2 kHZ -70 dB) a M'ce nie, to chyba coś jest nie tak.

Miałem podobne doświadczenia z ASO, pojechałem z wyjącą piastą (powyżej 90km/h było tak głośno, że trudno wytrzymać), poprosiłem aby ktoś z serwisu się temu przyjrzał przy okazji corocznej wymiany oleju i przeglądu. Była jazda próbna, stwierdzili, że wszystko ok.
Nie dawało mi to spokoju, pojechałem to mechanika na osiedlu, powiedział mi, że piasta była tak zużyta, że zagrażało to bezpieczeństwu jazdy. Nie wiem w sumie kto miał rację, na pewno hałasowała ale dla świętego spokoju wymieniłem, dzięki uprzejmości Irka udało się sprawnie i szybko sprowadzić nową.

mandrejk
4th-September-2020, 17:23
Dostałem info, że turbina jest w fatalnym stanie, nie tylko do roboty geometria, ale też trzeba ją całą poddać regeneracji, z jednej strony to mnie cieszy, że diagnoza okazała się trafna no i turbo będzie jak nowe...dam znać po włożeniu turbiny do silnika i oczywiście po jeździe próbnej.

docent
5th-September-2020, 23:25
..........Przy zimnym silniku wyraźnie wyje (turbina ?). Wycie nasila się od 1500 obr/min i rośnie wraz z obrotami, aż przestaje być słyszalne przy 2500 obr/min - praca silnika zagłusza wycie. Wycie jest również słyszalne w drugą stronę (natężenie maleje) - po zdjęciu nogi z gazu, przy zmniejszaniu obrotów. Po rozgrzaniu silnika wycie delikatnie słabnie.

Nie chcę podważać opinii ASO, ale dla świętego spokoju (a raczej ciszy w aucie), chcę to sprawdzić.

Szukam fachowca, który może bez demontażu turbo byłby w stanie postawić diagnozę.
Może ktoś poleci jakiś zakład z centrum Polski ( Łódź, W-wa, Lublin, Kielce, Radom, Piotrków Tryb. ) ?

mandrejk
9th-September-2020, 16:48
W sumie Masz rację...dam znać po regeneracji turbo...

Turbo po regeneracji, auto odebrane, testy zrobione, krótko mówiąc, Infinitek śmiga pięknie!!!

P.S Dziękuję wszystkim, za udział w dyskusji...

pansobiepan
9th-September-2020, 18:50
Spoko, że udało się to naprawić tak sprawnie ! Gdzie zdecydowałeś się regenerować turbo ?

mandrejk
9th-September-2020, 19:59
Spoko, że udało się to naprawić tak sprawnie ! Gdzie zdecydowałeś się regenerować turbo ?

Miejscowość Majdan koło Wołomina, mój mechanik u nich regeneruje turbiny, to on wszystko załatwiał, koszt 1k.

docent
9th-September-2020, 22:57
Miejscowość Majdan koło Wołomina, mój mechanik u nich regeneruje turbiny, to on wszystko załatwiał, koszt 1k.

1k za regenerację, czy za całą usługę ?

mandrejk
10th-September-2020, 09:17
1k za regenerację, czy za całą usługę ?

Tysiąc złotych za regenerację turbo.

Nero
20th-December-2021, 13:02
odświeżam temat... chyba z nudów stwierdziłem, że sprężarka i układ dolotowy w moim 3.0D nie pracuje odpowiednio i postanowiłem oddać ją (sprężarkę) do sprawdzenia... (były słyszalne delikatne świsty przy wkręcaniu się na obroty i dziwny dźwięk przy schodzeniu z obrotów - większość ludzi twierdziło, że jestem przewrażliwiony...). Moc silnika była, chmury za autem brak. Po podpięciu pod komputer i jeździe pokazywało chwilowe anomalia sprężarki (przeładowywanie lub niedoładowywanie), ale to komputer... ja nic nie zauważyłem w eksploatacji.

Przy wykręceniu turbosprężarki mechanior ukręcił śrubę od czujnika spalin - czujnik podobno jest cały, brakuje tylko tej śrubki z dziurką w środku... jest to część osiągalna czy trzeba kupić cały czujnik? jeśli tak proszę pomóżcie z symbolem części?

Fifik
26th-June-2023, 19:44
Przy wykręceniu turbosprężarki mechanior ukręcił śrubę od czujnika spalin - czujnik podobno jest cały, brakuje tylko tej śrubki z dziurką w środku... jest to część osiągalna czy trzeba kupić cały czujnik? jeśli tak proszę pomóżcie z symbolem części?[/QUOTE]

Jestem na tym samym etapie... Komputer wyrzuca błąd czujnika, rurka zapchana, śrubka ukrecona..... Nr czujnika mam to 2263000q2e nie wiem czy występuje razem z rurką, czy osobno. Nr śrubki gdzieś widziałem, jutro poszukam...