Zobacz pe?n? wersj? : Usunięcie zbędnej rolki paska klinowego, koniec z piskami!
djoneway
6th-September-2020, 00:48
Hello:yo:Jako że po wymianie paska klinowego poranny rozruch w deszczowy chłodny dzień zaczynał się od nieprzyjemnych pisków to trzeba było ruszyć dalej temat i pogrzebać pod maską. Winna okazała się rolka, która jest pozostałością prastarych VQ35DE, na której niegdyś zamontowany był wentylator. Amerykańskie fora i grupy na FB głoszą iż mod ten daje dodatkowy przyrost mocy poprzez zmniejszenie zbędnej masy wirującej i dodatkowego obciążenia na silniku.:). Oczywiście podszedłem do tego sceptycznie, ale coś w tym jest skoro pasek ma dużo luźniej na kole pasowym i pracuje z mniejszym oporem. Do modyfikacji potrzebny jest nowy pasek o parametrach 6PK1145 lub 6PK1148.
Odkręcamy rolkę, luzujemy napinacz, zdejmujemy stary pasek i demontujemy mocowanie rolki
14490
Trzeba jeszcze uciąć kawałek starego mocowania rolki aby umieścić go jako dystans do jednej ze śrub. Można też zakupić taki dystans o numerze 13298-4P10A ale myślę że szkoda kasy i czekania.
14491 14492
Wkręcamy śruby w otwory nakładamy pasek, napinamy i gotowe.:cheer2:
14493
Od teraz możemy cieszyć się cichym i niezmąconym dźwiękiem V6, z dodatkowym kopytem:) Chyba faktycznie uwierzyłem w ten przypływ mocy, bo auto od zera tak jakby żwawiej wkręca się na obroty. Może to placebo a może nie, w każdym bądź razie, to co zbędne trzeba wyciąć :) Hej :car:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200906/bde161ced479823c8a12fb4dfb29fba6.jpg
Mateusz ex37
6th-September-2020, 09:57
W offroadzie jest takie powiedzenie, że jak coś odpadło to znaczy, że było zbędne. :-D Ty wyprzedziłeś to założenie :-)
A tak na poważnie to jakoś nie wierzę w odczuwalny przyrost mocy po usunięciu luźno chodzącej rolki. Dla silnika opór jest znikomy. No może gdyby pod maską był silnik o pojemności 50cmm3 i 3KMto może jeszcze.
A tak z ciekawości czym napinasz ten pasek? Alternatorem? Pompą?
djoneway
6th-September-2020, 10:23
Mateusz, rolką napinacza a czym innym[emoji41]? To była spora rolka, mogła dawać opory, fizyki nie oszukasz. Na grupach amerykańskich jest to częsty zabieg i wszyscy są zgodni co do opini że czują zmianę. Nawet są zestawy w sprzedaży na Z1moto i w opisach widnieją informacje o przyrostach[emoji41] Więc tak jak mówię coś w tym musi być aczkolwiek mój cel w tym zabiegu był inny.
Tutaj link do takiego zestawu:
https://www.z1motorsports.com/fan-ac-and-power-steering-belt/nissan/nissan-oem-idler-pulley-elimination-kit-vq35de-p-5640.html
W opisie można przeczytać co to daje i że w późniejszych latach produkcji Vq35de już tego elementu nie było.
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Mateusz ex37
6th-September-2020, 10:44
No rolką jasne, że rolką.Dostałem, jakiegoś zaciemnienia :-( Ech przepracowany jestem. Ale kiedyś kiedy były jeszcze paski klinowe a nie wielorowkowe napinało się alternatorem. :-) Ale ten przyrost mocy? No w sumie jak zatankuje to też mam wrażenie, że jest jakby silniejszy :-D.
Gdanio
6th-September-2020, 11:01
Mateusz, rolką napinacza a czym innym[emoji41]? To była spora rolka, mogła dawać opory, fizyki nie oszukasz. Na grupach amerykańskich jest to częsty zabieg i wszyscy są zgodni co do opini że czują zmianę. Nawet są zestawy w sprzedaży na Z1moto i w opisach widnieją informacje o przyrostach[emoji41] Więc tak jak mówię coś w tym musi być aczkolwiek mój cel w tym zabiegu był inny.
Tutaj link do takiego zestawu:
https://www.z1motorsports.com/fan-ac-and-power-steering-belt/nissan/nissan-oem-idler-pulley-elimination-kit-vq35de-p-5640.html
W opisie można przeczytać co to daje i że w późniejszych latach produkcji Vq35de już tego elementu nie było.
A przypadkiem nie masz wymiarów tego dystansu ?
djoneway
6th-September-2020, 11:52
A przypadkiem nie masz wymiarów tego dystansu ?Nie pomyślałem o tym i nie zmierzyłem a przecież wiadomo że łatwiej jest coś takiego dotoczyć znając wymiary.
Gdanio
6th-September-2020, 12:15
Nie pomyślałem o tym i nie zmierzyłem a przecież wiadomo że łatwiej jest coś takiego dotoczyć znając wymiary.
Dokładnie nie było by problemu
canvool
26th-January-2022, 13:41
Jako uzupełnienie tematu wrzucam zdjęcie tulejki oraz rysunek techniczny z wymiarami. Ja dorobiłem u sąsiedniego ślusarza za 30zł jedną sztukę z aluminium:
16171
16172