Zobacz pe?n? wersj? : Nierówna praca silnika
pioch30
24th-September-2020, 12:13
Witam,
Od wczoraj zdarza się że silnik nie pracuje jak powinien.Podczas odpalenia obroty skaczą ( zwiększają się samoczynnie) , ale taka sytuacja jest również na ciepłym silniku. Nie ma błędu wywalonego(check engine).
Jak odpalę samochód i obroty skaczą, gasze i po ponownym uruchomieniu jest ok. Świecie wymieniane w maju.
Od czego zacząć ??
Mateusz ex37
24th-September-2020, 18:04
Ja bym sprawdził szczelność całego układu dolotowego. Sprawdź czy pokrywy filtrów powietrza się nie rozpięły oraz rury aż do kolektora ssącego. Mi kiedyś dolot pękł tuż obok opaski. Ciężko było to dojrzeć. Czy jak jedziesz to auto jedzie normalnie?
sirtrojan
24th-September-2020, 20:24
ja bym zaczął od przywitanie się w odpowiednim dziale https://www.ifans.pl/forumdisplay.php?4-Dopiero-do%B3%B1czy%B3e%B6-Przywitaj-si%EA-!
Akism
25th-September-2020, 10:53
Wymienić świece,sprawdzić cewki..
lukasz32
25th-September-2020, 11:26
Przepustnice również nie zaszkodzi wyczyścić - miękki pędzel, benzyna, tylko nie odchylać blaszki przepustnicy.
robertoyoo
25th-September-2020, 17:35
Wymienić świece,sprawdzić cewki..Przecież pisał że świece, czy jak napisał "świecie" wymienił w Maju.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
pioch30
28th-September-2020, 15:15
po odłączeniu akumulatora sytuacja się rozwiązała , obroty i praca silnika wróciła do normy, ale czym to może być spowodowane ??? Jakaś elektronika ??
lukasz32
28th-September-2020, 15:58
Kup sobie ELM327 blułetut (na aliekspres za 10zł polskich kupiłem 2 z wysyłką, na alegro pewnie 3-4x drożej), zainstaluj na telefonie car scanner czy inne takie i odczytaj błędy. Możesz je kasować, robić diagnostykę, monitorować pewne parametry, mierzyć przyspieszenia etc.
A układ zapłonowy i dolotowy ma być czysty, możesz mieć myszy w dolocie, rozbierz, odkurz, będzie dobrze ;)
No i wypadało by się wreszcie przywitać, a nie ani me ani bee ani kukuryku :)
pioch30
29th-September-2020, 07:20
Kup sobie ELM327 blułetut (na aliekspres za 10zł polskich kupiłem 2 z wysyłką, na alegro pewnie 3-4x drożej), zainstaluj na telefonie car scanner czy inne takie i odczytaj błędy. Możesz je kasować, robić diagnostykę, monitorować pewne parametry, mierzyć przyspieszenia etc.
A układ zapłonowy i dolotowy ma być czysty, możesz mieć myszy w dolocie, rozbierz, odkurz, będzie dobrze ;)
No i wypadało by się wreszcie przywitać, a nie ani me ani bee ani kukuryku :)
Wielkie dzięki , za radę :) Pozdrawiam