PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Wypadanie zapłonu na 6 cylindrze PB/LPG - FX35

turekyeti
30th-September-2020, 09:28
Witam,

na samym początku zaznaczę, że silnik jest po kapitalnym, dobrze przeprowadzonym remoncie, który trwał miesiąc i był bardzo pedantycznie przeprowadzany :) wszystko zostało przed złożeniem bardzo solidnie sprawdzane.
Po przejechaniu 300km zaczęły się problemy z wypadaniem zapłonu na 6 cylindrze. W kabinie czuć zapach niespalonego paliwa, dymi, auto chodzi jak diesel, trzęsie. 6 cylinder zalany.
Wymieniłem świece i cewkę, sprawdziłem wtyczkę i kable - wciąż to samo.
Postanowiłem przeprowadzić różne testy, aby namierzyć przyczynę. Zauważyłem, że po wyczyszczeniu świecy auto odpala i chodzi fajnie na biegu jałowym, dobrze się wkręca na obroty i nie przerywa. Sielanka trwa do momentu, gdy przejdę na tryb jazdy i auto przekroczy 3 tyś obrotów - zaczyna się dławić i szarpać. Dzieje się tak na benzynie i gazie. Na biegu jałowym chodził kilkadziesiąt minut i problemy nie występowały.

Jest pewna teoria, że wtrysk na 6 cylindrze jest cały czas otwarty i leje. Zamienimy miejscami np z 5 cylindrem i zobaczymy czy komputer wywali wypadanie zapłonu na 5 garze. Tylko dziwne, że na gazie problemy występują również na tym samym cylindrze. Czy to możliwe, ze po przełączeniu na gaz, podczas gdy awarii uległ wtryskiwacz benzynowy, on wciąż pracuje i leje?

Co ewentualnie jeszcze mogło ulec uszkodzeniu i jak to sprawdzić?
Z góry dziękuje za pomoc.

Grzesiekxx88
30th-September-2020, 10:19
Rozumiem, że pod kompa wpinałeś stąd wiesz o wypadającym zapłonie. Może gdzieś lewe powietrze dostaje? Albo dostaje za mało powietrza. Sprawdzałeś dolot i podciśnienia? Ew. spróbuj odłączyć gaz. Może być, że któryś z wtryskiwaczy gazowych puszcza cały czas gaz i dlatego takie cyrki się dzieją. Cewki podmieniałeś miejscami?

turekyeti
30th-September-2020, 10:29
Tak, podłączałem pod komputer :) Mam 3 cewki 'zapasowe' - na wszystkich 3 to samo... nowa świeca zalana w cholerę.
Na zimnym silniku, gdy chodzi na samej benzynie, a gaz jest wyłączony z powodu temperatury silnika, również przerywa - obstawiałbym, że leje wtrysk benzynowy. Ale w sumie mogę spróbować i odłączyć instalacje gazowa. W jaki sposób to najszybciej zrobić?

Grzesiekxx88
30th-September-2020, 10:34
Wyjmij bezpiecznik od LPG. On jest gdzieś na zasilaniu sterownika. Zakręć zawór na butli.

turekyeti
30th-September-2020, 20:03
Niestety, bez zmian :(

Grzesiekxx88
30th-September-2020, 20:17
Mam 3 cewki 'zapasowe' - na wszystkich 3 to samo... nowa świeca zalana w cholerę.

Czym zalana?

lukasz32
30th-September-2020, 20:21
To teraz nagrzej go na jałowym, przełącz na lpg i odłącz pompę paliwa (bezpiecznik lub wtyczka pod kanapą). Tylko ... hmm ... nie powinno być ciśnienia w układzie paliwowym. Ewentualnie odłaczyć pompę przed przełączeniem na gaz, aby zeszło paliwo pod ciśnieniem, żeby później nic tam nie kapało, np w czasie jazdy mozna to zrobić zanim zgaśnie to się przełączy na lpg.

Grzesiekxx88
30th-September-2020, 20:28
Może być, że wtryskiwacze paliwowe nie równo leją. Po tym remoncie kompresja sprawdzona?

turekyeti
30th-September-2020, 20:32
Bedziemy mierzyć w piątek. I kompresje i zamiana wtrysku paliwa miejscami. Zobaczymy czy błąd wyskoczy na innym cylindrze. Jak to będzie Ok, to pozostanie tylko ecu....

Grzesiekxx88
30th-September-2020, 20:40
A te świeca czym zalana?

turekyeti
30th-September-2020, 20:44
Trudno powiedzieć - czarne i mokre mocno.

Grzesiekxx88
30th-September-2020, 20:58
Trudno powiedzieć - czarne i mokre mocno.

Nie jest to olej?

Mateusz ex37
30th-September-2020, 21:06
Jak czarne to może być efekt złego spalania. Sprawdź pozostałe świece. U mnie świece podczas wymiany miały kolor pomiędzy tłustej śmietany a piaskowym.

wlaziu
30th-September-2020, 23:59
3.5 litra i 6 cylinder... Płynu chłodniczego nie ubywa czasem? Znane są przypadki pękania głowicy w okolicach świecy 6 cylindra. Jeśli gwint świecy jest mokry to tu bym szukał.

lukasz32
1st-October-2020, 00:15
Mówie odłączyć wtryski to sie dowie czym go zalewa. Chyba że bedzie lizał elektrode, o ile da rade rozróżnić płyny po smaku ;) Zdjąć siedzisko i wtyczke z pompy to minuta roboty i już byłoby wiadomo.

sirtrojan
1st-October-2020, 02:35
tak sobie myśle - było w silniku było dłubane więc to w zasadzie może być wszystko, paliwo, olej, płyn chłodniczy.
Trzeba to rozebrać ew oddać fachowcom którzy robili ten pedantyczny remont na poprawki - przecież 300 km to niewiele po remoncie.

turekyeti
1st-October-2020, 08:35
Płynu nie ubywa. Kompresja będzie spora, jak zakręciłem rozrusznikiem żeby zobaczyć iskrę bez wkręcone świecy to myślałem ze dziurę w masce zrobi :) która to wtyczka pod siedzeniem ? Jest ich kilka... może ewentualnie bezpiecznik znajdę od pompy ?

lukasz32
1st-October-2020, 11:16
Płynu nie ubywa. Kompresja będzie spora, jak zakręciłem rozrusznikiem żeby zobaczyć iskrę bez wkręcone świecy to myślałem ze dziurę w masce zrobi :) która to wtyczka pod siedzeniem ? Jest ich kilka... może ewentualnie bezpiecznik znajdę od pompy ?

Bezpiecznik nie wiem gdzie jest, trzeba zerknąć w serwisówce. A przewody do rozpięcia pod siedzeniem pod klapką o ile się nie mylę.

Mateusz ex37
1st-October-2020, 20:38
Łukasz ale ty masz chyba na myśli kanapę tylną? Bo pod fotelem to można zrozumieć że pod przednim.

lukasz32
1st-October-2020, 21:23
Łukasz ale ty masz chyba na myśli kanapę tylną? Bo pod fotelem to można zrozumieć że pod przednim.

Mateusz przecież wszyscy wiemy gdzie jest pompa, warto do niej od razu dorobić pstryczek-elektryczek na pilota ;)

Mateusz ex37
2nd-October-2020, 00:08
Gdzie jest pompa paliwa to ja wiem ale ktoś może nie wiedzieć wszystkiego dlatego warto precyzować swoje podpowiedzi. Ja jestem tego dobrym przykładem gdyż w Oplu Vivaro akumulatora szukałem przeszło pół godziny zanim okazało się że jest pod nogami kierowcy :-) A w Vitarze I generacji otwieranie maski jest w schowku przed pasażerem. ;-)

turekyeti
2nd-October-2020, 00:30
Panowie, odłączyłem wtyczkę pompy i chodzi fajnie. Przejechałem pare km i bez problemów.
teraz pytanie - czy wtrysk ciagle otwarty i leje czy komputer świruje ? Jak to ugryźć ?

lukasz32
2nd-October-2020, 02:17
Kup na allegro wtrysk i podmień, darmowy zwrot masz przez 14 dni jeśli to nie wtrysk. Była taka akcja w G35 gdzie chłop miał komputer od innego modelu i sporą utratę mocy przez to. Dorób sobie odcięcie paliwa od razu jak już tam jesteś ;) Koledzy podali ostatnio link https://allegro.pl/oferta/bezobslugowa-blokada-zaplonu-kd-2006-atest-e20-5136061457

turekyeti
2nd-October-2020, 10:50
Przed remontem zrobiłem autem kilka tysięcy km bez wypadania zapłonu, więc to nie będzie na pewno wina niepoprawnego komputera. Zastanawiam się czy to aby na pewno awaria samego wtrysku, przecież po przełączeniu na gaz wtryski benzynowe powinny zostać wyłączone i tu nie ma znaczenia w jakim są stanie i czy leja - a auto mimo to szarpało i zalewało świece.
ECU można podmienić bez programowania od innego infiniti?

lukasz32
2nd-October-2020, 11:00
Przed remontem zrobiłem autem kilka tysięcy km bez wypadania zapłonu, więc to nie będzie na pewno wina niepoprawnego komputera. Zastanawiam się czy to aby na pewno awaria samego wtrysku, przecież po przełączeniu na gaz wtryski benzynowe powinny zostać wyłączone i tu nie ma znaczenia w jakim są stanie i czy leja - a auto mimo to szarpało i zalewało świece.
ECU można podmienić bez programowania od innego infiniti?

No czekaj, jeśli wtrysk jest stary i popuszcza to pompa Ci cały czas chodzi, generuje w układzie ciśnienie i z tego wtrysku np kapie. W takim przypadku ecu nic nie poradzi. Dlatego po odłączeniu pompy kapać przestało, bo nie było ciśnienia.
Z podmianą komputera jest pewnie tak, że immobiliser trzeba przerobić, bo to już nie ten kluczyk. Chyba że stary grot i nowy nadajnik.

wlaziu
2nd-October-2020, 17:03
Aby ECU podmienić to trzeba jeszcze wszystkie kluczyki mieć ze sobą. Jeśli odpala na zapasowym, którego nie dawałeś mechanikowi to ECU (a przynajmniej jego oprogramowanie) na 99% jest nie ruszane.
Wtryskiwacz łatwo sprawdzisz czy leje. Wykręć go. Daj na "zapłon". To uruchomi na chwilę pompę paliwa. Zobacz czy pociekło z niego. Jeśli tak to kosz.

turekyeti
3rd-October-2020, 17:56
Dalej lipa :( to nie wtryski. Działało fajnie przez 60 km, dzis się zapakowałem z rodzinka na wycieczkę i znowu wypadł zapłon, 40 km od domu. Pozostał komputer ...

turekyeti
9th-October-2020, 11:02
... problem rozwiązany - niewidoczne gołym okiem uszkodzenie wtyczki od cewki. Dziękuje wszystkim za pomoc i zaangażowanie!