PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Ciągła praca wentylatorów fx45 2003

nama
29th-October-2020, 00:50
Szukam przyczyny ciągłej pracy wentylatorów kimstyzacji oraz wody.. Czy fx45 posiada taki sterownik lub inny?14786

lukasz32
29th-October-2020, 01:21
Przerabiałem to i tutaj masz foto https://www.ifans.pl/showthread.php?8681-M56-amp-fx50 . Ja kupiłem z mitsubishi rok temu za jakieś 60 zł. Ktos inny kupił z infiniti za 500. Wygląda na to, że to takie same sterowniki.

nama
29th-October-2020, 08:56
Dzięki za link. Też tak myślałem. Jednak nie mogę znaleźć w aucie i na schematach takiego modułu do vk45de chyba, że schowany jest gdzieś indziej. Lub ma coś innego wpływ na ich ciągłą pracę.

14787 14789

W VQ35HR, VK50VE od 2009 sterownik jest widoczny
14788

lukasz32
29th-October-2020, 10:40
U mnie w obu V8 był za chłodnicą/wiatrakami, widoczny z góry, być może za osłonami plastikowymi.

tiger456
29th-October-2020, 10:41
Bo tego modulu nie ma w tym modelu... Za ciagla prace wentylatorow odpowiedzialne sa 4 mozliwosci:

- Uwalony przekaznik na module IPDM
- Uszkodzony modul IPDM
- Uwalony czujnik temperatury cieczy w glowicy
- Usmazony komputer silnika

nama
29th-October-2020, 10:48
Dzięki bardzo za pomoc! Dam znać co było przyczyną.

lukasz32
29th-October-2020, 11:59
- Uszkodzony modul IPDM

A gdzie on sie znajduje w 4,5?

borzej1
4th-November-2020, 22:12
Panowie ....
a od kiedy w tym modelu jest wiatrak elektryczny. jet sprzęgo wiskozowe.

borzej1
4th-November-2020, 22:23
14811

Gdanio
5th-November-2020, 19:20
stary model ! zajrzyj do siebie pod maskę i zobacz czy masz tak samo co zdięcie wstawiłeś . nie sądze.

borzej1
8th-November-2020, 02:51
dokładnie tak samo jak na zdjęciu.

tiger456
8th-November-2020, 13:12
Silniki VQ35DE i VK45DE na samym początku produkcji (2003-2004 r.) miały montowane chłodzenie w postaci wiskozy, ale na szczęście Nissan szybko ogarnął co narobił. Ogólnie jak ktoś ma sprzęgło wiskotyczne to ma problem, bo jest to część praktycznie nie do dostania w używce, w dodatku podnosi spalanie i zabiera moc, bo obciąża dodatkowo silnik.

Gdanio
8th-November-2020, 19:47
to dziwne że jeszcze nikt tego nie przerobił .

tiger456
8th-November-2020, 22:14
Może być problem z przerobieniem, bo elementem głownym sterującym jest komputer silnika, ale on wysyła info do modułu IPDM który jest dostosowany prawdopodobnie pod wersję z wiskozą i może nie mieć wejść na przekaźniki od wiatraków albo nie będą działać prawidłowo. W FXie I gen. jest na tyle dużo miejsca że najprościej jest zamontować oryginalną obudowę z wiatrakami, pociągnąć kable do wnętrza auta, połączyć z akumulatorem i manualnym przełącznikiem i korzystać manualnie kiedy zajdzie taka potrzeba :D

Gdanio
9th-November-2020, 21:11
Może być problem z przerobieniem, bo elementem głownym sterującym jest komputer silnika, ale on wysyła info do modułu IPDM który jest dostosowany prawdopodobnie pod wersję z wiskozą i może nie mieć wejść na przekaźniki od wiatraków albo nie będą działać prawidłowo. W FXie I gen. jest na tyle dużo miejsca że najprościej jest zamontować oryginalną obudowę z wiatrakami, pociągnąć kable do wnętrza auta, połączyć z akumulatorem i manualnym przełącznikiem i korzystać manualnie kiedy zajdzie taka potrzeba :D

ale one wszystkie miały dodatkowe koło /te z wcześniejszych roczników / do mocowania wentylatora nie zgłębiałem bardzo tematu ale u mnie też było bo widać że ktoś przerabiał.

ArtPol74
10th-November-2020, 17:04
Silniki VQ35DE i VK45DE na samym początku produkcji (2003-2004 r.) miały montowane chłodzenie w postaci wiskozy, ale na szczęście Nissan szybko ogarnął co narobił. Ogólnie jak ktoś ma sprzęgło wiskotyczne to ma problem, bo jest to część praktycznie nie do dostania w używce, w dodatku podnosi spalanie i zabiera moc, bo obciąża dodatkowo silnik.

Moje pytanie i nie to,że się czepiam. Chodzi mi o obciążenie silnika sporej pojemności, o mocy około 300 kucy...ile może stracić? Przy załączaniu się wentylatora elektrycznego też można powiedzieć o obciążaniu silnika poprzez alternator...

borzej1
10th-November-2020, 21:24
wydaje mi się że więcej mocy odbiera wyprzedzanie tir-a niż ten wiatrak. Znam takiego pana z infiniti który przez takie przeróbki zagotował silnik, ja podczas jazdy wole patrzeć na drogę anie na temperaturę wody i zastanawiać się czy już włączyć wiatrak czy jeszcze poczekać. Panowie stary model to i stara technika, czemu nie próbujecie włożyć lamp z QX do FX przecież tu tez nie wiele trzeba. U siebie mam wiskozę i jest OK, a jak się zepsuje w co wątpię to poszukam wiskozy nic nie będę przerabiał.

Gdanio
11th-November-2020, 00:56
wydaje mi się że więcej mocy odbiera wyprzedzanie tir-a niż ten wiatrak. Znam takiego pana z infiniti który przez takie przeróbki zagotował silnik, ja podczas jazdy wole patrzeć na drogę anie na temperaturę wody i zastanawiać się czy już włączyć wiatrak czy jeszcze poczekać. Panowie stary model to i stara technika, czemu nie próbujecie włożyć lamp z QX do FX przecież tu tez nie wiele trzeba. U siebie mam wiskozę i jest OK, a jak się zepsuje w co wątpię to poszukam wiskozy nic nie będę przerabiał.
Bez sarkazmów ! jeżdzij sobie jak chcesz ! u mnie wyprzedzanie tira nie zabiera mocy u ciebie chyba tak ! baw się dobrze. poczytaj trochę bo ludzie od tego odchodzą są gotowe elementy do przeróbki a jak tobie pasuje to ok .

borzej1
11th-November-2020, 14:40
to nie sarkazm, tylko pisze że po co przerabiać coś co nie ma zbyt wielkiego wpływu na moc i jazdę. Wiskoza jest do dostania w stanach bez problemu w cenie 26$ nie trzeba nic przerabiać i ryzykować uszkodzeniem silnika.

Gdanio
11th-November-2020, 17:13
to nie sarkazm, tylko pisze że po co przerabiać coś co nie ma zbyt wielkiego wpływu na moc i jazdę. Wiskoza jest do dostania w stanach bez problemu w cenie 26$ nie trzeba nic przerabiać i ryzykować uszkodzeniem silnika.

spoko twoja decyzja piszemy tylko że dużo aut ma właśnie pozdejmowane to trzecie koło , co do mocy to nie wiem ale na forum w USA twierdzą że jest lepiej i jakiś przyrost mocy jest .

borzej1
11th-November-2020, 23:29
ale na tym trzecim kole jest też pompa wody, to chyba mają ciągnięty sam wiatrak bo koło musi zostać.

nama
13th-November-2020, 10:17
Wracając do problemów... :D
Zostały rozwiązane. Przyczyną chodzących wentylatorów, niedziałających prawidłowo świateł oraz klimatyzacji były ukruszone, złamane luty przewodów schowanym w takim oto nakutaśnikach pod fotelem kierowcy ;) Zlutowane, zaizolowane, wszystko śmiga jak należy.

14857 14858 14859