PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Czujniki cisnienia w oponach FX35 06

Jarek75
14th-November-2020, 11:47
Witam, pojawil sie problem. Auto stalo tydzien. Zrobilem kilkadziesiat km, wracam do garazu i widze ze swieci sie kontrolka cisnienia w oponach. Wylaczylem silnik,wlaczylem, wszedlem w menu i zadnego czujnika. Po chwili jeden, drugi i trzeci,czwartego brak. Nigdy sie z czyms takim nie spotkalem, co dalej? Co sie w nich psuje? Co sie z tym robi? Tylko wymienia?

thefi
14th-November-2020, 12:01
Spokojnie...mam tak samo. Pewnie pada bateria albo jakiś błąd. Mi znikają 2 co jakiś czas. Komp i reset systemu u mnie zawsze pomaga i do kolejnej zimy spokój. Pewnie przyjdzie czas, ze bateria tak padnie, ze reset nie pomoże....ale na razie 3 zimy 3 resety i ok. Aaa możesz zrobić go sam za pomocą spinki albo drucika...wpisz w YouTube masz tutoriale.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Jarek75
14th-November-2020, 16:39
Dzieki za podpowiedz, podjade w poniedzialek do kogos kto ma program do tego auta ( co w tym kraju nie jest takie oczywiste) i zobaczymy. Dziwna sprawa bo jeszcze dzisiaj chwile po odpaleniu pokazywalo wszystkie czujniki a teraz zadnego. Dopiero po chwili wyskakuja 3 a 4 wcale. Powodem moze byc troche juz slaby akumulator ( spadek napiecia) ?

lukasz32
14th-November-2020, 17:10
Powiadają że bateria pada. A weź je w ogóle olej, ja na zimówkach nie mam, w g35 miałem 4 komplety kół, czujniki świeciły 4 lata, bo leżały w garażu, jak przebijesz oponę to poczujesz, ja i tak regularnie sprawdzam ile jest i dobijam na równo w razie czego ;)

Jarek75
14th-November-2020, 20:37
Olac mowisz? Z jednej strony dobra rada ale niestety mam taki feler ze jak mi cos swieci czy puka co nie powinno to dostaje drgawek. Poszukam kogos kto sprobuje ogarnac to komputerem a jak nie to kupie nowe czujniki i mam nadzieje ze bedzie po temacie.

Gdanio
15th-November-2020, 00:10
Witam, pojawil sie problem. Auto stalo tydzien. Zrobilem kilkadziesiat km, wracam do garazu i widze ze swieci sie kontrolka cisnienia w oponach. Wylaczylem silnik,wlaczylem, wszedlem w menu i zadnego czujnika. Po chwili jeden, drugi i trzeci,czwartego brak. Nigdy sie z czyms takim nie spotkalem, co dalej? Co sie w nich psuje? Co sie z tym robi? Tylko wymienia?

u mnie problem zaczyna się jesienią czy zimą jak są niższe temperatury ! bo latem kontrolka czujnika się nie zapala . myślałem żeby koła nabić azotem zamiast powietrza miej koroduje i nie powinno być błędu bo nie będzie wilgoci

lukasz32
15th-November-2020, 01:01
Olac mowisz? Z jednej strony dobra rada ale niestety mam taki feler ze jak mi cos swieci czy puka co nie powinno to dostaje drgawek. Poszukam kogos kto sprobuje ogarnac to komputerem a jak nie to kupie nowe czujniki i mam nadzieje ze bedzie po temacie.

Ja do takiego samochodu podchodzę jako do fajnej zabawki mechanicznej z kultowym silnikiem. MEchanicznie ma być lala, czysty silnik, brak korozji, wypolerowane końcówy wydechu i znaczek, polerka, wosk, czyściutkie wnętrze (skóry, kiera) ale żadne multimedia mnie nie interesują, nie potrzebuję klimy, czujników ciśnienia, sterowania głosowego, ja to mówię że to takie dodatki "dla baby", nie obrażając Kobiet ;) Po 3 latach odkryłem sterowanie głosowe, możliwość ustawienia najbliższej restauracji z gwiazdką miszelin w navigacji, ale nie używam tych funkcji. W M56 np nigdy nie sprawdzałem czy jest radio, tam podstawą był SILNIK ! ;-)

Jarek75
15th-November-2020, 09:40
Ja tez traktuje to auto jako zabawke. Tak naprawde to nie jest mi w ogole potrzebne, wsiadam w nie jak mam ochote. Czujniki nie sa mi do szczescia potrzebne ale skoro juz sa to niech dzialaja. Ogarnie sie temat i bedzie cacy :)

djoneway
18th-November-2020, 13:49
Ja też walczę z tym tematem jakiś dłuższy czas. Zrobiłem reset TPMS za pomocą procedury zwarcia 5x do masy. Kontrolka mruga ale czujniki nie reagują na wzbudzenie. Oddałem teraz auto do gościa z Ateq vt56, już dwa dni próbuje to ogarnąć i bez skutku. Czujniki mu zczytuje do urządzenia ale nie może ich zaprogramować do auta. Jak się wkur... to wyjmę zegary i zaślepię tą kontrolkę a później zakupie system czujników tpms do apki na androidzie i wtedy będę miał podgląd na ekranie Tesla tych czujników. Przy okazji próbował ktoś kiedyś tą kontrolkę TPMS jakoś zaślepić, usunąć (nie mówię o naklejeniu taśmy izolacyjnej na szybkę zegarów) [emoji41][emoji6]

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Jarek75
18th-November-2020, 18:34
Ja juz wstepnie czujniki mam zamowione, podobnie jak umowiony warsztat ktory mi to ogarnie ( jakies 350 za montaz i zaprogramowanie, nie mam pojecia czy to duzo ale mysle ze ok). Nie mam kombinowac i sie wkur....iac, wymienic i mam nadzieje ze bedzie spokoj.

djoneway
18th-November-2020, 20:17
Ok w końcu temat ogarnięty. U mnie problem polegał na tym że po zbyt częstym resetowaniu układu TPMS metodą na zworkę do masy zablokował się moduł tpms i za nic nie dało się zaprogramować czujników. Trzeba było zresetować cały układ testerem Solus, który się odblokował i dopiero Ateqiem vt56 można było wcześniej zczytane czujniki zaprogramować przez obd do sterownika. I w końcu przestała mnie razić pomarańczowa kontrolka po oczach. Uff jaka ulga:humble:. Natomiast w moim przypadku rozwiązanie jest połowiczne ponieważ ekran Tesla screen pokazuje mi jakieś głupoty w wartościach czujników. Czyli jedyne co zyskałem to brak świecącej kontrolki, układ tpms działa i monitoruje ciśnienie ale implementacja tego w postaci wartości w zamiennym ekranie Android jest błędna. Póki co jeżdżę ciesząc się czystą deską rozdzielczą :D

thefi
25th-November-2020, 13:01
U mnie poszło nie z poziomu INFINITI a 350z to tak jakby ktoś chciał nie programem ori do INFINITI...zresztą nawalczone z błędem czujnika położenia skrętu...też jako 350z bo jako INFINITI fx35 nie widział program jednego systemu...