PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Adaptacja skrzyni

Jamax
23rd-November-2020, 17:47
Cześć wszystkim 😀 nam pytanie w fx35 można samodzielnie zrobić adaptację skrzyni?? Z góry dziękuję. Pozdrawiam

Mateusz ex37
23rd-November-2020, 20:52
Bez specjalistycznego oprogramowania może być ciężko.

Jamax
23rd-November-2020, 21:16
Dzięki za odpowiedź. Przy okazji zapytam... dużo jeżdżę po mieście i zauważyłem, że skrzynia czasem, może nie szarpnie, tylko czuć dokładnie zmianę biegów...olej wymieniony jakieś 4 miesiące temu.

Mateusz ex37
23rd-November-2020, 22:37
Olej wymieniałeś statycznie czy dynamicznie? Jeżeli statycznie to 1raz czy więcej razy? Jeżeli są jakieś niepożądane objawy sugerował bym skontrolowanie poziomu oleju. Automat tak samo nie lubi nadmiaru jak i niedoboru oleju. ( choć moje psychosomatyczne odczucia są takie, że jak oleju ponad stan to skrzynia zmienia biegi ładniej) Niestety rozsądek po przejechaniu kontrolnym nakazuje by oleju było tyle co ma być.

Jamax
24th-November-2020, 21:23
Wymiana dynamiczna...

sirtrojan
24th-November-2020, 23:40
Pany Auto ma już 17 lat za chwile 18. Ma prawo jęknąć albo coś przeciągnąć :) Nawet jak olej w skrzyni jest nowy i w odpowiedniej ilosci nie pomoże to na stopiowe zużycie się np tarczek.

Gdanio
25th-November-2020, 18:59
Wymiana dynamiczna...

Bo w starych autach nie wymienia się oleju dynamicznie bo można bardziej popsuć niż poprawić .

Mateusz ex37
25th-November-2020, 21:14
Racja. Można popsuć. Moja też nie działa idealnie. Olej wymieniałem statycznie 3 razy. I tak czasem delikatnie szarpnie.

tiger456
25th-November-2020, 23:58
Bo w starych autach nie wymienia się oleju dynamicznie bo można bardziej popsuć niż poprawić .

Poproszę o konkrety kiedy w skrzyniach RE5R05A i RE7R01A wystapily awarie ze wzgledu na dynamiczna wymiane oleju, nie interesuja mnie inne marki samochodow, jesteśmy na forum Infiniti wiec nie generalizujmy. Bo o slizganiu tych skrzyn ze wzgledu na statyczna wymiane oleju slyszalem ale takiej teorii jak twoja jeszcze nie.

tiger456
26th-November-2020, 00:14
Odpowiadajac na pytanie, mozesz przeprowadzic adaptacje samemu, odlacz kleme od aku na noc, rano ja zapnij i zrob trase minimum 30 minut, najlepiej po miescie zeby miala co robic i potem poza miasto. Pozmieniaj tez biegi w trybie recznym. Musisz tez byc swiadomy ze jezeli w pamieci skrzyni zostal zapisany blad, to moze on miec negatywne skutki na jej prace i nie wykasujesz go zwyklym oprogramowaniem, pomoze tylko Consult. Klania sie serwis Nissana, bo serwis Infiniti za to samo wezmie wiecej.

Gdanio
26th-November-2020, 06:46
Poproszę o konkrety kiedy w skrzyniach RE5R05A i RE7R01A wystapily awarie ze wzgledu na dynamiczna wymiane oleju, nie interesuja mnie inne marki samochodow, jesteśmy na forum Infiniti wiec nie generalizujmy. Bo o slizganiu tych skrzyn ze wzgledu na statyczna wymiane oleju slyszalem ale takiej teorii jak twoja jeszcze nie.Napisałem konkretnie !

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

Jamax
29th-November-2020, 19:33
Dzięki Panowie za odpowiedzi �� pozdrawiam serdecznie