PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Mokro po stronie pasażera

kptys
30th-November-2020, 15:57
Witam, przejrzałam wszystkie wątki, ale te przecieki, o których piszecie nie dotyczą mojego auta. Odplywy szyberdachu sprawdzone, drożne nie uciekną, wężyki spryskiwaczy szczelne, wiązki uszczelnienia, a woda podczas deszczu po stronie pasażera aż chlupie. Nie mam pomysłu gdzie szukać. Pozdrawiam

levis
30th-November-2020, 16:32
hej.

Troszkę brutalny sposób, ale proponuję posypać talkiem okolice styku z drzwiami. Pomoże Ci to określić, którędy leci woda, o ile leci właśnie z tamtych rejonów, a nie "od spodu" czy z innego miejsca.

Mateusz ex37
30th-November-2020, 16:56
Weź wiadro wody i polewaj dając wodzie czas na spłynięcie. Zaczął bym od szyby przedniej. Może gdzieś stary klej puścił. ( miałem tak w 2005 roku w Vitarze)
polewaj podszybie. A może masz gdzieś dziurę w nadkolu podłodze. Gdyby nie deszcz to bym zasugerował zatkany wężyk spustowy od klimatyzacji. Co swoją drogą też warto profilaktycznie sprawdzić.

kptys
30th-November-2020, 17:17
Dzięki za rady. Rozebraliśmy jeszcze raz wszystko do blachy i w środku i w komorze silnika. Okazało się że samo polewanie nic nie dało. Ale znależliśmy przyczynę. Woda wracała "pod górkę" gniazdem prowadzącym wężyki dopływów z szyberdachu. Okazało się że jak daliśmy w turnieju to woda ładnie spłynęła, a jak pisaliśmy od przodu grodzki, czyli od strony wypływu, to dwie wróżki płynęły do wnętrza. Dzisiaj suszenie jutro próba i zobaczymy

kptys
30th-November-2020, 17:17
Nie wiem jak wrzucić zdjęcie, bo pokazałam przeciek. Pozdrawiam

kptys
30th-November-2020, 17:21
Zrobiłam literówkę, miało być że jak daliśmy wodę w rynienki szyberdachu to było ok, a jak polaliśmy wodę od przodu grodzki, to pokazały się pod gniazdem dwie strużki wody.

_Yoda_
22nd-February-2024, 20:05
Witam, wczoraj zauważyłem,że po stronie pasazera mam mokro(dziś non stop pada deszcz i wody przybywa), otworzyłem maskę i dostałem się miejsca w którym ma wylatywać woda,potem otworzyłem szyber całkowicie z zamiarem przeczyszczenia kanału, problem w tym że ja tam nie widzę nigdzie otworu jakiegoś do którego mógłbym wsunąć narzędzie do przepchania kanału. Macie pojęcie, a najlepiej jakby ktoś miał fotkę gdzie wsunąć pręcik/linkę?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

_Yoda_
4th-March-2024, 13:25
Witam, wczoraj zauważyłem,że po stronie pasazera mam mokro(dziś non stop pada deszcz i wody przybywa), otworzyłem maskę i dostałem się miejsca w którym ma wylatywać woda,potem otworzyłem szyber całkowicie z zamiarem przeczyszczenia kanału, problem w tym że ja tam nie widzę nigdzie otworu jakiegoś do którego mógłbym wsunąć narzędzie do przepchania kanału. Macie pojęcie, a najlepiej jakby ktoś miał fotkę gdzie wsunąć pręcik/linkę?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu TapatalkaOkej poradziłem sobie z odpływami z szyberdachu,były drożne(może nie na 100%,ale już są), uznałem w związku z tym,że zapchaną mam tą rurkę z której wylatuje skroplona woda z klimy. No więc klima off i zobaczymy. Po kilku dniach(bez deszczu), zaczęło kropić i niestety znowu pojawiła się woda na dywaniku. No więc skoro to nie zapchane kanały od szyberdachu i nie zapchana rurka od klimy, to pozostaje tylko szyba tak?

Mateusz ex37
4th-March-2024, 14:44
Możliwe że szyba się "odkleja". polej po szybie ale tak by nie lać ani na szyberdach ani na drzwi. I sam zobaczysz. No bo w korek podłodze to bym raczej nie ostawiał. Musiał by całkiem wypaść.

_Yoda_
4th-March-2024, 14:49
Możliwe że szyba się "odkleja". polej po szybie ale tak by nie lać ani na szyberdach ani na drzwi. I sam zobaczysz. No bo w korek podłodze to bym raczej nie ostawiał. Musiał by całkiem wypaść.Korek w podłodze? Możesz coś więcej?

Mateusz ex37
4th-March-2024, 17:49
Większość aut w podłodze ma korki gumowe. są to korki techniczne. Najczęściej gumowe. Może któryś wypadł.
Jak byś podniósł wykładzinę to byś je zobaczył. Z zewnątrz często są pokryte materiałem zabezpieczającym podwozie.
To taka już skrajność w przypadku gdy klima jest drożna, kanały szyberdachu również, a i szyba gdy nie przecieka.
https://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=17393&stc=1

_Yoda_
28th-March-2024, 12:14
Wiecie co,dostaje już do głowy z tym przeciekiem. Dziś odstawiłem auto do warsztatu, sprawdzali dymiarką od środka czy gdzieś będzie widoczna nieszczelność, niestety nic nie wyszło. Polewali szybę wodą z baniaka też nic, a jak tylko spadnie deszcz to podłoga mokra. Szwagier mówi,że być może woda z podszybia się dostaje do środka bo ma zapchane odpływy, ale jak ściągałem te plastiki pod maską,żeby sprawdzić drożność kanału od szyberdachu, to ja tam nie widzę żadnych jakichś odpływów. Co myślicie? Są jakieś odpływy pod podszybiem?

Mateusz ex37
28th-March-2024, 16:52
Nie pozostaje Ci nic innego jak wyjąć fotel pozdejmować wszelkie plastiki odwinąć dywan na ile się da. Nawet pod niego coś wsadzić żeby zawisł w powietrzu i lać wodę i patrzeć z której strony napływa.

_Yoda_
28th-March-2024, 16:54
Jeśli tak zrobię,to potem musiałbym auto oddać do ASO zeby ktoś to złożył,bo ja nie ogarnę. Coraz bardziej skłaniam się do wycięcia i ponownego wklejenia szyby

Mateusz ex37
28th-March-2024, 17:15
Mistrzu Yoda. To raptem 4 śruby i zaślepki fotela, maksymalnie 4-5 plastików które są na zatrzaskach. Poza wtyczkami fotela nie ma nic elektrycznego. Jedynie należy pamiętać żeby nie włączać zapłonu kiedy fotel jest wypięty bo może złapać błąd airbaga. Ale to też nie problem bo można wyklikać.

_Yoda_
29th-March-2024, 18:58
Dziś pojechałem na myjnię bezdotykową i zacząłem szaleć z pistoletem. Jestem na 95% pewny,że to jednak szyba puściła w górnym rogu. Dopiero pod ciśnieniem pokazała się woda na słupku.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240329/ea4cd03924f31f9b637f4c7bf93f2778.jpg

_Yoda_
5th-April-2024, 21:08
No więc problem solved. Okazało się,że rzeczywiście źle była wklejona szyba przez firmę w Szwajcarii(oryginalna została uszkodzona przez kamień). Zobaczcie jak został położony klej,masakra.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240405/bcc6e7922672dd19f8401268c96eff95.jpg

Mateusz ex37
5th-April-2024, 23:08
Toż w Listopadzie Ci pisałem, że szyba :D

_Yoda_
5th-April-2024, 23:09
Toż w Listopadzie Ci pisałem, że szyba :DTaaa w listopadzie [emoji4]

_Yoda_
8th-April-2024, 12:01
Kuźwa, rozkręcając całe to ustrojstwo za schowkiem nie zrobiłem fotki, a że to już ponad miesiąc to teraz nie pamiętam jak to złożyć do kupy [emoji16]. Wspomoże ktoś jakąś fotką jak te moduły poprzykręcać?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240408/79c35fa00b1bf7ec34b4c5a1d589da83.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20240408/4aa4746f6b06e89cde9dbdad1a4a5aae.jpg

Dobra, ogarnąłem temat :)

_Yoda_
9th-June-2024, 12:07
Siemka,
skumajcie,że dalej leci mi woda do środka,masakra jakaś. Mam takie pytanko, czy może mieć na to wpływ fakt,że nie mam tej dużej plastikowej osłony na przednim pasie? Tej do której jest podłączony przewód powietrza do turbiny. Pytam,bo jak podniosę maskę i zdejmę ten plastikowy trójkąt/osłonę to widzę dość duży otwór, a w nim filtr kabinowy. Być może brakuje mi jeszcze czegoś?

Mateusz ex37
10th-June-2024, 18:33
To że widzisz tam filtr to normalne. u mnie w EX37 jak się otworzy klapkę od akumulatora to też widać filtr. Swoją drogą to ciekawe. Wyziewy z Aku lecą prosto do szoferki :-(

Ostrich
10th-January-2025, 09:02
Mam ten sam problem. U mnie woda przedostaje sie do wnetrza przez wadliwe uszczelnienie wiazki przewodow biegnacej z komory silnika pod podszybiem do wnetrza z prawej strony (strona pasazera). Przy okazji szukania udalo mi sie tez udroznic pozapychane odplywy szyberdachu - sa 4. po jednym w kazdym narozniku szyberdachu (temat na osobny post).

_Yoda_
10th-January-2025, 10:23
Mam ten sam problem. U mnie woda przedostaje sie do wnetrza przez wadliwe uszczelnienie wiazki przewodow biegnacej z komory silnika pod podszybiem do wnetrza z prawej strony (strona pasazera). Przy okazji szukania udalo mi sie tez udroznic pozapychane odplywy szyberdachu - sa 4. po jednym w kazdym narozniku szyberdachu (temat na osobny post).Udało Ci się tą wiązkę uszczelnić jakoś?

Ostrich
10th-January-2025, 12:19
Pracuje nad tym. Chce to zrobic tak zeby problem juz nigdy nie powrocil. Moze uda mi sie jakies fotki pozniej wstawic.

_Yoda_
10th-January-2025, 12:20
Pracuje nad tym. Chce to zrobic tak zeby problem juz nigdy nie powrocil. Moze uda mi sie jakies fotki pozniej wstawic.Byłoby super :)

_Yoda_
11th-September-2025, 11:38
Pracuje nad tym. Chce to zrobic tak zeby problem juz nigdy nie powrocil. Moze uda mi sie jakies fotki pozniej wstawic.Udało się w końcu? Ja uszczelnilem tą gumę, ale niestety i tak woda leci do środka. Teraz podejrzenie pada na filtr kabinowy,który widać też od strony komory silnika i on nie jest niczym zakryty. Jeśli woda leci na dół to prosto na filtr. Mógłby ktoś zrobić fotkę spod maski jak to dokładnie wygląda?