Zobacz pe?n? wersj? : Do oceny Fx 35
Tyomek
13th-December-2020, 09:46
Cześć zastanawiam się nad tymi autami. Proszę o pomoc, który polecacie? ;)
https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-fx-infiniti-fx35-lpg-nowa-butla-dwa-komplety-kol-faktura-vat-23-ID6Dr1dj.html
https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-fx-infiniti-fx35-ID6DdKiq.html
https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-fx-infiniti-fx35-lpg-automat-280km-4x4-zadbany-ID6Dq1fA.html
https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-fx-infiniti-fx-ID6DoIjk.html
Mateusz ex37
13th-December-2020, 11:07
Jeżeli mam być szczery to żaden. Dlaczego?
1. Nie wierzę w przebieg poniżej 200-300tys. przy tym wieku.
2. Te silniki nie są pionierami wytrzymałości na LPG ( w zasadzie głowice) Na benzynie to i 500tys pewnie bez większego problemu przelata jeśli było zadbane.
3. Jeżeli Auto z USA to tylko takie w którym mam 100% pewność co było.
Moja sugestia.
Jeżeli musi to być FX35 z USA to znajdź bez LPG.
Tyomek
13th-December-2020, 13:02
Dziękuję za odpowiedź. Jest sporo w lpg więc wydawało mi się że te silniki są dobre do alternatywnego paliwa. Może wpadł Ci w oko jakiś samochód i mógłbyś polecić?
lukasz32
13th-December-2020, 16:20
Dziękuję za odpowiedź. Jest sporo w lpg więc wydawało mi się że te silniki są dobre do alternatywnego paliwa. Może wpadł Ci w oko jakiś samochód i mógłbyś polecić?
Moja rada - dozbierać do 50k i brać 2-gen. To zupełnie inne, lepsze auto, lepsza skrzynia, silnik, wnętrze.
Jarek75
13th-December-2020, 18:06
Mateusz, dlaczego nie wierzysz w mniejsze przebiegi? Moj jest 06 i ma lekko ponad 72000. Jak widac bywaja takie auta.
Tyomek
13th-December-2020, 18:39
Moja rada - dozbierać do 50k i brać 2-gen. To zupełnie inne, lepsze auto, lepsza skrzynia, silnik, wnętrze.
Silnik 3.5 czy 3.7? Nie wiem czy najtańsze 2 gen. Są tego warte?
Mateusz ex37
13th-December-2020, 20:14
Mateusz, dlaczego nie wierzysz w mniejsze przebiegi? Moj jest 06 i ma lekko ponad 72000. Jak widac bywaja takie auta.
Takie auto to margines. 1na10000. Owszem bywają. Ale ustrzelić auto z USA z tak małym przebiegiem i w dodatku by nie miało większej przygody to trzeba być Farciarzem roku.
Mój EX jak kupiłem też miał 91000. Wszelkie portale potwierdziły, że tyle ma. Ale w rzeczywistości ma przynajmniej 50 000 więcej.
Wiem, że w USA jest trochę inna mentalność. Może i kupuje się fajne auto które będzie stało w garażu.
lukasz32
13th-December-2020, 20:19
Silnik 3.5 czy 3.7? Nie wiem czy najtańsze 2 gen. Są tego warte?
3,5 super silnik, 3,7 nowszy silnik, jakość myślę ta sama, różnic w mocy nie dostrzeżesz. Zdaje się że po wydechu+dolocie+strojeniu dopiero różnica będzie na poziomie 310 vs 350hp. 3,7 wyższa odcinka, podobny moment. 3,5 to (chyba) tylko tył napęd, powiadają że to źle, ale na pewno mniejsza waga = mniejsze spalanie. 3,7 podobno dobry do gazu, 3,5 raczej mniej się nadaje. 3,5 będzie tańszy. Na spokojnie się porozglądaj, z pewnością będzie trochę ulepów, ale okres jest taki, ze uda się znaleźć, jeśli ktoś nie lubi niemieckich aut, to fx-2 jest bezkonkurencyjny. Bardzo go lubię. Lexus suv byłby też dobry, ale jest brzydki i nie jedzie.
pgkoci
13th-December-2020, 20:33
Ocenić auto i nie sugerować sę przebiegiem. Co do niskich przebiegów to nie przesadzajmy, zdażają się. Mój FX II gen. z 2009 ma przejechane 44 tys. mil (70 tys. km). Żona po prostu mało jeździ:-)
slepy62
13th-December-2020, 22:04
3,5 to (chyba) tylko tył napęd, powiadają że to źle, ale na pewno mniejsza waga = mniejsze spalanie. 3,7 podobno dobry do gazu, 3,5 raczej mniej się nadaje. 3,5 będzie tańszy.
3.5 tak samo jak 3.7 są RWD i AWD
Mateusz ex37
13th-December-2020, 22:47
To jeszcze raz o LPG. Żeby nie być gołosłownym mam w domu 2 infiniti.
1. 3,7 VQ37VHR
2. 3,5 VQ35DE
3,7 zdecydowanie lepiej znosi LPG. W 3,5 trzeba zdecydowanie bardziej kontrolować zawory. Jak dasz dotrysk na poziomie 16-18% to okres między przeglądowy się wydłuża.
lukasz32
14th-December-2020, 03:18
3.5 tak samo jak 3.7 są RWD i AWD
W ogłoszeniach 3,5 często widuję rwd, zwykle są z usa i są tańsze.
Pawelgk
14th-December-2020, 11:22
Ja bym wybrał czarnego. Co prawda najdroższy ale jakoś wygląda na najmniej budzącego podejrzenia. Poza tym po wydechu widać że nie pali oleju a to oznacza że gaz nie wypalił jeszcze uszczelniaczy zaworowych.
Wiadomo że najlepiej kupić auto bez LPG i również wiadomo, że najlepiej kupić auto prosto z salonu. Ale każdy ma inny budżet i trzeba pójść na kompromisy. Ja mam FX z 04 roku w LPG i już zrobiłem nim już ponad 50 tys km. Szybko licząc zaoszczędziłem około 15.000 zł. Starczy na kapitalny remont u Coobcia :) więc na regeneracje głowic tym bardziej. Poza tym auta zasilane PB też się psują a jazda na paliwie zje oszczędności na potencjalny remont.
Co do LPG to robię regularne przeglądy co 10.000 km, (filtry, sprawdzenie parametrów) - koszt ~100 zł. Gaz podnosi temperaturę spalania której żaden silnik nie lubi. A kiedy jest temperatura najwyższa? Przy wysokich obrotach. Dlatego od 4000 rpm mam dotrysk paliwa 20 % a od 5000 rpm 100% paliwo. (Paliwo zmniejsza temp. spalania). Jeżdżę na oleju 5x50 który lepiej znosi wyższe temperatury oraz dbam o dobrej jakości świece zapłonowe. Mój znajomy jeździ FX-em na gazie 7 lat bezawaryjnie (kupił go już z zamontowanym gazem). Dba o auto a w luzy zaworowe nigdy nie patrzy bo silnik trzyma kompresję a zawory delikatnie klepią (czyli się domykają ).
lukasz32
14th-December-2020, 14:17
Poza tym po wydechu widać że nie pali oleju
Tu bym nie był taki pewien, w jednej sztuce miałem czyste rury a brał około 300-400ml/1000, drugi wiecznie okopcony a tam prawie nic nie ubywało, trzeci czysty i nic prawie nie ubywa. Poza tym do zdjęć i oględzin można umyć.
Do oszczędności gazu to tez nie jest tak do końca jak policzyłeś przy obecnych cenach paliw, masz lpg po 2-2.2 a bene po 4.1-4.5, przy lpg też z litr PB spala, musisz robić regulacje, za które się płaci, na które trzeba jechać (paliwo i czas), do tego świece, przegląd. Smród, siedzącą dupę gorsze osiągi (nabita instalacja to z 50-65kg) i mały kufer pomijam, bo to wymiaru finansowego nie ma. Ponadto często instalcję lpg trzeba kupić, a czasami auto jest "na firmie" i wówczas ceny paliw są niższe. Ja miałem LPG na g35 firmowym, zrobiłem z 50tys km w 5 lat, sam montowałem, oszczędziłem kwotę nieco ponad 5000zł, (palił 15lpg + 1lPB, na PB paliłby około 12,5) i dziś z perspektywy czasu bym tego gazu nie montował.
robertoyoo
14th-December-2020, 17:57
Z tego co mówią chłopaki, i ja potwierdzam - że nie ma reguł. Tu nie jaki Bajzel pisał że trzeba pojechać z fachowcem, oglądać dwa dni, pukać, stukać, mierzyć miernikiem. Pojechał i co. Za chwilę posty; a to nie działa, a jak to naprawić, a to : "pomocy!" itd. Wszystko zależy od szczęścia. Kieruj się sercem, ale nie do przesady. Przyjrzyj się bardziej właścicielowi, a nie furze.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Mateusz ex37
14th-December-2020, 19:32
Potwierdzam. Jak kupowałem mojego EXa to kupiłem bo kolor mi się podobał. :-D