Zobacz pe?n? wersj? : Nierówna praca silnika, drżenie samochodu.
sreberko
18th-December-2020, 12:59
Witam. Nie wiem czy to problem czy moja fanaberia ale ostatnio zauważyłem minimalne nie trzymanie równych obrotów na biegu jałowym i delikatne drżenie budy, odczuwalne w środku auta. Dodam że od roku założona instalacja LPG, ostatnio byłem na przeglądzie tej instalacji i wymianie filtrów gazu i według gazownika jest wszystko ok. Na gazie przejechane 20 tys km. Objawy takie same na gazie i benzynie, czasami się nasilają na krótko czasami jest wszystko w porządku. Auto nie ma problemu z przyspieszaniem nie szarpie wkręca się na obroty płynnie i bez problemu. Bardzo rzadko zdarzy się przy odpalaniu, gdy silnik trzyma jeszcze temperaturę (całkiem nie ostygł) że kręci dłużej
.Wymieniłemm filtry powietrza i jest trochę lepiej. Zamieszczam film z nagraniem obrotomierza. Co myślicie. Może trzeba przeczyścić przepustnicę, może odpiąć akumulator na jakiś czas aby się zresetował komp. Jadę jeszcze podpiąć go pod komputer czy są jakieś błędy. Może świece trzeba wymienić.
https://youtu.be/6TwXnDcD2BE
Mateusz ex37
18th-December-2020, 15:43
Świece to trzeba było wymienić przy montażu LPG. Gazownik to powinien wiedzieć. Jeżeli były wymieniane przy montażu instalacji to 20 000 to nie jest przebieg po którym by się coś miało dziać ze świecami. No chyba, ze jest fatalnie naregulowany i zarzuca. Ale nie sądzę. Ja bym szukał przyczyny może w przepustnicy a może w samych przepływkach.
sreberko
18th-December-2020, 17:09
Masz rację odnośnie świec, dziwi mnie że tych świec nie wymienił, sam sobie się dziwię że tego nie przypilnowałem. Tak że najpierw świece wymienię i zobaczę czy coś pomoże. Gazownik stwierdził żeby szukać świec OEM albo dedykowanych najlepiej NGK, żadnych do gazu a na pytanie czemu nie zmienił na nowe powiedział że nic nie mówiłem o wymianie świec.
Mateusz ex37
18th-December-2020, 17:27
Żeby nie było, że uważam się za alfę i omegę. Nie uważam się. Nie jestem zawodowym mechaniorem. Ale jeżeli gazownik sam nie doszedł do wniosku, że wypadało by wymienić świece przy tej operacji to ja bym takiemu "fachowcowi" podziękował. Nawet jak auto lata na Petrolu to raz na 100tys. świece warto wymienić. ( owszem zaraz powiedzą, że nie chciał naciągać klienta.) To z czym się jednak muszę zgodzić to fakt, że też bym nie zakładał żadnych świec niby to dedykowanych do podtlenku LPG. Kupo o takiej charakterystyce jak fabrycznie. Ja u siebie zakładałem chyba Denso. Ale głowy nie dam.
sreberko
18th-December-2020, 20:31
Kto mi podpowie jakie świece OEM są w FX35 z 2012 roku 3,5 benzyna wersja USA. Nie jestem pewien ale jest to chyba silnik VQ35HR.
slepy62
18th-December-2020, 21:34
Kto mi podpowie jakie świece OEM są w FX35 z 2012 roku 3,5 benzyna wersja USA. Nie jestem pewien ale jest to chyba silnik VQ35HR.
Denso 3442 / FXE22HR11
https://www.ifans.pl/showthread.php?8372-%A6wiece-zap%B3onowe-do-INFINITI&highlight=%B6wiece
Maxx
19th-December-2020, 16:39
drżenie i falowanie obrotów wystepuje tez przy :
braku adaptacji przepustnicy
zanieczyszczeniu / uszkodzeniu zaworu EGR
zapchanym katalizatorze - bardzo mało prawdopodobne u Ciebie , bo byłby odczuwalny spadek mocy
a jakieś błedy sa w systemie ?
sreberko
19th-December-2020, 18:55
Na desce nie wyświetla żadnego błędu, żadna kontrolka się nie świeci. Też myślałem o czyszczeniu przepustnicy. Zajrzę do niej przy wymianie świec jak wygląda. Mam nadzieję że wymiana świec pomoże bo nie wiem kiedy i czy w ogóle były wymieniane. Świece już zamówione u kolegi Irka. Z podpieciem pod komputer muszę pojeździć po mechanikach bo ten u którego serwisuje auto nie ma programu do INFINITI, tylko do Nissana.
Maxx
19th-December-2020, 19:02
wystarczy prosty interfejs z allegro + komórka i dedykowana aplikacja
https://allegro.pl/oferta/interfejs-diagnostyczny-nissan-370z-gt-r-juke-6848718644
kupiłem do nissana a :infi: tez obsługuje
apka zapisuje też dane do późniejszej analizy
https://apps.apple.com/pl/app/car-scanner-elm-obd2/id1259933623?l=pl
sreberko
20th-December-2020, 13:11
Mam podobny interfejs
https://allegro.pl/oferta/interfejs-obd2-elm327-wifi-pl-ios-android-sdprog-5649043414? Aplikacja sdprog, ale niby się łączy ale nie ma żadnych danych. Dzisiaj zastosowałem inną aplikację i podobnie. Łączy się ale nie pokazuje na bieżąco danych, na chwilę pokaże temp. cieczy i obroty silnika i koniec. Aplikacja Car Scaner. Wszystko przez wi-fi. Takie pytanie czy podczas połączenia przez wi-fi interfejsem musi być zasięg w telefonie (aktywne dane mobilne)
levis
20th-December-2020, 14:29
Jakie wtryskiwacze LPG są zamontowane ?
Odlacz akulator na kilka godzin i pojeździj trochę na samej benzynie. Wtedy wykluczysz problem z instalacją gazową...
Michal M37
20th-December-2020, 17:15
Bardzo ciekawe
Mateusz ex37
20th-December-2020, 19:48
U mnie też jakiś czas drżał ale w końcu mu przeszło samo bo też nie mogłem znaleźć. Głównie na zimnym. Ale u mnie obroty nie falowały. Myślałem nawet czy to nie od skrzyni.
Maxx
21st-December-2020, 01:32
Mam podobny interfejs
https://allegro.pl/oferta/interfejs-obd2-elm327-wifi-pl-ios-android-sdprog-5649043414? Aplikacja sdprog, ale niby się łączy ale nie ma żadnych danych. Dzisiaj zastosowałem inną aplikację i podobnie. Łączy się ale nie pokazuje na bieżąco danych, na chwilę pokaże temp. cieczy i obroty silnika i koniec. Aplikacja Car Scaner. Wszystko przez wi-fi. Takie pytanie czy podczas połączenia przez wi-fi interfejsem musi być zasięg w telefonie (aktywne dane mobilne)
ten interfejs+program który mam pokazuje wszystko live i zapisuje do pliku , wykresów moze byc kilka lub moze byc jeden aby porównać czy przepływki A i B pokazują to samo ( to samo dotyczy sond lambda itd )
jedynie czego mi brakuje to temp oleju w skrzyni biegów i ciśnienia oleju
Podczas pracy z moim interfejsem korzystam z ipada który nie ma opcji danych komórkowych i wszytko działa .
natomiast jeśli klikniesz na jakiś kod błędu to program będzie próbował z internetu ściągnąć jego opis
wlaziu
21st-December-2020, 03:17
Obstawiam brudny "dolot". Filtry, przepustnice, lub MAF sensory. Odepnij jeden, potem drugi i zobacz czy jest jakaś zmiana w pracy silnika na lepsze.
Mateusz ex37
21st-December-2020, 11:02
Jak odepnie się przepływkę to lepiej raczej nie będzie. Może nie być jedynie zmian jeżeli jest zepsuta. Tak mi się wydaje.
sreberko
30th-December-2020, 16:11
Jestem po wymianie świec, niestety nie pomogło. Dolot czysty, zero nagaru. Udało mi się podłączyć mój skaner diagnostyczny i wywaliło błąd P0303 (wypadanie zapłonu na trzecim cylindrze. Zamierzam zamienić cewki, może jest cewka walnięta. Powiedzcie mi czy trzeci cylinder (cewka) jest to drugi cylinder po lewej stojąc przodem do samochodu (strona pasażera)?
sreberko
30th-December-2020, 19:43
Jakie polecacie cewki zapłonowe do VQ35HR. Na allegro przekrój cenowy od 60 zł, po 150 na 400 kończąc. Czy szukać NGK, Delphi czy coś tańszego polecacie.
Mateusz ex37
30th-December-2020, 19:59
Jeżeli chodzi o cewki to najbardziej ufam chyba marce Denso. Skasuj błąd i spróbuj przejechać ze 100 KM na benzynie.
Maxx
31st-December-2020, 12:33
Powiedzcie mi czy trzeci cylinder (cewka) jest to drugi cylinder po lewej stojąc przodem do samochodu (strona pasażera)?
https://www.nicoclub.com/service-manual?fsm_download=FX/2010/EM.pdf
strona 9 ( dla rocznika 2012 nie ma pliku EM w katalogu )
fifi6969
3rd-January-2021, 21:59
Witam, miałem podobne objawy drżenia na kierownicy i odczuwalne na całej karoserii właśnie na D i P jak był N było spokój z drżeniem i jedyne co zrobiłem to wymieniłem olej w skrzyni. Jak się okazało po zlaniu oleju to było go po prostu mało. Proponuję sprawdzić poziom w automacie. Mi pomogło F35 2007.
Mateusz ex37
3rd-January-2021, 23:04
U mnie drży pomimo poprawnego poziomu oleju ( W miejsce korka wkręciłem termometr po czym przy temperaturze 40 stopni poprzez korek przelewowy na zapalonym silniki i na pozycji N lałem olej aż zacznie się przelewać. )
sreberko
3rd-January-2021, 23:08
Myślę, że raczej to nie poziom oleju w skrzyni. Wywaliło błąd z wypadaniem zapłonu. Jutro umawiam się z mechanikiem na podmianę cewki i się okaże. Chociaż poziom oleju w skrzyni sprawdzę. Nie zwróciłem uwagi jak auto zachowuje się na pozycji N. Sprawdzę.
fifi6969
5th-January-2021, 17:56
Wiadomo i logiczne, że poziom oleju nie ma nic do błędu wypadania zapłonu :) Ale u mnie tak mnie to drżenie irytowało, że zacząłem szukać informacji gdzie się da nawet sprawdzałem poduszki pod silnikiem, które są dość dziwne bo wypełnione olejem i jak olej wypłynie to też będą drgania przenosiły się na karoserię i kierownice. Z olejem w skrzyni automatycznej samo wyszło jak go zmieniłem i jakie było moje zaskoczenie gdy wszystkie drgania ustały.
Michal M37
6th-January-2021, 11:43
Gdzieś przelotnie widziałem taki wątek na forum, mowa była o wizycie w serwisie Boscha w tym celu, może dziś się doszukam.
lukasz32
6th-January-2021, 12:23
U mnie po zatankowaniu 98 drżenie nieco się zmniejszyło, przy utrzymaniu tych samych obrotów, choć wydaje mi się że silnik pracuje mnie równo niż na 95.
Diagnoza chłopaków od Coobcia jest taka, że są to poduszki pod silnikiem, wymiana oleju w skrzyni niczego nie zmieniła.
Gdyby dało się podnieść na stałe wolne obroty z 650 na 670-80, u mnie problem byłby rozwiązany.
Gdzieś przelotnie widziałem taki wątek na forum, mowa była o wizycie w serwisie Boscha w tym celu, może dziś się doszukam.
Gdybyś miał LPG to obroty można ustawić bez problemu na gazie. W piątek będę pewnie jeździł z nudów po mieście około południa, jak coś to mogę rzucić okiem.
Michal M37
7th-January-2021, 21:02
Gdybyś miał LPG to obroty można ustawić bez problemu na gazie. W piątek będę pewnie jeździł z nudów po mieście około południa, jak coś to mogę rzucić okiem.
Dzięki
sreberko
24th-January-2021, 13:26
No i niestety po podmianie cewki z trzeciego cylindra na piąty dalej wywala błąd P0303. Dziwne tylko że nie pokazało tego błędu od razu tylko po dwóch dniach. Delikatne drżenie dalej występuje. Jak myślicie czy może to być wtrysk czy jakieś inne pomysły.
lukasz32
24th-January-2021, 15:07
No i niestety po podmianie cewki z trzeciego cylindra na piąty dalej wywala błąd P0303. Dziwne tylko że nie pokazało tego błędu od razu tylko po dwóch dniach. Delikatne drżenie dalej występuje. Jak myślicie czy może to być wtrysk czy jakieś inne pomysły.
Ja to bym obejrzał świece i sprawdził kompresje od razu. Jeden z kolegów wrzucił mi temat, że nasze silniki nie lubią jednak gazu, a ze Twój miał gaz, to mogło się już "coś" wydarzyć z zaworami. Myślę, że tam musi być szczelny cylinder, iskra i paliwo, to są elementy do sprawdzenia.
Mateusz ex37
24th-January-2021, 15:29
No oczywiście, że 3,5 nie lubi gazu. Żeby nie było, Nie oznacza to jednak, że się nie da jeździć. Trzeba bardziej tylko dbać.
Z moich obecnych "badań" Stwierdzam, że dotrysk benzyny na poziomie 16-25% w pewnych zakresach obciążeń i obrotów daje bardzo dobre rezultaty.
Ile przejechałeś na tym LPG?
Masz dotrysk benzyny? Jeżeli tak to jaki %?
Kenio79
24th-January-2021, 15:31
Najłatwiej sprawdzić na początku świece i przepustnicę. Jeżeli to nie to, obstawiał bym luzy zaworowe. Tak było u mnie. Auto kupiłem z gazem.
sirtrojan
24th-January-2021, 16:28
Jak napisał32 lukasz wcześniej - sprawdź kompresję.
lukasz32
24th-January-2021, 17:10
No oczywiście, że 3,5 nie lubi gazu. Żeby nie było, Nie oznacza to jednak, że się nie da jeździć. Trzeba bardziej tylko dbać.
Z moich obecnych "badań" Stwierdzam, że dotrysk benzyny na poziomie 16-25% w pewnych zakresach obciążeń i obrotów daje bardzo dobre rezultaty.
Ile przejechałeś na tym LPG?
Masz dotrysk benzyny? Jeżeli tak to jaki %?
Wiem, że Ty masz z gazem dobre doświadczenia ale też ponadprzecietnie o niego dbasz i to w dodatku samodzielnie. Ostatnio któryś z kolegów podsumował mi takie typowe instalacje w 3.5 czy 3.7, że średnio 100tys km i "blown engine". Mówił chyba, że u kolegi Coobcia lub u innego fachowca dziesiatki się takich przewijają i zawsze jest to samo, zawsze jeden powód. Widać było, że wie co mówi. A wiesz jak to jest jak się samemu mechaniką nie zajmujesz ;) Ja mając w hondzie lpg sam zawory robiłem pewnie co 10tys, ale tam były śrubki, dziś się cieszę że mało jeżdżę i lpg nie jest mi potrzebne. Pół mojego życia temu :D sam się nauczyłem wymieniać uszczelki pod głowicą, docierać gniazda zaworowe, przez gaz oczywiście, studenckie czasy. Wiec miałem LPG ale dziś wybrałbym Q50h, pewnie paliłby mi około 9, paliwo na firmę, bilans prosty.
sreberko
24th-January-2021, 19:26
Świece wymienione, mechanik mówił że przepustnice czyste, na gazie przejechane 22 tys. km, instalacja bez dotrysku paliwa, gazu spala około 15 procent więcej jak benzyny. Myślicie że po takim przebiegu na gazie już by wypaliło gniazda zaworowe. Czyli co sprawdzić ciśnienie a co z wtryskiwaczem, jak można go sprawdzić, pewnie najlepiej sprawny na podmianę.
Mateusz ex37
24th-January-2021, 19:59
Według mnie, ale jak zawsze mówię że nie jestem mechaniorem i moje wywody są poparte własną dłubaniną w naszych autach uważam że:
1. Przy bardzo źle ustawionej mieszance mogą pojawiać się już pierwsze symptomy wypalania gniazd ( ale to musiał by być naprawdę źle ustawiony)
2. Natychmiast bym włączył dotrysk paliwa. ( oczywiście również z głową)
3. Sprawdzić kompresję nie zaszkodzi. ( przy okazji jak jest z poborem oleju?)
4. W domu to tak średnio można sprawdzić wtryskiwacz paliwowy. No chyba że leje jak z węża.
sreberko
24th-January-2021, 20:11
Dzięki za podpowiedzi.
Pierwsze co zrobię to sprawdzę ciśnienie (kompresję), jeżeli chodzi o pobór oleju to jest ok od wymiany do wymiany nie ubywa prawie wcale.
Pojadę też do gazownika i pogadam o tym dotrysku benzyny.
Jak sprawdzić luzy zaworowe? Naprawa polega na wymianie szklanek jak się nie mylę. Jakie koszty takiej naprawy?
Kenio79
24th-January-2021, 20:27
Dotrysk benzyny jest wykorzystywany także w silnikach z pośrednim wtryskiem benzyny jako dodatkowa ochrona zaworów. Wtedy także w czasie jazdy na LPG samochód zużywa niewielką ilość benzyny. Metodę tą stosuje się w silnikach podatnych na podwyższone zużycie przylgni gniazd zaworowych i zaworów.
Mateusz ex37
24th-January-2021, 20:37
Na czym polega naprawa to zależy od stopnia uszkodzenia. Jeżeli silnik ładnie pracuje nie kaszle, nie trzęsie nie przerywa wówczas szkody są znikome i wystarczy wymiana "szklanek". Jeżeli się zaniedba trzeba będzie ściągać głowicę i wymieniać gniazda zaworowe a niekiedy i same zawory. Wypalanie nie postępuje równomiernie na wszystkich zaworach. Jedne lecą szybciej inne wolniej. Więc o kosztach trudno mówić. "szklanki" występują w różnych rozmiarach. Wymieniamy nie na takie same a pomniejszone o wartość by luz się zgadzał. Jeżeli się nie mylę to norma dla VQ35DE jest 0,26-0,34 na ssaniu oraz 0,29-0,37 na wydechu.
Sprawdzane jest proste. Zdejmujesz pokrywkę zaworów i przy pomocy szczelinomierza badasz luz. Wyniki poniżej normy świadczą o zużyciu.
Jako ciekawostkę podam, że błąd od wypadania zapłonu jest wkurzający. Nasza Mazda CX9 zaraz po zamontowaniu LPG doznała wypadania zapłonu na 5 cylindrze. Po prześwietleniu auta na wylot nie znaleźliśmy przyczyny. Auto przejechało dziesiątki tysięcy kilometrów na LPG nic się nie wydarzyło a błąd był i był.
Kenio79
24th-January-2021, 20:41
Naprawa głowic - gniazda frezowanie ok 3,5 tys. Uszczelki wszelakie, robocizna uzbiera się tego trochę
Mateusz ex37
24th-January-2021, 20:47
3500zł na obie głowice może być mało. :-(
lukasz32
24th-January-2021, 23:34
Ja Wam powiem dwie akcje (stare już) z forum lexusa.
W moim lexie zimą sterownik benzynowy prawdopodobnie uczył się od STAGa lpg i po odpaleniu chodził na połowie cylindrów, trząsł, nie miał sił jechać, musiał się rozgrzać, szedł już równo, przełączał się na lpg, coś tam nałapał i z rana to samo. Auto parkowane wówczas pod blokiem, działo się to tylko kiedy było dość mroźno. Oczywiście po odpięciu aku i gazu chodził właściwie, dlaczego tak było, nikt nie wiedział.
A forumowicz miał taki przypadek być może w LS lub GS że był jakiś problem z silnikiem, podobny jak ma kolega, coś z nierówną pracą chyba. Włożono inny silnik - to samo. Jego silnik przełożono w tą drugą budę - było ok. Problemem więc była jego buda (elektryka?). Z tego co obserwowałem temat to chyba sobie z tym nie poradził.
Więc tutaj u Kolegi miałbym nadzieję, że to jakaś sprawa prosta, tylko potrzeba fachowca. Auto ładne, zadbane, jechałem, faktycznie na jałowym są przerwy a podczas jazdy już ich nie wyczułem. Albo olać i jeździć, grzebać sobie w wolnym czasie.
MacMac
24th-April-2021, 20:48
Witam,
Podłączam się do tematu. Ten sam problem przy lpg (fx35 v6). Falowanie na biegu jałowym + drżenie samochodu i trudne palenie na zimnym silniku. Oleju w ogóle nie pobiera, ale dzisiaj mierzyłem kompresje na tłokach i kolejno w barach 1 tłok. 5,5, 2 7, 3. 7,5 4. 8,5 5. 6,5, 6 11,5 do tego błąd P0300. Na pewno do sprawdzenia luzy zaworowe. Czy ktoś może przybliżyć jakiego rzędu to są kwoty za taką usługę +/- ?? (rozkręcenie silnika, regeneracja głowic itp). Dodam, że przepustnice wyczyszczone, do tego dolot wyleczony z nieszczelności, świece wymienione i cewki sprawdzone.
Mateusz ex37
24th-April-2021, 22:14
Ja tam się nie znam, ale ten szósty cylinder to jakiś twardziel. W 11 letnim samochodzie stopień sprężania wyższy od nominalnego? Czy VQ35DE to nie miało przypadkiem stopnia sprężania w granicach 10-105? Jak mierzyłeś. Miałeś otwarte przepustnice przy mierzeniu? Czy pod koniec mierzenia to ci przypadkiem aku już nie siadał?
MacMac
25th-April-2021, 16:44
Kompresję mierzyłem na zamkniętych przepustnicach bez wciskania gazu na zimnym silniku. Z tego co czytałem to kompresja ma być w zakresie od 10 do 12 bar. Nie wiem na ile pomiar był wiarygodny. Powtórze pomiar już u osoby, która zdeklarowała się podjąć kompleksowo diagnozie i naprawie.
Mateusz ex37
25th-April-2021, 16:49
Przy mierzeniu kompresji przepustnice powinny być otwarte bądź całkowicie zdjęte. Może też tak być, że przepustnica się nie otworzy do czasu odpalenia. Wówczas trzeba je odkręcić by silnik miał co ssać.
MacMac
25th-April-2021, 17:35
Przepustnice jednak były całkiem zdjęte.