Zobacz pe?n? wersj? : Dylemat przy wyborze fx 35 vs 37 vs 50
Adam102
8th-January-2021, 16:56
Temat podobny nieco niżej oczywiście czytalem ale konkretów za wiele tam nie znalazlem niestety.
Zastanawia mnie to odradzanie V8 5 litrowej przez niektórych forumowiczów. Oczywiście coś tam już poczytałem o problemach ale czy to jest faktycznie taki niemal pewnik że ten silnik nie pojezdzi spokojnie np 300kkm lub więcej? Czy tych grubych awarii bylo aż tyle zeby skreślać ten silnik z listy zyczen? W sumie patrząc po ogloszeniach to pojedyncze sztuki tylko osiągają wg sprzedawców przebieg powyżej 200kkm ( pytanie tylko czy faktycznie tak mało jezdzi się fx czy to przebiegi "ogloszeniowe" ). Oglądam i czytam bo chciałbym sprawić sobie właśnie fx i kusi mnie 5 litrówka no ale skoro twierdzicie ze to serio mina będzie w okolicach 200kkm przelotu to słabo . Moje obecne xc90 4.4 V8 ma niecale 350kkm i zupełnie nic się nie dzieje - oleje, filtry ,hamulce i zawieszenie to chyba jedyne sprawy które musiałem ogarnac.
Ciekaw jestem czy napisze ktos o dłuższym posiadaniu tego 5litrowego V8 infiniti i czy np w razie W remont pozwala tylko na kolejne 150-200kkm czy po zastosowaniu w remoncie lepszych czesci mamy już spokoj ? Zakładając kupno od kogoś regularnie zmieniającego olej ( ok 8-12 tys km ) możemy oczekiwać ze jednak przebieg 170kkm i wyżej nie będzie już kresem tego silnika? Ciężko mi się uwolnić od kolejnej V8 kurcze. Ewentualnie 3.7 jeszcze biorę pod uwagę ale za wiele wyboru nie ma niestety w budżecie poniżej 90kzl.
I przy okazji - czy kazda wersja S miała regulowane zawieszenie i skretny tył? Czy moze są S'ki bez tych obu opcji lub bez jednej z nich?
lukasz32
8th-January-2021, 18:25
Hej, myśle że 50-tki mało jeżdżą, moja ma 122500km. Mechanik mi mówił o fx50 w gazie - zrobił remont, chłop przejechał 100tys km, po czym kolejny remont. To teraz policzmy czy to się opłacało :) Ja myślę że na 100 km oszczędzał na paliwie około 23-25zł, a paliwo moze być też na fv, wówczas to już niecałe 20zł.
Podobno taki biały 2008 z otomoto ma mały przebieg do 100tys km i podobno nie ma korozji, jeśli Ci zależy to przejrzyj go, długo wisi, zaoferuj 70 ;) Jeśli ma porządną historię i było dbane to może warto.
3.7 nie jeździłem, ale dźwięk tego silnika jest też ładny, mnie go brakuje, miałem 3,5 w coupe. Natomiast różnica Nm jest kolosalna, jak 2 do 3.
Skretna oś 5.0 i 3.0D, czasami się psuje, czasami wystarczy wyczyścić, na YT znajdziesz poradniki, a czasami szukasz używki za 5k.
Mateusz ex37
8th-January-2021, 19:52
Mam w domu VQ37VHR oraz VQ35DE. Nie miałem V8. Ale na podstawie moich dwóch aut stawiam na 3,7. Fajniej jedzie, lepiej spisuje się na LPG.
tiger456
8th-January-2021, 20:01
Nie ma się zbytnio nad czym zastanawiać, bierz 3.7 :)
Adam102
8th-January-2021, 22:13
Nie ma się zbytnio nad czym zastanawiać, bierz 3.7 :)
No właśnie dla mnie jest bo jednak lubie V8
No ale jeżeli w trwałości jest przepaść miedzy 3.7 a 5.0 to owszem - pewnie nie ma się nad czym zastanawiac
Hej, myśle że 50-tki mało jeżdżą, moja ma 122500km. Mechanik mi mówił o fx50 w gazie - zrobił remont, chłop przejechał 100tys km, po czym kolejny remont. To teraz policzmy czy to się opłacało :) Ja myślę że na 100 km oszczędzał na paliwie około 23-25zł, a paliwo moze być też na fv, wówczas to już niecałe 20zł.
Podobno taki biały 2008 z otomoto ma mały przebieg do 100tys km i podobno nie ma korozji, jeśli Ci zależy to przejrzyj go, długo wisi, zaoferuj 70 ;) Jeśli ma porządną historię i było dbane to może warto.
3.7 nie jeździłem, ale dźwięk tego silnika jest też ładny, mnie go brakuje, miałem 3,5 w coupe. Natomiast różnica Nm jest kolosalna, jak 2 do 3.
Skretna oś 5.0 i 3.0D, czasami się psuje, czasami wystarczy wyczyścić, na YT znajdziesz poradniki, a czasami szukasz używki za 5k.
Dzięki za odp.
A propos białego - super kolor do szybkiego mycia ( miałem alfe 159 ti białą ) ale jakoś w fx ten kolor mi nie pasuje i zostaje mi chyba tylko czarny lub jakies odcienie szarego/srebra :-)
Wychodzi na chwile obecna ze trzeba odpuścić chęci na V8 i szukać dobrego 3.7
Gdanio
8th-January-2021, 22:16
Trzymaj te swoje 5.0 Łukasz ja od ciebie odkupie .
lukasz32
9th-January-2021, 01:32
Trzymaj te swoje 5.0 Łukasz ja od ciebie odkupie .
Generalnie to w zeszłym roku zrobiłem 4000km, w tym więcej nie będzie :) Sprzedaż mogłaby najwcześniej za rok ALE czym ja go zastąpię? Może jakieś q50h 4x4, tylko po co .. :) Będę o tobie pamiętał :)
lukasz32
9th-January-2021, 01:36
Dzięki za odp.
A propos białego - super kolor do szybkiego mycia ( miałem alfe 159 ti białą ) ale jakoś w fx ten kolor mi nie pasuje i zostaje mi chyba tylko czarny lub jakies odcienie szarego/srebra :-)
Wychodzi na chwile obecna ze trzeba odpuścić chęci na V8 i szukać dobrego 3.7
Wg mnie biały fx na czarnym kole jest super, ma czarne progi przez co bryła wydaje się niższa i dłuższa, bardziej dynamiczna, mówię to jako właściciel prawie czarnego, który przez to ma bryłę wyższą i jakby krótszą, taki bąbel ;) No i to mycie, kupiliśmy białego lexusa i zwyczajnie nie widać na nim brudu. Szary/srebrny też świetny no i mnie się podoba rudy, taki młodszy się wydaje przez ten kolor.
Nie odpuszczaj tak łatwo tego v8, porównaj przebiegi na https://en.bidfax.info/, może to tylko u nas takie anomalie są. A może sprowadź serwisowanego qx70, moze nawet 5.0? Do tych cen z linka trzeba dołożyć chyba ze 25-30 tys + naprawa.
Adam102
9th-January-2021, 03:19
Faktycznie tam istnieją takie z przelotem ponad 300kkm wiec jednak się da
Serce mówi V8 kurcze
Ale rozum włącza obawy po poradach z forum
U mnie autko jednak jezdzi troche i wynik roczny jak u Ciebie na poziomie 4kkm jest absolutnie nieosiągalny- raczej sugerując się obecnymi rocznymi przelotami volvo to bliżej mi do 25-30kkm / rok
Będę na spokojnie obserwował rynek i tyle bo pośpiechu nie ma żadnego
Shimomura
9th-January-2021, 12:04
Nie mówię, że się nie da i że to nie realne ale jakiś rok temu odwiedziłem kilka egzemplarzy FX50 i niestety ten epizod jeszcze bardziej związał mnie z moim starym wielorybem :D
Invicto
9th-January-2021, 13:37
wiadomo v8 to jednak v8, ale w przypadku Infiniti nie zyskujesz zbyt wiele porównując z 3,7.
V-ósema bedzie cieższa, bardziej paliwożerna, a osiągi nie powalaja, prawde mówiąc sugerując sie filmami na YT nie ma duzych roznic. Dostęp do częsci i tuningu w VQ37 tez bardziej dostepny, szczególnie w stanach gdzie silnik jest bardzo popularny. Jeżeli robisz male przebiegi to bierz v8, załóż stożek i ciesz sie bulgoczeniem zanikającej motoryzacji, ale przy duzych przebiegach wybor wydaje sie prosty 3.7.
lukasz32
9th-January-2021, 14:36
wiadomo v8 to jednak v8, ale w przypadku Infiniti nie zyskujesz zbyt wiele porównując z 3,7.
V-ósema bedzie cieższa, bardziej paliwożerna, a osiągi nie powalaja, prawde mówiąc sugerując sie filmami na YT nie ma duzych roznic. Dostęp do częsci i tuningu w VQ37 tez bardziej dostepny, szczególnie w stanach gdzie silnik jest bardzo popularny. Jeżeli robisz male przebiegi to bierz v8, załóż stożek i ciesz sie bulgoczeniem zanikającej motoryzacji, ale przy duzych przebiegach wybor wydaje sie prosty 3.7.
Nie miałem okazji jechać 3,7, ale patrząc na pomiary z hamowni gdzie 3,7 pokazuje zwykle ze 350Nm a 5.0 około 500Nm to różnica osiagów powinna być dość duża.
Maiłem równolegle g35 (wydech dolot z kolektorem i spacerem i jakieś strojenie musiało być bo odcinkę miało 7350), fx50 (wydech dolot) i m56 (wydech dolot) więc każdy z nich był o taki duży krok przed poprzednim. Po przesiadce z g35 na fx50 miałem wrażenie że g35 jest jakieś zepsute, tak zamulało, natomiast pomiary drogowe wskazywały że co najmniej trzyma serię, m56 wymagało już dużej uwagi bo potrafiło i przy stówce zmienić tor jazdy :)
A przecież g35c jest szybsze od fx37, stąd moja teza że 5,0 musi łeb urywać przy 3,7.
Są takie filmiki na yt które kończą się tabelką, 0-150 masz dla dizla 20s, 3,7-12,5 a 5,0-9,9s, m56-8,9s.
Adam102
9th-January-2021, 16:01
Jeżeli robisz male przebiegi to bierz v8, załóż stożek i ciesz sie bulgoczeniem zanikającej motoryzacji, ale przy duzych przebiegach wybor wydaje sie prosty 3.7.
No właśnie te przebiegi jak pisałem to u mnie okolice 25-30kkm rocznie
A co do osiągów- nie miałem okazji równać jazdy 3.7 vs 5.0 ale na papierze wyglada jednak na spora różnicę
Stożki i tym podobne rzeczy raczej nie wchodzą w grę ( ewentualnie jakiś wydech z nierdzewki jak w obecnym xc90 które jak na V8 bylo nieco "za grzeczne" jak dla mnie i to chyba tyle jezeli chodzi o jakieś "modyfikacje" w moim wykonaniu :-)
Co do spalania - biorąc xc90 liczyłem się ze spalaniem do 20/100 bo to jednak klocek jest a zaskoczył mnie spalaniem 15-18/100 a z tego co czytałem tutaj fx50 potrafi przy 7 biegowej skrzyni ( volvo ma 6 ) zejść spokojnie poniżej tych wyników wiec ten argument moge pominąć
Invicto
10th-January-2021, 14:49
Nie mam zamiaru negować wyższosci v8, ale 70KM i 150kg więcej to nie jest przepaść. Rzeczywistość, a papier to zazwyczaj inna bajka. Adam najlepiej przejedź sie jednym i drugim i daj nam znać jak wyglada subiektywna rożnica.