Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Infiniti FX30D - zbiornik płynu do spryskiwaczy

menadzer
9th-January-2021, 20:21
Cześć,

mam problem ze zidentyfikowaniem zalanego płynu do spryskiwaczy w moim Infiniti. Poprzedni właściciel nie jest w stanie odpowiedzieć mi na to pytanie.

Czy jest jakiś sposób na powyższe? ewentualnie czy ktoś z was ma doświadczenie z mieszaniem płynu zimowego z letnim?

Szukałem też w instrukcji obsługi informacji o pojemności powyższego zbiornika, niestety nie znalazłem informacji, szukałem też informacji na temat ilość takich zbiorników, nie wiem niestety czy jest jeden wspólny, czy osobny do spryskiwaczy ksenonów, ewentualnie tylnej szyby. Dodam, że mam egzemplarz z 2013 roku.

Za pomoc z góry dzięki, idą mrozy i chciałbym się ustrzec najgorszego.

Mateusz ex37
9th-January-2021, 20:48
Zbiorniczek jest zazwyczaj jeden. Przy niewielkich mrozach można mieszać płyny. przy większym faktycznie lepiej mieć zalany typowym zimowym. Jak masz wątpliwość i chyba będzie tak najprościej. to podnieś wycieraczki i wypompuj stary płyn i zalej świeżym. Jak komuś szkoda pompki to wsadź wężyka i spuść to jakiegoś pojemniczka Grawitacja zrobi swoje. Aha Jeżeli masz siateczkę to najczęściej jest ona wyjmowalna.

Co prawda ty nie o tym ale swoją drogą jak poprzednik tak nic nie wie to zrób to co ja zawsze robię po zakupie autka. Strzykawka wyciąg odrobinę płynu chłodniczego, strzykawka do woreczka i do zamrażarki na 2 doby.

menadzer
9th-January-2021, 20:55
Bałem się, że zbiorników jest więcej, źle by było, gdybym wymienił płyn przykładowo tylko w jednym, a letni zostałby w drugim, dobrze, że o tym piszesz - to mnie uspokoiło. Na ten moment nie ma jakichś ogromnych mrozów, ale już raz - przy innym, też japońskim wozie zaskoczyła mnie zima i musiałem wypompowywać ręcznie w garażu, bo z płynu zrobiła się kostka lodu...

Chyba zrobię tak jak mówisz, z tego co widziałem ostatnio przy sprawdzaniu poziomu płynu na plastikowym bagnecie nie widziałem go zbyt wiele - chyba, że mnie ten bagnet oszukuje. Wężyk jakiś zawsze się znajdzie :)

Co do mieszania - jest wiele informacji sprzecznych w sieci, dużo osób zaleca dolewanie do płynu letniego koncentratu, ale chyba bezpieczniej pozbyć się obecnego i zalać do pustego zbiornika należyty.

Odnośnie dodanego info o sposobie z zamrażarką - nie wpadłem na to, muszę spróbować!

Dzięki za odpowiedź i oświecenie mnie :)

lukasz32
9th-January-2021, 21:08
Ja kiedyś w g35 zdejmowałem wężyk spod maski, wkładasz to do buteleczki i wciskasz pompkę spryskiwacza aż do opróżnienia, później zalewasz zimowy.
To alkohol i woda, jak wiemy od dzieciństwa, można mieszać ;)

Często płyn ci nie zamarznie ale same dysze spryskiwacza już tak.

menadzer
9th-January-2021, 21:22
To też jest jakiś pomysł, ale chyba najprostszy, przynajmniej dla mnie będzie sposób z wężykiem i grawitacją.

Wężyk może i bym zdjął, ale mam obawy o prawidłowy, powtórny jego montaż, chociaż niewykluczone, że spróbuję - a nóż się uda! :)

Dzięki!

lukasz32
9th-January-2021, 21:46
To też jest jakiś pomysł, ale chyba najprostszy, przynajmniej dla mnie będzie sposób z wężykiem i grawitacją.

Wężyk może i bym zdjął, ale mam obawy o prawidłowy, powtórny jego montaż, chociaż niewykluczone, że spróbuję - a nóż się uda! :)

Dzięki!

On jest elastyczny kiedy nie jest zmrożony więc prawo-lewo i do góry ;) Albo zassać wężykiem ~6-10mm (obi) takim "do wina", ale to chyba kolega powyżej już zaproponował, to chyba najprostsze wyjście.

slepy62
9th-January-2021, 21:55
Cześć,
Szukałem też w instrukcji obsługi informacji o pojemności powyższego zbiornika, niestety nie znalazłem informacji, szukałem też informacji na temat ilość takich zbiorników, nie wiem niestety czy jest jeden
Jeden zbiornik o ile pamiętam na pusto to trochę ponad 5 litrów...

Adam102
9th-January-2021, 22:27
Tutaj schemat fx I
15062

I tak przy okazji z ciekawości
Na tych schematach fx do 11.2005 ma wskazane 2 pompki i czujnik plynu a od 11.2005 tylko jedna pompke
Co się zmieniło?

menadzer
9th-January-2021, 23:33
On jest elastyczny kiedy nie jest zmrożony więc prawo-lewo i do góry ;) Albo zassać wężykiem ~6-10mm (obi) takim "do wina", ale to chyba kolega powyżej już zaproponował, to chyba najprostsze wyjście.

Spróbuję, może nie urwę :D

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem! :)

thefi
10th-January-2021, 15:30
Dolej zimowego. Jest do -15c...bez jaj kiedy w Polsce miiśmy -15c

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Dantes
10th-January-2021, 16:01
Uważałbym z dolewaniem koncentratu w starszych samochodach. Kiedyś po takim zabiegu padła mi pompka spryskiwacza kiedy dolany płyn wymył zabrudzenia ze zbiornika i cały ten syf uszkodził pompkę.

menadzer
10th-January-2021, 23:18
Temat załatwiony, wyssałem strzykawką i długą rurką FI 10 mm to, co się dało, i zalałem zimowy, działa :D

JW69
13th-January-2021, 13:44
Następnym razem jak będziesz miał taki dylemat wlej denaturatu pomoże stary sposób :)