PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Jaki akumulator wybrać

danielo95
2nd-February-2021, 12:22
Witam stoje przed wyborem nowego aku do mojego FX 35 z 2010 roku
Akumulator GROM EFB START&STOP 65Ah 670A Japan Prawy Plus DTR

coś takiego wstępnie wpadło mi w oko i nie ukrywam ale zachęca mnie ta 3 letnia gwarancja lecz średnio znam tą markę
czy miał ktoś może stycznośc z tą firmą i może się wypowiedzieć na temat jakości"?

lukasz32
2nd-February-2021, 12:43
Spróbuj westa forse, ukraiński, przeżyje Twoje auto, cena do g35 około 350zł była 2 lata temu. To jest poziom yuasy, najwyższa jakość. Maltretowałem go w skodzie prawie 10 lat a był tam dłuzej, parkowane tylko pod chmurką, doładowałem ze 2x z nudów, zimy nie były mu straszne. Aaa raz spadł do 5V - chyba na wczasach pozostał na światłach, oczywiście po doładowaniu na poziomie 5% zwykłym prostownikiem wstał i robił kolejne zimy.

sirtrojan
2nd-February-2021, 14:08
Wg mnie to spamer ale zobaczymy jak się sytuacja rozwinie :)

Mateusz ex37
2nd-February-2021, 14:30
Jestem od lat wierny akumulatorom Centra. 0 problemów.
Akumulatory Bosch i Varta budzą we mnie odrazę. Na podstawie Varty wiem, że gwarancja jest warta tyle co zeszłoroczny szmatławiec , w którym nie było nic ciekawego. Zawsze udowodnią ci że nie dbałeś należycie o akumulator, że twój samochód nie doładowuje bo jeździ na krótkich odcinkach ETC.

lukasz32
2nd-February-2021, 20:06
Jestem od lat wierny akumulatorom Centra. 0 problemów.
Akumulatory Bosch i Varta budzą we mnie odrazę. Na podstawie Varty wiem, że gwarancja jest warta tyle co zeszłoroczny szmatławiec , w którym nie było nic ciekawego. Zawsze udowodnią ci że nie dbałeś należycie o akumulator, że twój samochód nie doładowuje bo jeździ na krótkich odcinkach ETC.

A widzisz to mnie raz CENTRA wytrzymała 1 zimę, padła latem (!!), niejaki JENOX padł pierwszej zimy, natomiast kupiłem lexusa i infiniti z BOSCHem S4 i w infi przetrwał 5 lat, bezusterkowo, czyli mógł mieć 6 lat kiedy sprzedawałem auto, no i z przypadku do FX50 kupiłem też BOSCH S4 bo nie było na stanie L/P WESTA no i chodzi drugą zimę. A warta powiadają ze to taka gorsza jakość boscha, na forach odradzano.

Mateusz ex37
2nd-February-2021, 21:18
I to jest życie. Każdy ma jakieś inne doświadczenia.

Gdanio
3rd-February-2021, 20:20
Spróbuj westa forse, ukraiński, przeżyje Twoje auto, cena do g35 około 350zł była 2 lata temu. To jest poziom yuasy, najwyższa jakość. Maltretowałem go w skodzie prawie 10 lat a był tam dłuzej, parkowane tylko pod chmurką, doładowałem ze 2x z nudów, zimy nie były mu straszne. Aaa raz spadł do 5V - chyba na wczasach pozostał na światłach, oczywiście po doładowaniu na poziomie 5% zwykłym prostownikiem wstał i robił kolejne zimy.

Łukasz powiedz coś o tych akumulatorach westa forse bo w niedługim lub krótkim czasie będę zmuszony zakupić nowy.

Mam założony akumulator bosha 60 Ah 540A kupiony w 2019 roku w marcu i dziś po sprawdzeniu miernikami w sklepie motoryzacyjnym okazało się że z 540 mocy rozruchowej zostało 300
/bo ciężko kręcił/ nie wytrzymał nawet 2 lat . Sprzedawca powiedział /znajomy / że nie polecają bosha ludziom go to straszne gówno się zrobiło.

JaG
3rd-February-2021, 21:01
Niestety u mnie podobnie Bosch S5 61Ah wytrzymal jedynie 3L (w sumie 56k km) - nie polecam.

Poprzednio mialem 2 Centry chyba Futuro i obie tez nie byly rewelacyjne (dalem szanse poniewaz pare ladnych lat wczesniej mialem centre i wytrzymala prawie 8L).
Jak wywalalem Bosha i kupowalem 2L temu aku, to sprzedawca polecil mi FIAMM TITANIUM PRO L2B 60P 60Ah, po 25k km - narazie 0 problemow.

lukasz32
3rd-February-2021, 21:07
Łukasz powiedz coś o tych akumulatorach westa forse bo w niedługim lub krótkim czasie będę zmuszony zakupić nowy.

Mam założony akumulator bosha 60 Ah 540A kupiony w 2019 roku w marcu i dziś po sprawdzeniu miernikami w sklepie motoryzacyjnym okazało się że z 540 mocy rozruchowej zostało 300
/bo ciężko kręcił/ nie wytrzymał nawet 2 lat . Sprzedawca powiedział /znajomy / że nie polecają bosha ludziom go to straszne gówno się zrobiło.

Jeśli padnie mi akumulator w którymś aucie to zdecydowanie kupię tylko żołtą WESTĘ, czytałem że tam płytki są nie odlewane a odkuwane (?) i ogólnie jest to poziom yuasy i jeszcze jedna marka jest tak polecana .. nie pamiętam. Ale westa jest za 300zł z małym ogonkiem. Ja miałem problem ze znalezieniem L vs P i miałem czekać 2 tyg a aku padł mi zupełnie dlatego kupiłem bosza s4 bo był pod ręką. Poczytaj o tej marce na forum, pamietam tylko że jest polecana (może na vagach?).

Gdanio
3rd-February-2021, 22:47
Jeśli padnie mi akumulator w którymś aucie to zdecydowanie kupię tylko żołtą WESTĘ, czytałem że tam płytki są nie odlewane a odkuwane (?) i ogólnie jest to poziom yuasy i jeszcze jedna marka jest tak polecana .. nie pamiętam. Ale westa jest za 300zł z małym ogonkiem. Ja miałem problem ze znalezieniem L vs P i miałem czekać 2 tyg a aku padł mi zupełnie dlatego kupiłem bosza s4 bo był pod ręką. Poczytaj o tej marce na forum, pamietam tylko że jest polecana (może na vagach?).

Dzięki . raczej jak będę wymieniał to kupię Westę .

wlaziu
5th-February-2021, 20:05
Ja mogę polecić Yuasę. W Hondzie Insight model 35Ah wytrzymał 11 lat. W Jazzie Fukurawa 40Ah póki co 5 rok i jest ok.
Bosch 60Ah w Fordzie Escorcie 1,6 Zetec wytrzymał 5 lat, ale zakupiony 11 lat temu.
Bosch 100Ah w Mercedesie C180Kompres wytrzymał 15 lat, ale zakupiony 16 lat temu. Wszystko Benzyna.
Najgorzej wypadł Exide. Padł po roku w Kii Vendze, ale wymieniony w ramach gwarancji.
Póki co trzymam się Yuasy.

Shimomura
6th-February-2021, 00:48
obecnie 5 lat z VARTĄ, bez problemów.