Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : QX70 3,7. Czasami gasnie przy odpalaniu, dusi go jak by przy machnięciu wskazówkami

jackspa77
1st-March-2021, 15:43
Cześć,
Czy też tak macie, że przy odpalaniu Infi potrafi zgasnąć?
U nie czasami, dość rzadko jest tak, że jak odpalam auto to w momencie jak wskazówki po machnięciu MAX wracają na swoje miejsce i zanim obroty wskoczą n pozycję faktycznego obecnego RPM to coś go przydusi i gaśnie. Jest tak powiedzmy raz na 30-40 odpaleń auta.

Czyścić przepustnice?

pgkoci
1st-March-2021, 17:03
U mnie też się to zaczęło pojawiać, więc chętnie podłączę się pod pytanie.

Mateusz ex37
1st-March-2021, 17:24
Ze trzy może cztery a razy też się mi tak zdarzyło, że odpalił i po chwili zgasł. Tyle że u mnie wskazówki nie tańczą. Potem jakby odrobine dłużej musiał kręcić by zapalić.

lukasz32
1st-March-2021, 20:31
Kiedyś tak bywało w LPG kiedy się chciało dość szybko odpalić po zgaszeniu. Zdaje się że jakiś tam gaz pozostaje w dolocie a mieszanka LPG+PB miała problem ze spaleniem. Sam tego doświadczałem. Trzeba gasić na PB. A jeśli nie LPG to może macie wodę w baku, filtr paliwa, moze przepustnice brudne (kiedyś w hondzie wymieniałem silniczek krokowy a koledze rozszczelniły się podciśnienia - również problem z regulacją obr po odpaleniu i gaśnięcie). Była jeszcze jedna historia z problemami z odpaleniem aut stojących na słońcu, tu sytuacja dość ciekawa, bo to wielu marek dotyczyło.

Mateusz ex37
1st-March-2021, 20:42
gaz pozostaje w dolocie a mieszanka LPG+PB miała problem ze spaleniem
Ja to miałem nawet takie podejrzenie, że wtryskiwacz gazowy nie trzyma i jest mikro wyciek i zwyczajnie go zalewa. Jednakże problem jest zdecydowanie niepowtarzalny, by prowadzić jakieś eksperymenty.

libros55
1st-March-2021, 20:53
"Kiedyś tak bywało w LPG kiedy się chciało dość szybko odpalić po zgaszeniu" To i mi sie zdarzylo 3 razy tylko w bardzo gorace dni.

Dantes
2nd-March-2021, 10:22
Podpinam się pod temat - potwierdzam że potrafi się przydusić i zapala za drugim, a czasem trzecim razem.
Może ktoś w temacie coś poradzi.

Pawelgk
16th-March-2021, 15:26
Mam czasami tak samo. Miałem tak przed instalacją LPG jak i po niej. Ciekawe czy uda się rozwiązać problem

PawelInfi
16th-March-2021, 15:49
A przepustnice to czasami chociaz czyscicie?

Dantes
16th-March-2021, 18:43
A przepustnice to czasami chociaz czyscicie?

... tak dla laika: przytoczysz procedurę czyszczenia przepustnicy? Czy konieczna jest jakaś regulacja po czyszczeniu?
Z góry dzięki. Pozdrawiam.

Maxx
17th-March-2021, 01:09
Czy konieczna jest jakaś regulacja po czyszczeniu?

tak ,adaptacja
https://www.ifans.pl/showthread.php?4751-Adaptacja-przepustnicy

pgkoci
20th-April-2021, 18:57
A jak wygląda adaptacja przepustnicy dla FX IIgen.? Wygląda to dosyć skomplikowanie. A nie da się wyczyścić przepustnicy bez konieczności jej późniejszej adaptacji np. poprzez brak odłączania kabli, odłączenie akumulutarora itp.?

lukasz32
20th-April-2021, 20:44
A jak wygląda adaptacja przepustnicy dla FX IIgen.? Wygląda to dosyć skomplikowanie. A nie da się wyczyścić przepustnicy bez konieczności jej późniejszej adaptacji np. poprzez brak odłączania kabli, odłączenie akumulutarora itp.?

Odkręcasz ją, bierzesz miękki pędzel i np benzynę, czyszcząc z jednej strony trzymasz z drugiej aby się nie odchyliła, wycierasz, zakręcasz, nie musisz adoptować. Przepustnica "śpi" i nie wie że była myta ;-)

pgkoci
21st-April-2021, 19:20
Odkręcasz ją, bierzesz miękki pędzel i np benzynę, czyszcząc z jednej strony trzymasz z drugiej aby się nie odchyliła, wycierasz, zakręcasz, nie musisz adoptować. Przepustnica "śpi" i nie wie że była myta ;-)
Dzięki za podpowiedź. A klemę minusową od akumulatora odłączyć, czy nie ma to żadnego znaczenia?

Mateusz ex37
21st-April-2021, 21:07
Wszystko zależy od konstrukcji przepustnicy. W wielu autach gdy się odepnie akumulator a samą przepustnice wyjmie można nią ruszać. Jak jest w INFI nie wiem ale na dniach postaram się dowiedzieć gdyż z nudów zajrzę w jakim są stanie czystościowym.

sirtrojan
21st-April-2021, 23:25
u siebie ruszałem i musiałem potem ustawiać wolne obroty

lukasz32
22nd-April-2021, 02:38
Dzięki za podpowiedź. A klemę minusową od akumulatora odłączyć, czy nie ma to żadnego znaczenia?

Hmm, nie pamiętam jak to robiłem, ale generalnie kiedy planujemy jakieś większe działania przy aucie to powinniśmy klemę zdjąć. Pamiętaj - paluchem trzymać przepustnicę i NIE można dopuścić aby się nam ręcznie odchyliła. W g35 robiłem też te 3 adaptacje, chyba były to przepustnicy, pedału gazu i jałowego, jakoś tak, coś tam się poprawiło z obrotami na zimnym, bo on od "nowości" nieco za wysokie miał, ale pewnie ze 3x robiłem ze stoperem oczywiście.
Kiedyś się przepustnice polerowało na lustro, bo podobno dawało to 0,001% mocy, kolektory też szły na gładko, papier scierny i automax zawsze pod ręką ;)
Ja robię na żywioł, staram się nie zadawać z mechanikami, ostatnio miałem manię czyszczenia i uszczelniania silników, więc odkręcałem, myłem, uszczelniałem, o listwa wtryskowa się wypolerowała (osłony silnika do wora) no i w lexusie jakis dziwny hydro-zawór na sprężynce mi "wyskoczył" z bloku silnika, i kurde przeżyłem chwile grozy, ale spokojnie, w końcu kiedyś byłem wstanie ręcznie splanować głowicę, tak więc i tym razem się udało :-)

Mateusz ex37
22nd-April-2021, 10:19
Łukaszu bo jak chcesz mieć coś zrobione dobrze to zrób sobie sam. Odwieczna zasada.

Gdanio
22nd-April-2021, 17:49
Klema zawsze przy robocie z elektroniką musi być odłączona