Zobacz pe?n? wersj? : Problem z lampami tył
M4N1EK
16th-March-2021, 22:46
Cześć Panowie, problem powstał w tym tygodniu (kiedyś ktoś gdzieś mnie zawadził i pękła lampa, zamówiłem nowa z Litwy, przyszła odleżała z pół roku i przyszedł czas na jej montaż) okazało się, że stara lampa ma rezystory oblane jakimś kałczukiem czy czymś podobnym, przy jego demontażu uległo rozerwanie lutów. Teraz mam zagwostkę, a większość elektroników w moim mieście nie chce się w to bawić. Jaki rezystor powinien iść na kierunkowskaz, a jaki na światła mijania i stopu? Ktoś przerabiał temat przeróbki samych lamp, bez przeróbki modułu. Mógłby ktoś coś podpowiedzieć? Z góry dzięki ☺️
sirtrojan
17th-March-2021, 00:09
będziesz musiał oddać do zakładu który przerabia lampy - ot cała historia. Nie będzie drogo bo bez montażu i tyko jedna lampa :)
M4N1EK
17th-March-2021, 10:22
Bardzo chętnie bym to komuś oddał, tylko problem w tym że nie mam komu, auto uziemione, a "gość" który go może wziąć ma dopiero czas po świętach. Mam tylko jedno auto, które posiada isofixa, dziecko denerwuje się gdy jeździ w nosidełku. Dlatego postanowiłem sam się za to wziąć ☺️
sebam
17th-March-2021, 11:37
Znam gościa który przerabia lampy ale w Bydgoszczy.
lukasz32
17th-March-2021, 13:50
Kolega napisz coś więcej, pokaż zdjęcia. Ja czasami sobie coś przerabiam w lampach, ale po tym co napisałeś, to nie wiem o co chodzi :) Mamy tu na forum elektroników również.
Jaki rezystor - to może sprawdź w drugiej lampie, przecież powinna być symetryczna.
M4N1EK
17th-March-2021, 21:23
15199 1520015201
W jednej lampie było takie podłączenie jak na zdjęciu wyżej, w drugiej lampie ten rezystor i ten kwadracik (nie wiem co to jest) uległo zniszczeniu, dlatego stąd moje pytanie brzmiało jaki rezystor idzie na kierunkowskaz, a jaki na światła. Szczerze przyznaje, że się na tym nie znam, więc jeśli ktoś wstawiał takie rezystory to prosił bym o pomoc, jutro bym sobie wlutował i po sprawie ☺️ kierunek jest 7 diodowy, 21 diod to światła ☺️
lukasz32
17th-March-2021, 22:23
Krzysiek LOOKTONG tutaj jest elektronikiem, czasami coś podpowiadał, spróbuj do niego napisać może. Ja teraz w corvette światła przerabiam sobie, wiec bez rezystorów np kierunki migają mi szybciej, ale to nie problem.