-
Engine Serwis soon
Witam.
Podczas uruchamiania silnika zaświeciła mi się ta kontrolka, od tego czasu silnik zanim odpali długo kręci wcześniej palił na rys.
Byłem w Nissanie w Bielsku zrobiłem cały serwis (olej + wszystkie filtry) i z komputera wyczytali błąd czujnika wałka rozrządu i jutro rano jadę z tym jeszcze raz do serwisu na dogłębne oględziny.
Poradźcie co to może być?
Dodatkowo czasem z tą kontrolką zaświecą się vdc off i slip.
Dodam że od 6m-cy mam nowe tarcze i klocki które wymieniłem w infiniti wa-wa więc vdc off i slip nie jest z tym związane.
Proszę o szybką odpowiedz.
Dzięki.
-
Witaj Tomcio
Masz zagazowane autko?
Dowiedz się dokładnie jaki to był błąd - najlepiej kod błędu.
(Chociaż pewnie zdiagnozowali ci błąd czujnika położenia wału.).
Jak wrócisz z serwisu to daj znać na czym stanęło.
Co do VDC off i Slip - powiem ci na ucho... że mi tez się ostatnio dwa razy włączyło ale zignorowałem to ;) Wcześniej miałem to tyko jak mi się klocki tylne kończyły :/
Mały OT: nowe tarcze z serwisu nie biją ci przy hamowaniu?
-
VDC + slip sprawdz wtakim razie ile masz plynu do hamulcy, to jest oznaka ze masz malo plynu kolego ;)
-
to może być oznaka niskiego stanu ale nie musi.
-
Na wydruku mam tak
:P/# 23710 - CL72A
CKP SEN/CIRCUIT 0
P0335.
I chyba masz rację z tym wałem bo jeden mechanik mówił o wale a drugi o wałku rozrządu...
Boję się że mi go popsują :(
Czy ten błąd to coś poważnego? Co to jest? Reguluje się to jakoś?
Napisz mi proszę to jutro wytłumaczę SERWISANTOM ;)
Co do tarcz to są idealne ale nie wiem jakiej marki są muszę popatrzeć na opakowania (przyleciały ze stanów) + klocki ceramiczne.
Wcześniej toczyłem ori i nic nie pomogło, kupiłem jakiś zamiennik w intercarsie po dwóch hamowaniach oddałem i teraz w końcu auto hamuje bez najmniejszego drgania.
Pozdr
-
Acha auto oczywiście że bez gazu!
Płyn hamulcowy był wymieniony łącznie z tarczami ale zerknę jutro na poziom.
-
Zapytam dzis u chlopakow na forum w US :) poruszymy dzis twoj problem napisze Ci pozniej co wymyslili
zamiesc w odpowiednim dziale swojego potworka !! grupa G rosnie !!
-
P0335 crank position sensor A circuit malfunction - wymienią ci czujnik i powinno być ok. :)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jakubie kolega śmiga FXem :becky:
a tu info o tym błędzie i czujniku (ENG): http://www.infinitihelp.com/diy/obd_codes/p0335.htm
a to może pomóc : http://www.allegro.pl/item973230485_...korbowego.html ale lepiej kupić nóweczkę sztukę! W stanach czujnik stoi ok $75 u nas pewnie ze 4 razy tyle :/
-
dzięki Grzegorz.
A gdzie ten czujnik się znajduje.
Bo przed zaświeceniem podczas ostatniej jazdy uderzył mi lekkko w podwozie kawał styropianu, może to był powód, czujnik się lekko przesunął lub coś takiego.
Napiszcie gdzie on jest moze wystarczy nim poruszac ;) Jade za godzine do Nissana w Bielsku moglbym przed wizytą sprobowac nimporuszac.
pozdr
-
Z tego co gdzieś wyczytałem - znajduje się z tyłu silnika - od strony ścianki grodziowej - dostęp chyba tylko od dołu. ( ale mogę się mylić). Tak czy inaczej powinni ci to spokojnie naprawić w serwisie.
Gdyby jednak wymiana nie pomogła to może być .... Nie, zostawie czarne scenariusze na poźniej. Będzie na pewno OK :thumb: