To tak jak ja- nawet nie próbowałem. Choć zwracałem uwagę żeby nie przesadzili z zubożeniem to mówili, że się nie da bo komp nie pozwoli.
Printable View
To tak jak ja- nawet nie próbowałem. Choć zwracałem uwagę żeby nie przesadzili z zubożeniem to mówili, że się nie da bo komp nie pozwoli.
Miałem dziś przykrą przygodę. Przy jeździe autostrada jakieś 150 km/h straciłem troszkę moc. Pomyślałem, iż zaczyna brakować gazu przełączylem na benzynę. A tu to samo... Silnik nie kręcił sie powyżej 3000 rpm. Podjechalem do znajomego i mowi ze na 99% nie chodzi na jednym cylindrze i może być kilka powodów. Po pierwsze cos tam od gazu spadło - dostaje sie powietrze i jest problem. Może być cewka. Mniejsze prawdopodobieństwo to świeca - zdarzyło by sie raczej rano prz zimnym silniku, zatarcia cylindrze tez jest mało prawdopodobne bo skoczylaby temperatura a nic takiego nie miało miejsca. Innych możliwości raczej nie ma więc trochę z obawami kładkę sie spać i rano jadę do gazownika. Na wszelki wypadek wezmę 5 kijkow bambusowych gdybym musiał mu 4 pałamć na łbie ;)
Daj znać co powiedzą.
Koniecznie zrób sobie wydruk z ustawień jakie miał, i po też jeżeli będzie zmieniał. Tylko papier się liczy w sądzie.
instalka ma max 2 tygodnie wiec obstawiam błąd montażu. Ale że sie a kuchenkach nie znam to nic nie poradzę :|
wali checkiem?
Jak tak to możesz do mnie podjechać i zczytamy ( bez kasowania) w czym jest problem.
PS. Hamulec awaryjny ma swoją kontrolkę - po prawej stronie prędkościomierza mniej wiecej w polowie. To odnośnie naszej ostatniej rozmowy.
Moja instalacja gazowa jest na tyle sprytna, iż "kasuje" sobie sama błędy z silnika więc obecnie nie mam nic... Wyłączylismy tę funkcje i teraz czekam na check. Objawy są takie, że nie ciągnie do końca i na benzynie i na gazie. Wniosek jest taki jakby nie pracował na jednym cylindrze. Nie widziałem w książce wpisu o wymianie świec więc zaczynam od tego, z tego co wiem to np. Prince zaleca przy montażu swojej instalacji wymianę świec i ewentualnie kabli. Mam nadzieje, ze to wystarczy ponieważ koszt cewki (tylko salon do45) to 608 pln a wypadałoby wymienić wszystkie.
Dzięki Grzesiek - nie ma mnie w Wawie więc nic nie zczytamy.
Przeglądając książkę zauważyłem info, ze przy 60 tys mil powinno sie zmienić olej w skrzyni i mostach oraz łańcuch silnika - macie jakieś doświadczenie ? Od części osób słyszałem, iż są to bezobslugowe sprawy.
z checków zostaja tzw zimne ramki - historia checków czasem można z tego coś wysupłać. ale jak cie nie ma w W-we to nie ma tematu.
Słuchaj u mnie tak samo komp wskazywał jeden cylinder, mechanik wskazywał na cewkę. Po zamianie cewek to samo na tym samym. Potem stwierdzono, że skład mieszanki ubogi. No i zanim brat zareagował na tą informację ZATARŁ silnik- już to opisywałem. A w międzyczasie padł katalizator.
witam,
Byłem, u innego mechanika - trzeba dywersyfikować :)
Błedy, które zczytał to
P0420 - spadek sprawności katalizatora b1
P0430 - spadek sprawności katalizatora b2
mówi, że wg Niego spartaczyli coś z instalacją - w poniedziałek zmieniam świece, jeśli będzie coś dalej zacznę obciążać gazownika.
poniżej odczyt parametrów - mówi, że sonda lambda próbuje nadgonić sytauacje stąd 102% i 103%:
http://images38.fotosik.pl/1311/47ebff791e1b8ba0m.jpg
http://images38.fotosik.pl/1311/47ebff791e1b8ba0med.jpg