Koledzy napiszcie proszę ile zrobiliście już kilometrów na LPG. Tyle się naczytałem, że już nie wiem czy szukać auta z gazem czy bez.
Pozdrawiam
Printable View
Koledzy napiszcie proszę ile zrobiliście już kilometrów na LPG. Tyle się naczytałem, że już nie wiem czy szukać auta z gazem czy bez.
Pozdrawiam
Ja to moze ze 2-3tys km lol Generalnie jak kupujesz FX w gazie, to pomiar kompresji obowiazkowy w mojej opinii.... Po zakupie pilnowanie skladu mieszanki. Ja kupilem sobie interfejs diagnostyczny np do VSI PRINS (takowa posiadam) i po zrobieniu auta bede na biezaco monitorowal parametry. Na ubogiej mieszance klopoty to kwestia czasu... Uboga mieszanka to jak dla czlowieka piwo bezalkoholowe... Pijesz... pijesz.. pijesz.. iiii nic!! lol
"W silnikach nowych oraz w dobrym stanie technicznym ciśnienie sprężania we wszystkich cylindrach powinno być zgodne z danymi producenta.
Różnice ciśnień sprężania między poszczególnymi cylindrami nie powinny być większe niż 10% najwyższego odczytu. Spadek ciśnienia sprężania o 15-20% w stosunku do wartości nominalnej (tzn. podanej przez producenta) świadczy o znacznym zużyciu tłoków, cylindrów, pierścieni tłokowych lub przylgni zaworów. Zużycie tych elementów zwiększa zużycie paliwa, zużycie oleju i zmniejsza moc silnika. "
Cytat z jakiegoś artykułu z internetu.
Znalazłem coś takiego:
silnik / pojemność benzyna / 3498 cm³
rodzaj nadwozia SW/5
liczba cylindrów V6
średnica cylindra / skok tłoka 95,5 / 81,4 mm
stopień sprężania 10,3
układ rozrządu DOHC
liczba zaworów na cylinder 4
rodzaj zasilania wtrysk
Czyli to chyba to?
Tak o to chodzi. Powinno byc na wszystkich bodajrze ok 10-10.5 to bedzie elegancko. Jak ktorys bedzie odbiegal, albo gosc schodzi z ceny 6tys na robienie glowic albo odejdz :)
W ASO Nissan w Krakowie powiedzieli 600zł za badanie kompresji. Ciekawe czy sprzedający się zgodzi na taki demontaż :)
600zl!!! To przesada lekka... Troche roboty jest ale bez jaj!! W kazdym razie ja bym to zrobil na pewno, chociazby w innym warsztacie...
Witam.Moze ktos powie co za instalacja TARTARINI ?Kto w Polsce moze ja zamontowac poniewaz zostala mi od kolegi ktory rozwalil swoj fx 45.?????