Dziwne bo ja od wymiany do wymiany nie dolewam ani grama oleju Grzesiek i nie ma tu kozaczenia... Mam plenum i inne dziady jak zalewa olej do maxa na bagnecie to minimalnie jest pod jak go wymieniam ale nigdy zebym musial o kolwiek dolewac...
Printable View
Dziwne bo ja od wymiany do wymiany nie dolewam ani grama oleju Grzesiek i nie ma tu kozaczenia... Mam plenum i inne dziady jak zalewa olej do maxa na bagnecie to minimalnie jest pod jak go wymieniam ale nigdy zebym musial o kolwiek dolewac...
nigdy nie zalewam na maxa :) 4.5 literka :) ni mniej ni więcej ale przyjrzę się temu.
Jak napisałem wcześniej - śmigam miasto krótkie trasy i korki.
Dosyć powiedzieć ze do pracy jadę 40 minut a wracam... 6 :)
Wracam z reguły w nocy.
Ale czekasz,aż się silnik rozgrzeje zanim dasz pełną moc ;)
PS. U mnie pomiędzy wymianami (robiłem to 2 x dopiero, wymiana co około 5 tysięcy mil) nie dolewam w ogóle oleju. Ale , aż tak mocno nie ekspoloatuję G. Wg mnie to norma 0,5 litra od wymiany do wymiany. Nie panikuj, jak chcesz zobaczyć auto , które naprawdę wciąga olej to pojeździj RX-8. Tam litr na 1000 km jest w książce serwisowej zalecany :D Ale za to fajnie się kręci silnik Wankla.
zawsze rozgrzewam silnik - mało tego - nawet jak temp. wody jest wysoka czekam chwile bo olej nagrzewa się dłużej.
Może warto pomyśleć o dodatkowych wskaźnikach?
niee, będę po prostu pilnował oleju.
Z moich obserwacji wynika że po tym jak wskaźnik temperatury wody osiągnie swój normalny poziom to temperatura oleju jest na poziomie 50 °C. Po około 5 minutach w ruchu ulicznym ma już 80 °C. Więc całkiem szybko się nagrzewa. W pełni rozgrzany oscyluje w granicy 100 °C.
ma się nowe budziki to się widzi jak jest z temperaturką :)
Grzesiu,
Ja również nie dolewam między zmianami oleju. Zmiana co 9500 - 10 000 mil.
Na dniach wybieram się właśnie na wymianę oleju i oczywiście filtra - tym razem spróbuję włożyć filtr oleju firmy K&N.
Przy okazji, zmieniłem również filtr powietrza na K&N.
Różnica na wyższych obrotach przeszła moje najśmielsze oczekiwania :)
Pozdrawiam
Krzychu
CO wymiana oleju co 9500-10.000 tysiecy mil,niemozliwe tu w stanach wszyscy wymieniaja co 3,500 tysiaca mil.