-
Witam … sorki za późny post, nie było mnie troche :-)
Tarcze kupiłem z autopartswarehouse .com - koszt $207.51 (wlasny import)
Akebono ceramic z tego co czytam na US-FX forum to nie mają dobrej opinii. Każdy narzeka właśnie na to samo, czyli bardzo kiepskie właściwości hamowania przy niskich temperaturach, potrzebują sporo czasu by się nagrzać.
Osobiście z własnego doświadczenia wiem, że zwykle semi-metalic klocki mają lepsze właściwości niż ceramic. (w Corvette tez odczuwam dużą różnicę pomiędzy ceramic i semi-metalic)
Aaa czyściutkie zaciski to dla tego, ze właśnie świeżo malowane z High Temperature Ceramic Spray-Paint ;-)
Pozdrawiam !
-
Witam,
Gdzie i jakie tarcze na przod polecacie kupic? Bylem dzis u mechanika, dzwonil do kilku miejsc i wszedzie mowili ze nie ma.
2007 G35x
Co z tym zlocikiem w Krakowie?
Wciaz czekam.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Wydaje mi się że najlepiej sprowadzić samemu z US. Z góry zakładam że w sprowadzanym Fx trzeba będzie wymienić heble więc zdecydowałem się na zestaw (przód i tył):
-tarcze DBA z serii 4000"S" nacinane
-klocki ceramiczne Hawk
-przewody w stalowym oplocie
Jak założe i potestuję to zdam relację :)
Kiedyś Previą jeździłem na R1Concept z serii Premium (nacinane i nawiercane) + klocki ceramiczne Posi Quiet. Niektórzy narzekają na klocki ceramiczne, że trzeba je rozgrzać itp. Wystarczy o tym pamiętać i ruszając chwilę potrzymać delikatnie pedał hamulca - po 50 metrach już jest oki. Generalnie się sprawdziły bardzo dobrze od strony technicznej - heble nie do zdarcia. Hamowanie awaryjne - bajecznie wyczute i pod kontrolą. Wracałem na nich 2000 km z Grecji na zblokowanym zacisku i się nie rozsypały mimo zmiany koloru na fiolet i mikropęknięć :) Zrobiłem w sumie na 2 zestawach jakieś 60 kkm. Ich wadą było za to pokrywanie się rdzą przez co wyglądały koszmarnie przy alusach. Właśnie z powodu tej rdzewki w Fx postanowiłem wypróbować coś innego...