Tak. Pytaj slayera jak się to sprawuje, on to użytkuje.
Printable View
Tak. Pytaj slayera jak się to sprawuje, on to użytkuje.
Z tym SVCI wydaje mi się ze jest taki problem, ze sama aplikacja wyglada na bardziej ubogą i trudniejszą w obsłudze - przynajmniej po tych filmach które widziałem na YouTube - nic sensownego tam nie jest pokazane. W przypadku Consulta w necie jest sporo biuletynów wydanych przez infiniti dotyczące konkretnych problemów oraz samych service manualni które za rączkę pokazują jak co zrobić. Consult wydaje się dużo prostszy jednym słowem.
Problem z consultem jest taki, że na nie ori skanerze działa to trochę koślawo i program lubi się zawieszać (zwłaszcza nowsze wersje). O podgląd parametrów też trudno. Svci ING bedzie miał pełną funkcjonalność consulta ale przez ichnie oprogramowanie i menu (edit: póki co tej pełni funkcji brak... Chiny i ich marketing) . Jeśli chodzi o najbardziej dopasowany do consulta to n3line, ale podobną funkcjonalność otrzymasz przy użyciu dowolnego skanera ze standardem j2534-1.
No właśnie czytałem o n3line i faktycznie wydaje się najbardziej sensowny i przystępny cenowo. Raczej lipa jakby w trakcie programowania jakiegoś sterownika program się zawieszał :/
Co do innych skanerów j2534-1 to jak wpisuje w Google to wyszukuje mi jakieś bardzo drogie skanery. N3line chyba najlepsze rozwiazanie jeśli chce się używać Consulta.
Chińskie klony xhorse pod nazwą Mini vci ze wsparciem j2534 zaczynają się od 40 zł. Oczywiście im droższe tym na ogół szybsze, więcej pamięci, stabilniejsze etc.
Dzięki za podpowiedź, faktycznie są na allegro takie Mini VCI które niby wspierają j2534. Zastanawiam się tylko czy będą wspierać nowsze auta typu Q50 przez Consulta 3 Plus bo czasem piszą, że obsługa do 2013 roku.
Czy w ogóle jest możliwość wykupienia dostępu do najnowszej wersji Consulta na godziny dla osoby prywatnej - nie firmy?
Jak koniecznie chcesz się pobawić w consulta to n3line jest chyba najrozsądniej wziąć.
U mnie consult na J2534 nie działa.
Natomiast MotorData na telefon i OBD2 z allegro za 40zł odczytuje parametry, temperatury itd z kilku ECU.
Dzisiaj wpadł mi w ręce SVCI ING i powiem krótko. Nic niestety na tą chwilę nie zastąpi Consulta 3 +. Jedyne co tam można zrobić to podgląd wszystkich parametrów po szynie Can. Każdą lampkę, przekaźnik, moduł można sprawdzić - wartość danego parametru. Natomiast nie da się uruchamiać testów jak np włączenie klaksonu, wycieraczki, pompy ABS tak jak to jest w Consulcie. Co gorsze nie ma możliwości żadnych adaptacji czy też kalibracji. Są tylko jakieś opcje przeprogramowania ECM i TCM ale działa to tylko dla TCM czyli sterownika skrzyni. Czyli reasumując przy chińskim oprogramowaniu w wersji 1.7 da się odczytać błędy z danych modułów, sprawdzić wszystkie dostępne parametry i są jakieś dodatkowe opcje dla hybryd i elektryków. Nic poza tym. Dla mnie zupełnie bez sensu zakup. Zastanawiam się natomiast nad N3line i czekam na opinie użytkowników, którzy już nabyli to od Ruskich....
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
SVCI ING jest zgodny z j2534-1, a więc powinien działać z consultem 3+, na takiej samej zasadzie jak n3 line (tyle że sterownik będzie miał inna nazwę).
Porawka: Jest PONOĆ zgodny...
Ok... Cofam moją rekomendację. Po zgłębieniu tematu na mhhauto wychodzi na to, że chińczycy dużo obiecują, (że niby zastępuje Consult 3 etc) ale g.... to prawda. Niestety, ale najwyraźniej możliwości tego sprzętu nie przewyższają zwykłego elm327 z apką typu Nissan data scan. Niby jest zgodny z j2534, ale ponoć nie do końca. Suma summarum całe to baochi to jeden wielki przekręt.
Zostaje n3line lub klon consulta 3+. Dużo osób zachwalało autela, ponoć można tym np. odpowietrzyć pompę abs, a to już oznacza dostęp do wyższych funkcji.
Gdzie najłatwiej kupić n3line ? Niestety rosyjskiego nie znam w ogóle ;-)
Ja mam zamiar spróbować kupić na Allegro mini VCI i sprawdzić czy jakoś zadziała z Consultem :)
warto nie warto kupic ? 200$
https://www.z1motorsports.com/z1-pro...672aee49f2f246
https://www.youtube.com/watch?v=D84QY8DQHII
Z1 raczej nie sprzedaje badziewia ...
W końcu zakupiłem sprzęt diagnostyczny godny polecenia czyli N3line w wersji 1.9 za ok 500zł już z wysyłką i cłem w rosyjskim sklepie producenta www.n3line.net i jestem bardzo zadowolony. Do tego dostajemy pełna instrukcje w j. ang. oraz specjalne linki do sciagniecia Consulta 3+ w stabilnej wersji na Win 10 64bit (śmiga bez problemu i ani jednej zawiechy). Do tej pory zaadaptowałem sobie kamerę 360 po wymianie prawego lusterka i wczytałem konfigurację modułu multiAV gdyż całkowicie nie miałem audio po tym jak sobie je przypadkowo wykasowałem w ukrytym menu[emoji38]. Do tego dochodzi pełne kasowanie błędów wraz z błędami przeszłymi, przeróżne kalibracje i konfiguracje takie jak TPMS oraz testy poszczególnych podzespołów. Mnie się już sprzęt zwrócił z nawiązką więc warto zainwestować jak ktoś sobie lubi samemu naprawiać auto[emoji106][emoji1634] pozdroo
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Panowie czy komuś udało się przeprowadzić adaptację przepustnicy poprzez aplikację ( opłaconą) CVTz50? Auto przegoniłem żeby nabrało temperatury, wstawiłem go cieplutkiego garażu, wyłączyłem wszystkie odbiorniki. Aplikacja połączyła się poprzez WIFI. połączenie stabilne. Auto pyrczało ponad godzinę i cały czas był krok druki z trzech. Coś robię źle?