Witam.
W ciągu tematyczny postu dostałem rozszerzenie zrobionego w serwisie aut-japońskich wymiany w skrzyni.
Z mej obserwacji a w połowie Listopada byłem w Bieszczadach (1100 km)to spalanie nie zmieniło się zbytnio ale skrzynia i biegi ładnie i ciszej zwłaszcza na zimnym pracują i wskakują lepiej.
Co do mej prośby to dla informacji podaje odpowiedz na me pytania do przeglądu:
Zastosowane oleje – pełne nazwy i przeznaczenie
Poniższe pozycje z faktury odpowiadają konkretnym podzespołom:
- Valvoline Axle Pro 80W90 LS – olej do mostu tylnego
- Ravenol ATF / RAV CVTF Fluid – olej do automatycznej skrzyni
- Ravenol Transfer Fluid DTF – olej do skrzyni rozdzielczej
- Ravenol 75W90 – olej do przedniego dyferencjału
Każdy z olejów został wlany zgodnie ze specyfikacją dla Infiniti QX80.
2. Zakres wymiany oleju
Wymiana została wykonana metodą statyczną/ grawitacyjną, co pozwala zazwyczaj na usunięcie ok. 75–90% starego oleju. Wyjątkiem jest tutaj skrzynia biegów, ponieważ taki wynik może Pan uzyskać jedynie przy wymianie dynamicznej.
3. Dlaczego nie była ruszana mechatronika?
Przy przebiegu powyżej 180 000 km ingerencja w mechatronikę (jej demontaż, czyszczenie lub płukanie) jest możliwa, ale:
- nie jest standardem przy zwykłej wymianie oleju,
- wiąże się z dużo większym ryzykiem wystąpienia późniejszych nieszczelności lub błędów hydraulicznych, jeśli skrzynia pracowała długo na starym oleju.
W skrzyniach montowanych w QX80 mechatronika ma stosunkowo zamknięty obieg, a regularna wymiana oleju w większości przypadków jest wystarczająca, o ile nie występują już objawy jej zużycia.
4. Czyszczenie miski olejowej, siatki i opcjonalna obsługa mechatroniki
Jeśli chciałby Pan rozebrać elementy mechatroniki, wyczyścić sitka, itd. to niestety muszę skierować Pana do firmy specjalizującej się w naprawach skrzyń biegów, bo taki zakres wykracza poza "serwisowe" prace.
5. Kwestia „zważenia się” świeżego oleju ze starym
Ryzyko mieszania się pozostałości starego oleju ze świeżym jest minimalne, szczególnie gdy parametry oleju i specyfikacja producenta są zgodne. Nie ma ryzyka „ścięcia się” ani pogorszenia pracy skrzyni — stosujemy oleje w pełni kompatybilne i odpowiednie dla tego modelu.
Taką otrzymałem odpowiedz, tak z ciekawości co sadzisz o tych działaniach Mateusz ex37
Pozdrawiam wszystkich, aktualnie 80 -tka moja stoi sobie bo szkoda mi ja na solankę wypuszczać :attention: