No właśnie kolega Czarne Paliwo mi ten olej ożenił zamiast 80W90 :D Ale jak już to przyszło to zaleje tym tą skrzynię. Może akurat będzie w punkt z ilością :)
Printable View
No właśnie kolega Czarne Paliwo mi ten olej ożenił zamiast 80W90 :D Ale jak już to przyszło to zaleje tym tą skrzynię. Może akurat będzie w punkt z ilością :)
Czyli dobrze zrobił :D
Bo do skrzyni rozdzielczej nie wiem czy się nadaje 80w90 :D
Panowie, szybkie pytanie o wymianę oleju w skrzyni biegów. Mechanik ma obawy ze jak poluzuje mechatronikę to później może być nieszczelnosc na płytach, jak myślicie? Ma rację? Luzować i nie przejmować się tym ?
Zawsze można 3 razy statycznie wymienić olej i po sprawie
W jednym z naszych filmów pokazywaliśmy taką praktykę. To nie Niemiec żeby była nieszczelność. W naszych autach zawsze luzujemy.
https://www.youtube.com/watch?v=HJeDkWwh-OE&t=1s
Dzięki Panaowie, właśnie zasugerowaliśmy się tym filmikiem :) poluzowalismy nieco mechatronikę i zaczął spływać olej. Jutro dalsza część wymiany :)
Mały tip dla kogoś kto chce wymienić rolki osprzętu, oznaczone na schemacie. Te rolki mają wymienne łożyska które nie są zawalcowane i można je łatwo na prasie wybić. Oznaczenie to 6301, u mnie było marki NSK. Ja już kupiłem całe rolki i wydałem 305 zł a 3 łożyska to koszt jakieś 45 zł także jest różnica.
Będę miał na zapas :)
Zuzyte lozyska wydawały charakterystyczne dźwięk które mnie osobiscie wydawalo sie że dochodzą ze skrzyni :)
jutro upewnię się jeszcze tylko czy te moje stare rolki to były orginaly jak będzie numer gdzieś.
Witam,
kolejny update. Już trochę od zakupu minęło ale jakieś tam pracę cały czas trwają.
Na kolektorze ssącym jest informacja o dacie produkcji podzespołów, niestety jest to grudzień 2012 także bardzo możliwe że mam wadliwą uszczelkę magistrali olejowej.
Zmierzyłem ciśnienie oleju na rozgrzanym silniku i na szczęście na wolnych obrotach jest ponad 2 bary a przy 2000 rpm ok 6 barów także jest ok.
Druga sprawa to czy podpowie ktoś czy był już opisany na forum taki problem:
Po odpaleniu silnika, w układzie wydechowym w oznaczonym elemencie, prawy katalizator wydobywają się dźwięki jakby coś się tam w środku urwało i latało. Jak się te elementy rozgrzeją to ustaje tak jakby kasował się luz i już miało to coś mniej miejsca do latania. Chciałbym to zrobić bo jest to irytujące, wcześniej myślałem że mi skrzynia pada czy coś :D
Miał ktoś taki problem ? Jak się za to zabrać ? Jakie są koszta nowego katalizatora? Albo czy jest sens wstawiać używany ??
https://www.ifans.pl/attachment.php?...id=18172&stc=1