Jak by to nie było groźne to by się nie zapalała :D
Printable View
Jak by to nie było groźne to by się nie zapalała :D
Od jakiegoś czasu zapalała mi się kontrolka "Engine Serwis soon" na chwilkę przed odpaleniem samochodu.
Od wczoraj zapaliła mi się na stałe.
Czy ta kontrolka informuje tylko o przeglądzie czy zapalenie się jej oznacza jakiś błąd ??
Czy błąd ten mogę w jakiś sposób skasować sam ?
hmm podłącz auto do czytnika po OBD i zobacz jakie komunikaty ci wyrzuca komp.
Masz instalke lpg?
LPG nie mam, no i niestety czytnika OBD także, ale mam OBD2 z Audi, czy przy pomocy niego mogę sprawdzić ten błąd ?
Jakim softem ?
W, którym miejscu w FX jest gniazdo diagnostyczne?
obd2 jak najbardziej - zczytaj kody i wrzuć na forum.
Wejście jest tradycyjnie na dole nad pedałami.
Soft który miałeś do Audi da rade z Infi.
lol
to żeś wywróżył. Nie znasz żadnych objawów tylko że kontrolka świeci a ty uszkodzenie kata ;) ale poczekamy a nóż trafiłeś hehe
Problem chyba sam się rozwiązał.
Odpaliłem dziś samochód i kontrolka się już nie świeci.
Dodam, że najpierw wyzerowałem z maitenance olej i opony, bo wartości były już przekroczone.
Co prawda po przekręceniu kluczyka kontrolka się świeci, ale po odpaleniu już nie.
Czy w waszych FX-ach ta kontrolka po przekręceniu kluczyka też się świeci.
Swoją drogą muszę znaleźć ten kabelek i sprawdzić czy jakieś błędy pokazuje.
Zadnych kontrolek sie nielekcewzy,jezeli cos sie swieci,to znaczy ze jest cos nietak ,pewnie ze mozna kontrolke wykasowac zeby nierazila w oczy,ale to niejest rozwiazanie problemu,pociagnie zasoba skutki,sprawdz sensor przy katalizatoze .
mam problem wymieniłem dziś filtr powietrza i przeczyściłem trochę brud przy przepustnicy no i zaświeciło się Engine Serwis soon i nie chce zgasnąć.
czy to może ma coś wspólnego z tym,że przy czyszczeniu trochę poruszałem przepustnicą , dodam jeszcze ,że dziwnie z chodzi z obrotów tak jakby nie do końca.
help!
popraw dolot powietrza - dokręć opaski i popraw czujnik MAF - będzie OK. łapie widocznie lewe powietrze.
Jak to nie pomoże to serwis nissana i nauka wolnych obrotów przez Consult-a.
ale najpierw sprawdź szczelność - jak coś jest nie tak to za czujnikiem MAF a przepustnicą.
Jak wszystko gra a obroty trzymają sie ok 900 RPM to dotykając blaszkę zdeka to rozregulowałeś.
Jest jakaś opcja kasowania tego komunikatu - kluczyk pedał gazu ileś tam razy ale u mnie nie działało
Każdemu kto czyści przepustnice sugeruje żeby nie ruszał blaszek.
Najlepiej rozpuścić nagary sprayem i wytrzeć do sucha bez ich odchylania!
Można ją wykręcić i zrobić tak z obu stron.