WNIOSEK: lać 100-kę z Shell'a ;)
Printable View
WNIOSEK: lać 100-kę z Shell'a ;)
WNIOSEK 2: jeździć na tempomacie
musiałbyś zrobić testy odcinkowe na tempomacie np 10km /30km - przy różnych prędkościach i wtedy wiedziałbyś przy jakiej prędkości najmniej Ci spala i taką prędkością jeździć. Tylko czy miałbyś tyle cierpliwości bo ja nie. Nie po to ma się samochód żeby patrzeć tylko na spalanie. Ja porobiłem testy z czystej ciekawości i dla innych :) Tak że dzięki twoim widać że też się da mało spalić w benzynie na trasie.
Dokładnie , wydaje mi się że można dojść do katalogowych wartości przy prędkości ok 75km/h , mi wtedy wyświetla się zużycie ok 5l/100km ale tylko jeśli samochód jedzie stałą prędkością bez zatrzymywania - to raczej warunki "laboratoryjne" niż realne na drodze
W ubiegła sobotę spaliłem 1/3 baku podczas jazdy na torze treningowym u Michała Kościuszki , spalanie było na poziomie 35l/100km :flame:
Z powodu swiatecznego zamieszania zapomnialem zatankowac a na autostradzie nie bylo stacji ... Zatem powrot do domu odbyl na "oparach" . Wskaznik paliwa przeszedl cale czerwone pole i znalazl sie w polowie drogi pomiedzy bialym trojkacikiem po lewej a czerwonym polem rezerwy zanim dojechalem do stacji benzynowej
Podczas tankowania wlalem 70,2 litra ...
No nie ma bata żebyśmy mieli baki 80l.
Pewnie akurat nie zwracałeś uwagi ale ile mniej więcej zrobiłeś km na baku?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dystans przejechany na baku jest niemiarodajny bo w zaleznosci od "buta" jednym samochod pali 9l/100km a innym 12l/100km lub wiecej . Do tego dochodzi kwestia paliwa ... na krajowym z Bp na trasie 9-9,5l/100km a na Bp w Austrii 8-8,5l
Wydaje sie byc calkowicie nieprawdopodobne aby przy opisanym polozeniu wskaznika paliwa w baku bylo jeszcze 10l
Czesc dodam cos od siebie dla q50 2.0t na 19tkach OEM. Wczoraj wrocilem z wyprawy z Wloch 3300km. W aucie 4 osoby dorosle + sporo bagazu + box na dachu. Calkowite spalanie na kompie 8.4l - w rzeczywistosci liczac po tankowaniach +/- 0.3l. Na autostradzie 130-150km/h z chwilowymi przyspieszeniami i spowolenianiami przy remontach w Austrii. 200km z tego dystansu zrobione na waskich uliczkach miejskich i dokola jeziora Como wiec sporo przyspieszania i zwalniania. Non stop klima. Start/stop moze zadzialal 15 razy podczas calego wyjazdu.
Spalanie chyba akceptowalne biorac pod uwage predkosci autostradowe + box.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...6ca2286f39.jpg
Wiem, że to nie Q50 (traktujcie, jako ciekawostkę)
MB S212, 5,5 l 388 KM
tempomat
120 km/h
Przy 140 km/h na tempomacie pali około 9,5-10 l
Pozdrawiam,
Grucha [emoji4]