Poka? wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Q50 Maf problem P010B P0174

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Mar 2024
    Mieszka w
    Firlej
    Jeździ
    Q60 2016
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 0 raz/y

Domy?lnie Q50 Maf problem P010B P0174

Witam. Mam problem z Q50 Hybrid 2014r. Auto cały czas wyrzuca błąd przepływomierza od strony kierowcy(p010B)-objętość lub masa powietrza, do tego błąd sondy P0174- mieszanka uboga. Dolot sprawdzony- szczelny, wyczyszczone przepustnice, wymienione świece, MAF'y zamieniane miejscami, sonda na tym banku wymieniona na nową, wiązka wygląda dobrze. Może ktoś miał podobny problem, zmarnowałem już drugi dzień. Może ktoś mnie naprowadzi na coś czego nie widzę.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mateusz ex37
    Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX70, QX80
    Podziękował
    85
    Otrzymał podziękowanie 151 raz/y

Domy?lnie

Może trzeba skalibrować przepustnicę.

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Mar 2024
    Mieszka w
    Firlej
    Jeździ
    Q60 2016
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 0 raz/y

Domy?lnie

robiłem to texą, chyba ze jest jakaś specjalna procedura.

Forumowy wyjadacz
    Do??czy?
    Apr 2016
    Mieszka w
    KRK / RZE
    Jeździ
    14' Q50S Hybrid
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 140 raz/y

Domy?lnie

Jeśli dolot jest szczelny i po zamianie Mafów i wykasowaniu błędów dalej wyrzuca błędy na tej samej stronie silnika, to obstawiałbym okablowanie. Zdejmij kostkę i zobacz, czy na jednym z pinów względem masy jest 5V (znając życie pin 1). Jeśli tak to wrzuć na skaner podgląd parametrów z MAF'a i zobacz, czy w ogóle reaguje i czy odczyty są podobne jak z Maf'a z drugiej strony. ELM327 powinien do tego wystarczyć. Ogólnie napięcie pomiędzy dwoma pozostałymi pinami powinno rosnąć wraz z przepływem powietrza.
    Sprawdź dokładnie tą szczelność, bo już kilka razy spotkałem się na forum, że się ludzie zarzekali, że dolot sprawdzony szczelny 100% po czym wychodziło, że jednak nie. Ale zacząłbym od podglądu napięcia z MAF'a na skanerze. Dash-command albo torque na androida się świetnie do tego nadaje.

Uprawnienia

• Nie mo?esz zak?ada? nowych tematów
  • Nie mo?esz pisa? wiadomo?ci
  • Nie mo?esz dodawa? za??czników
  • Nie mo?esz edytowa? swoich postów
  •