Jak Sir nakazał zakładam temat. Proszę wpisujcie sprawdzone kosmetyki do naszych funiek.
Jak Sir nakazał zakładam temat. Proszę wpisujcie sprawdzone kosmetyki do naszych funiek.
Oj temat rzeka.
Ile sklepów internetowych tyle opinii.
Jak masz coś w koszyczku z kosmetykami to napis.Pomogę dobrać ew odrzucić produkty.
Na pewno trzeba podzielić produkty na kilka grup - w zależności od zastosowania.
pozdrawiam
-Grzegorz-
__________________________________________________ _____________________________
SOLD :
'06 Brillant Silver/Black | Tech | Sport | Touring | HF package |Sponsors: STILLEN: STB | COLD AIR INTAKE |Z-TUBE | MOTORDYNE: 5/16 ISO |PLENUM SPACER|GIANELLE: 20" Spidreos
Teraz: Honda Accord Tourer '08 2.0 LPGCobalt Blue oraz Volvo V70 '02 D5 165 KM .
Proszę kolegów z zadawanie pytań na forum publicznym a nie na PW.
Problem, który znajdzie sie na forum szybciej doczeka się odpowiedzi i jednocześnie posłuży innym forumowiczom.
Na pewno powinien się tutaj znaleźć Quik Detailer z Meguiars'a. Szybkie i efektowne odświeżenie lakieru/polysku między większymi kąpielami. No i ręcznik do osuszania lakieru Fluffy Dryer![]()
Wysłane z mojego Z30 przy użyciu Tapatalka
Myślę, że z trwałych wosków można by tu uwzględnić collinite 476. Nasz głównodowodzący kiedyś go polecał i jak go spróbowałem to od tamtej pory tylko takiego używam![]()
To mój skromny zestawik do pielęgnacji aut
IMAG1369.jpg
A w skrócie moi faworyci.
Więc jeżeli chodzi o korektę lakieru to oczywiście zaczynam od porządnego mycia auta rękawicy Meguiar's
meguiars-microfiber-wash-mitt-delikatna-rekawica-z-mikrofibry-do-mycia-samochodu.jpg
lub jakiś z miękkiej mikrofibry,do tego szampon Duragloss 901 o przepięknym zapachu (chyba wiśni lub czereśni),co ważne szmpon ma obojętne Ph więc nie ściąga za szybko wosków.
IMAG1377.jpg
następnie wysuszam ręcznikiem fluffy dryer
0_0_productGfx_e8336e15f7ff10e745ad0eaa98b612f3.jpg
i dokańczam szmatką ACT,szmatka rewelacyjna do szyb , lakieru i głatkich elementów plastikowych w połysku.Zero jakich kolwiek zacieków,smug czy plam.Ten kto ma problem z domyciem szyb w domu,mebli lakierowanych ,lakieru w aucie lub szyb to polecam .Rewelacja jak dla mnie.Żona Was za to ponownie będzie kochać
szmatka.jpg
Następnie idzie glinka
IMAG1382.jpg
Rewelacyjna rzecz żeby usunąć cały syf z lakieru ,tj.smołę ,żywicę stary wosk i co tam jeszcze się poprzyklejało do naszego pięknego lakieru.
Dalej jest polerka mechaniczna i zestaw past i gąbek.Zaczynałem kiedyś od past 3M ,jest to zestaw 3-etapowy
IMAG1376.jpg
ale teraz poleruję pastami
Menzerna
IMAG1374.jpg
jest to zestaw 2-etapowy i wydaje mi się że łatwiej i szybciej osiąga się pożądany efekt i co jest pewne to mniej pyli przy pracy niż 3M.Co do gąbek to różne testuję .Najlepiej sprawdzają się dla mnie przy średniej i wykańczającej korekcie to żółta i niebieska gąbka 3M ,przy mocnej korekcji to gąbki firmy ABW 130mm jak i 80mm i oczywiście futra polerskie FLEXIPADS 130mm i 80mm.(futra mają tą fajną zaletę że bardzo nie nagrzewają lakieru także bardziej bezpieczne jak pracuje się na plastiku np.zderzaku)
Następnie wszystko myte ,suszone i wycieranie zaschniętych past po korekcji i przygotowanie podłoża pod wosk AUTOGLYM superresin polish
IMAG1371.jpg
do tego pady meguiars i różne ściereczki z miękkiej mikrofibry
Wosk na lakier ZYMOL
zymol.jpg
a na felgi syntetyczny wosk Collinite nr 915
IMAG1372.jpgIMAG1373.jpg
do tego pady meguiars i różne ściereczki z miękkiej mikrofibry.
No to chyba co do lakieru to wszystko,oczywiście jest jeszcze parę rzeczy ale chyba nie warto o nich pisać.
Felgi:
IMAG1365.jpg
do bardzo zabrudzonych felg używam ROYAL alu mobil truck.Robi cuda z mocny brudem i jakby trochę wybiela felgę,rewelacja do felg w "zagnojonym stanie".
Do bieżącego mycia felg używam ALU TEUFEL SPEZIAL GEL.Tworzy tzw.efekt krwawiącej felgi,co ważne ma obojętne Ph wiec stosuję do felg alu chrom i polerowanych jako że posiadam takowe i innym aucie.Bardzo dobrze sobie radzi w bieżącym użytku.Jest w formie żelu więc długo się trzyma na feldze.
IMAG1361.jpg
deska rozdzielcza ,boczki i wszelkiego rodzaju plastik ,guma zew i wew .Zapach obłędny , jak by można było to bym to chyba wypił.
IMAG1370.jpg
POORBOYS WORLD NATURAL LOOK .Daje efekt matu i satyny ,nie zawiera silikonów więc deska jest "sucha" brud się do tego nie klei.Bardzo wydajny ,taka buteleczka mi wystarczyła na 4lata przy 3 autach i motocyklu.
Fotele skórzane myję ciepłą wodą i szarym mydłem ,wspomagam się też przy większych zabrudzeniach magiczną gąbeczką od Temachem .Nazwa może śmieszna ale uwierzcie mi jak ta gąbka działa i to tylko z czystą wodą.
gÄ beczka.jpg
Zabezpieczam AUTOGLYM LEATHER CARE BALM
IMAG1378.jpg
Jest to krem do skór .Skóra po nim jest jakby miększa ,daje matowy kolor i nie jest po nim śliska.
Szyby aplikuję niewidzialna wycieraczką z Autolandu
IMAG1379.jpg
i powiem Wam że jak niewierze w takie rzeczy to o dziwo spełnia swoją rolę i przez jakiś miesiąc czy półtora wytrzymuje na szybach.Ktoś jak jeździ często trasy to naprawdę niezastąpiona rzecz.
są jeszcze jakieś QUIK DETAILERY ,APC ,jakiś środki do opon i kupa szmatek ,ręczników ,padów ,pędzelków,patyczków do uszu i takie tam.![]()
Ostatnio edytowane przez Ologt ; 16th-May-2015 o 16:09
LOKTONG (16th-May-2015)