Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Poka? wyniki od 71 do 78 z 78

Temat: INFINITI Q50 HYBRID - raport spalania (spalanie rzeczywiste)

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mateusz ex37
    Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX70, QX80
    Podziękował
    85
    Otrzymał podziękowanie 151 raz/y

Domy?lnie

Utrzymaj prędkości przepisowe to ci zejdzie poniżej 9. Moja hybryda lubi sprawne przyśpieszenie i utrzymywanie tej prędkości w trybie żeglowania. Jak się żebrze to spala więcej. Ale żeby przekroczyć 10l to musiał bym grzać od Rzeszowa do Wrocławia non stop powyżej 150.

GRILL MASTER CHIEF Avatar slepy62
    Do??czy?
    Sep 2010
    Mieszka w
    Wieś pod WAWĄ
    Jeździ
    INFINITI Q50S HYBRID SPORT UPPER AWD MY17 Graphite Shadow / Graphite Leather + Q30
    Podziękował
    145
    Otrzymał podziękowanie 563 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? BPX33 Zobacz post
    Kolejny wynik do statystyk (i dla potomnych ):
    Przejechane: 593 km (nieco ponad 150 km w trybie EV)
    Spalanie wg komputera: 7,0l/100km
    Spalanie rzeczywiste: 7,7l/100km
    Średnie (rzeczywiste) spalanie od zakupu auta: 7,8l/100km
    Odnośnie tego co pokazuje komputer zaczynam odnosić wrażenie, że są to losowe liczby w zakresie 0,5l-1l/100km mniej niż spalanie rzeczywiste i nigdy nie wiadomo jaka wartość nam wypadnie przy następnym tankowaniu...Prędzej trafimy w totka niż uda się dokładnie określić przekłamanie.
    BARTEK - przestań pisać o zużyciu na podstawie krótkich przebiegów bo to nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, zależy od warunków drogowych, stylu jazdy, ukształtowania terenu itd...
    więc nie jest miarodajne !

Przykłady odnośnie powyższego
    1. przejazd ok. 65 km, spod Nieporętu do Piaseczna,
    A. obwodnicą do Puławskiej, "zaspany poranek" , jazda łagodna i bardzo płynna - zużycie 6,7 l (ok. 54 km)
    B. zjazd z obwodnicy na Puławską , 13 skrzyżowań ze światłami do Piaseczna, "na rozbudzenie" na każdych czerwonych "but w podłogę" (ok. 12 km)
    - średnie zużycie końcowe 9,3 L, przelicz sobie średnie zużycie tylko dla pkt. B

2. najniższe zużycie jakie miałem na odcinku ok. 50 km to było 5,6 l (pełna bateria na starcie, brak korków, niewiele skrzyżowań ) jazda totalnie emerycka, ruszanie ze świateł tylko na EV czyli jak kilkunastotonowa ciężarówka
    3. najwyższe zużycie ok. 600 km ze Szczecina do Warszawy, średnia na trasie 180 (czyli non stop jechałem 200~220 - bo średnia to wynik "autostardy PL" czyli co chwila dohamowywania do 120) wyszło ok. 12 L

Ja wczoraj zrobiłem trasę z Mazowsza na Podhale, więc prawie non-stop był tylko tryb spalinowy (EV wyszło słownie kilkanaście kilometrów na blisko 400 przejechanych).
    No i tym razem komputer przekłamał mi o 0,5l/100km (8,0l/100km wg komputera vs 8,5l/100km realne) także za cholerę nie idzie wydedukować kiedy będzie większe, a kiedy mniejsze przekłamanie.
    4. Najważniejsze:

A. przy prędkościach powyżej 140~150 - czysty tryb EV się praktycznie nie włącza
    (jedynie gdy zdejmiesz nogę z gazu) silnik elektryczny działa albo jako wspomaganie (jazda jednostajna) albo jako turbodoładowanie (momenty przyśpieszania) dla silnika spalinowego

B. UWAGA - w sytuacji pracującego silnika spalinowego bez względu na prędkość
    - nie jest naliczany przebieg EV, pomimo że grafika pokazuje np. napędzanie kół przez spalinowy i elektryczny - możesz przejechać 500 km i w wypadku jazdy dynamicznej , wykazany przebieg EV będzie bardzo niski - pomimo tego że spalanie rzeczywiste będzie w granicach lub poniżej 10 L a ten sam silnik w wersji NIE HYBRID - spali w takiej sytuacji ok. 13~14 L

C. przebieg km wykazywany przez koputer jako EV - to tylko przejazdy z wyłączonym silnikiem spalinowym !

D. na koniec sedno: przekłamania dotyczące zużycia paliwa czyli wskazania komputera vs rzeczywiste zużycie wynikające z tankowania - licz zawsze na podstawie przejechanych conajmniej kilku tys. km
    Ostatnio edytowane przez slepy62 ; 2nd-February-2025 o 12:37
    Pozdrawiam Irek

sold :
    - FX30dS PREMIUM MY10
    - Q50 HYBRID AWD PREMIUM UPPER MY14

Proszę kolegów o zadawanie pytań na forum publicznym a nie na PW.
    Problem, który znajdzie sie na forum szybciej doczeka się odpowiedzi i jednocześnie posłuży innym forumowiczom.

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Jan 2023
    Mieszka w
    Okolice W-wy
    Jeździ
    Q50S Hybrid AWD, 2017, Hagane Blue
    Podziękował
    6
    Otrzymał podziękowanie 3 raz/y

Domy?lnie

Aż poszedłem sprawdzić... Średnie spalanie ( według komputera ) z ostatnich 13500km - 9,1 L. Połowa w trasie, połowa po Warszawie. Normalna jazda bez oglądania się na koszty. Niektóre przejazdy bardzo krótkie, inne po kilkaset kilometrów ciągiem. Moje odczucie jest takie, że ten samochód bez względu na to jak się jeździ spala podobnie. Opony - całoroczne Michelin.

Forumowy wyjadacz Avatar BPX33
    Do??czy?
    Jun 2024
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Jeździ
    Infiniti Q50S Hybrid, Suzuki Swift, Skoda Fabia II (służbowo)
    Podziękował
    27
    Otrzymał podziękowanie 14 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? slepy62 Zobacz post
    BARTEK - przestań pisać o zużyciu na podstawie krótkich przebiegów bo to nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, zależy od warunków drogowych, stylu jazdy, ukształtowania terenu itd...
    więc nie jest miarodajne !
    D. na koniec sedno: przekłamania dotyczące zużycia paliwa czyli wskazania komputera vs rzeczywiste zużycie wynikające z tankowania - licz zawsze na podstawie przejechanych conajmniej kilku tys. km
    Dla mnie dystanse 300km+ to nie są krótkie przebiegi. W każdym aucie obliczam spalanie po każdym tankowaniu i tylko w Q50 (jak na razie) są takie jaja ze wskazaniami komputera pokładowego. Zatem nie rozumiem dlaczego miałbym obliczać średnie spalanie z kilku/kilkunastu tankowań?

We wspomnianej już wcześniej służbowej Skodzie Fabii robię tak od blisko 250 tys. km i przy każdym tankowaniu (niezależnie czy przejechałem 150 km czy 950 km) różnica między średnim spalaniem wg komputera, a rzeczywistością wynosi równe 0,2l! W innym aucie tej samej marki, czyli Skodzie Rapid 1.4 w dieslu, którą zrobiłem niecałe 50 tys. km robiąc dokładnie tak samo przy każdym tankowaniu przekłamanie wynosiło równe 0,5l...
    A są to zwykłe pierdzikółka do tłuczenia kilometrów, a nie auta marki premium.

GRILL MASTER CHIEF Avatar slepy62
    Do??czy?
    Sep 2010
    Mieszka w
    Wieś pod WAWĄ
    Jeździ
    INFINITI Q50S HYBRID SPORT UPPER AWD MY17 Graphite Shadow / Graphite Leather + Q30
    Podziękował
    145
    Otrzymał podziękowanie 563 raz/y

Domy?lnie

Zatem nie rozumiem dlaczego miałbym obliczać średnie spalanie z kilku/kilkunastu tankowań?
    Bo to Hybrid a wskazania komputera są po prostu szacunkowe. Tylko tyle.
    Ale jak chcesz sobie ponarzekać jakie to ...ujowe auto vs. FABIA - "no problem "

W sumie u mnie odchylenie we wskazaniach zawsze wychodziło 0,5 L, więc u Ciebie pewnie jest jakaś usterka
    C'est la vie
    Pozdrawiam Irek

sold :
    - FX30dS PREMIUM MY10
    - Q50 HYBRID AWD PREMIUM UPPER MY14

Proszę kolegów o zadawanie pytań na forum publicznym a nie na PW.
    Problem, który znajdzie sie na forum szybciej doczeka się odpowiedzi i jednocześnie posłuży innym forumowiczom.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mateusz ex37
    Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX70, QX80
    Podziękował
    85
    Otrzymał podziękowanie 151 raz/y

Domy?lnie

Chciałbym mieć takie problemy. Mi EX37 palił 16-17 LPG a pomimo że benzyny nie pobiera to komputer pokazywał 12 benzyny. To są wskazania z algorytmu.
    Ponad to jaki sens ma liczenie po każdym tankowaniu. liczy się średnia.

7. Dzięki Mateusz ex37 za powyższy Post:

slepy62 (4th-February-2025)

Do??czy?
    Jun 2024
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Jeździ
    Podziękował
    27

Domy?lnie

Cytat Napisa? Mateusz ex37 Zobacz post
    Ponad to jaki sens ma liczenie po każdym tankowaniu. liczy się średnia.
    Po to, żeby wiedzieć jak temperatura czy styl jazdy wpływają na spalanie? Na bieżąco, a nie po 2 czy 3 miesiącach jeżdżenia

No i u mnie też jest średnia. Jakbyś zajrzał do linku, który podrzucałem kilka postów temu to byś to wiedział.

Do??czy?
    Jun 2024
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Jeździ
    Podziękował
    27

Domy?lnie

Cytat Napisa? slepy62 Zobacz post
    Ale jak chcesz sobie ponarzekać jakie to ...ujowe auto vs. FABIA - "no problem "
    Nigdzie tak nie napisałem, ale faktem jest, że w tym przypadku inżynierowie Infiniti się zupełnie nie popisali.
    Nawet nie ma na bieżąco podglądu na chwilowe spalanie (dokładne, a nie jakiś słupek z Excel'a +/- 1l/100km).

10. Dzięki BPX33 za powyższy Post:

slepy62 (4th-February-2025)

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Podobne w?tki

1. 2.0T Q50 2.0t AT (211KM) Raport Spalania
    By Maxx in forum Silnik i Skrzynia biegów
    Odpowiedzi: 62
    Ostatni post / autor: 20th-June-2022, 16:57
  2. 3.5H INFINITI Q50 HYBRID - Stainless Steel Exhaust System
    By slepy62 in forum Silnik i Skrzynia biegów
    Odpowiedzi: 223
    Ostatni post / autor: 15th-July-2020, 22:59
  3. 2.2D INFINITI Q50 2.2 Diesel - raport spalania (spalanie rzeczywiste)
    By SPIDER'Q50 in forum Silnik i Skrzynia biegów
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post / autor: 15th-October-2017, 13:37
  4. FX30d II generacji - silnik DIESEL - raport spalania
    By slepy62 in forum Generalne Informacje i Pytania
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 28th-June-2011, 15:54

Uprawnienia

• Nie mo?esz zak?ada? nowych tematów
  • Nie mo?esz pisa? wiadomo?ci
  • Nie mo?esz dodawa? za??czników
  • Nie mo?esz edytowa? swoich postów